Naponta ötször együnk - orvosi tippek narancsbőr ellen

A nők 95 százalékának van narancsbőre, függetlenül a kortól és testalkattól. Van, akinek csak apró gödröcskék jutnak, míg mások már a "matracjelenséggel" küzdenek. Nemcsak a helytelen táplálkozás és mozgáshiány áll a cellulitis hátterében, hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak kialakulásában. Ha már elkerülni nem is tudjuk, a tüneteket csökkenthetjük. A webbeteg.hu segítségével utánajártunk, hogyan.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A szervezetünk által fel nem használt cukor, a bőr sejtjeiben zsír formájában kezd el raktározódni, míg végül a kötőszövetekben halmozódik fel. Mivel ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek - miközben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága - ezért a bőr fokozatosan és idővel szemmel láthatóan is egyenetlenné válik.

Normál bőr a dermiszben néhány zsírsejttel, és sok megduzzadt zsírsejt cellulitos bőrfelületen
Normál bőr a dermiszben néhány zsírsejttel, és sok megduzzadt zsírsejt cellulitos bőrfelületen

Ugyanakkor a narancsbőr legfőbb kiváltó okának a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát tartják. Ennek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül sokkal több folyadék jut ki a sejtek közzé, s mivel lassul a visszaszívódás és a folyadék elszállítás, az érintett területek ödémásodni kezdenek.

Másrészt pedig az okok nem csupán a helytelen táplálkozás és mozgáshiány között keresendők. Hormonális és genetikai elváltozások is szerepet játszhatnak a cellulit kialakulásában. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a cellulitisz elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel járul hozzá a tipikus nőies alak megformálásához is.

Már kamaszkorban kezdődik

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság korábbi felmérése alapján a narancsbőr már egészen fiatal korban jelentkezik. Serdülő és fiatal felnőtt korban még többnyire az enyhébb fokozatú narancsbőr a jellemző, a későbbi életkorban azonban már sokkal látványosabb. A fiatalabb korcsoportban 26% az előfordulási aránya, ami a különféle hormonális hatásokkal van összefüggésben, mint például a serdőlőkori hormonháztartás, vagy a fogamzásgátló tabletta szedés, később a narancsbőr súlyosbodását az egészségtelen táplálkozási szokások idézik elő. A túl sok konyhasó használata, a készételek fogyasztása, a túlzott zsírbevitel, a nagy dózisban fogyasztott kávé, tea, kóla és az édesség is látványosabbá teszi a narancsbőrt.

Apró gödröcskéktől a matracjelenségig

A cellulit elváltozásnak három stádiuma van.Az első stádiumban a bőrfelszín még teljesen sima, nemcsak fekvő helyzetben, de még állás közben is. Ugyanakkor, ha egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a bőr széthúzásával az aktuális területet, akkor már láthatóvá válnak a kis gödröcskék.

A második stádiumban álló helyzetben már látható a bőregyenetlenség, de fekve még mindig simának tűnik.

A harmadik stádiumban állandósul a "matracjelenség". Nagy különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe van az elhízásnak és a felborult férfi nemi hormon-háztartásnak is.

Mi vezet a narancsbőr  kialakulásához?

Bőrünk felépítése

Szövettanilag három fő részből áll: a hám (epidermis), az irha (dermis), és a bőralja (subcutis).
A hám bőrünk legkülső rétege, melyet több rétegben elhelyezkedő hámsejtek alkotnak. Ezek a felszíni sejtek folyamatosan kopnak, s a legalul elhelyezkedő sejtek pótolják ezeket.
Az irha a bőr középső rétege, mely kollagénből, rugalmas rostokból, kötőszövetből, erekből és idegekből áll, de verejték-, faggyúmirigyek és szőrtüszők is találhatóak benne. 
A bőralja elsősorban - tápláltságtól függő, testtájonként eltérő mennyiségű - zsírszövetből, laza kötőszövetből és erekből áll. Ez a réteg teremt kapcsolatot a bőr és a mélyebben elhelyezkedő inak, izmok és csonthártyák között. Szerepe van a hőszigetelésben, és a benne található zsír miatt a szervezet energiaraktára is egyben.

Az első helyen áll a rossz, rendszertelen táplálkozási szokás, a zsírban és kalóriában gazdag tápanyagbevitel, amelynek a legnagyobb részét a vacsoránál sikerül elfogyasztani. A bevitt mennyiség nagy része pedig ránk rakódik, és később már nehezen tudjuk lemozogni. Különösen, ha egész nap ülő munkát végzünk, és estére se erőnk, se kedvünk nincs konditeremben izzadni.

A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás,és a stressz alapvető ellensége a szervezetnek, miközben segítője a cellulitisz kialakulásának. Ha az anyagcserénk felborul, az hajlamosít minket a narancsbőr kialakulása mellett a megemelkedett vérzsírszintre, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre és a köszvényre is. Ezek a betegségek pedig még tovább rontják a kis artériás erekben és a nyirokerekben a keringést. Hasonló rizikófaktort jelentenek még a különböző gyógyszerek, a hormonkészítmények (fogamzásgátlók) és vitaminok.

A narancsbőr elkerülhető?

A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már sokfajta módszer létezik, de csak óriási erőfeszítések árán sikerül egy-egy centit lefaragni és kisimítani az érintett területeket. Kitartás, türelem és bizony sokszor vastagabb pénztárca is kell hozzá. Csodákra azonban egyetlen karcsúsító gél sem képes, és a szalonban végzett speciális cellulit-masszázs is csak akkor ér valamit, ha előbb életvitelünkön változtatunk.

- Naponta lehetőség szerint együnk ötször, rendszeresen és megfelelő tápértéket.

- Csökkentsük a "látható" cukor fogyasztását. Inkább reggelire együnk péksüteményt, kenyeret, amelyet így egész nap elégethet szervezetünk.

- Édesség helyett is próbáljunk meg minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, s odafigyleni a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitelére is.

- A rendszeres, heti 3-4 óra-egész hétre arányosan elosztott -mozgást, nem csak bőrünk, és alakunk, de közérzetünk is meghálálja.

- Hetente-két hetente menjünk el szaunázni. A hő következtében felgyorsult anyagcserefolyamatok segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

...és csak ezután jöhetnek a különféle krémek, gélek, illóolajok, gyógyteák, tekercselések, gumiharisnyák, masszázs módok, ultrahangos terápiák, fényterápiák és vákuumkezelés, amelyek hatékonyságát mindenki maga tapasztalhatja csak meg.

webbeteg.hu
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.