70 évig állt zárva ez a luxuslakás: titkokat őrzött a II. világháború óta

apartmannyitó

Igazi időkapszulát fedeztek fel a közelmúltban Párizsban. A híres vörös lámpás negyedben máig is érintetlenül áll egy „Csipkerózsika-lakás” azóta, amióta a II. világháború alatt elhagyta a tulajdonosa. Virtuális időutazás következik!

Párizs, a francia főváros 1940. június 14-én került a nácik kezére, ekkor tűzték ki Hitler katonái a horogkeresztes zászlót az Eiffel-toronyra. A bátorságukról és szabadságszeretetükről híres párizsiak fejvesztve rohantak el a náci rémuralom elől. Közöttük volt a 23 éves Solange Beaugiron, aki kulcsra zárta a villáját, és soha többé nem nézett vissza.

Mindent maga mögött hagyott

A nácik megszállása során a francia főváros háromnegyede menekült el Párizsból, mert nem akartak kollaboránsokká válni. Sokan soha többé nem tértek vissza otthonukba. A fiatal Solange Beaugiron a francia Riviéra felé vette az irányt, örökre hátat fordítva Párizsnak. Sosem derült ki, hogy miért nem költözött haza otthonába, vagy miért nem adta bérbe. Solange feltörekvő drámaíró volt, aki Solange Beldo művésznéven írt színműveket és forgatókönyveket. Az öntudatos nőnek sikerült túlélnie a háborút: miután Amerikába szökött, a ’70-es években férjével együtt visszaköltözött Dél-Franciaországba. Itt is érte a halál 91 éves korában, 2010-ben.

Valódi időkapszula fogadta a párizsi lakás örököseit
Valódi időkapszula fogadta a párizsi lakás örököseitWikimedia Commons

Egy Csipkerózsika-villa volt az örökség

Az örökösei mit sem sejtettek arról, hogy Solange egy gyönyörű párizsi lakást hagyott maga után. Amikor tudomásukra jutott, egy szakértői csoportot bíztak meg azzal, hogy felméressék, mi minden található a La Bruyére téri ingatlanban. A csapatot egy rangos párizsi becsüs, bizonyos Olivier Choppin-Janvry vezette, arról viszont sejtelmük se lehetett a szakértőknek, hogy egyáltalán maradt-e ott valami a lakásban akkor, amikor Solange elmenekült otthonából. Kiderült: bár a holmikat belepte a por, mégis minden úgy maradt, ahogyan azt a menekülése napján hagyta, több mint 70 éve.

Preparált strucc, Mickey egér figura, egy letűnt idő luxuskellékei
Preparált strucc, Mickey egér figura, egy letűnt idő luxuskellékeiWikimedia Commons

Luxus párizsi módra

Solange Beaugiron szalonja pontosan úgy nézett ki 70 év eltelte után is, akár egy század eleji budoár. A nagypolgári lakás a „boldog békeidők” a Belle Époque kéznyomát viselte: csodálatos festmények, elegáns fabútorok, fényűző pipereasztal sminkkészletekkel, luxusékszerekkel és parfümökkel. Az ódon szekrények pedig roskadoztak a felsőosztálybeli hölgyek ruháinak súlya alatt. Mivel akkoriban státuszszimbólumnak számítottak a kitömött állatok, a villába érkezőket egy preparált strucc fogadta. A lakásba 70 év után belépők meghatottan pillanthatták meg a ’30-as évek végén készült Mickey egér figurát, és ott volt mellette az egyik legelső Warner-rajzfilmfigura, Cucu malac plüssváltozata is.

Egy csodálatos festmény története

De nemcsak játékok és ékszerek porosodtak a párizsi „időkapszulában”, hanem egy gyönyörű festményre is felfigyeltek a szakértők, amely egy muszlinruhás hölgyet ábrázolt. A különleges alkotásról kiderült, hogy egy 19. századi olasz festőművész, Giovanni Boldini munkája. A képen látható titokzatos dáma pedig Boldini múzsája, a lakást 1942-ben végleg elhagyó lány nagymamája, Mathilde Héloïse Beaugiron volt. A félvilági nőt elsősorban Madame Marthe de Florian néven ismerték Párizs-szerte: eredetileg varrónő volt, aki azért vált kurtizánná, hogy eltarthassa a családját.

A luxuslakásban volt Boldininak a múzsájáról, Madame Marthe de Florianról festett képe is
A luxuslakásban volt Boldininak a múzsájáról, Madame Marthe de Florianról festett képe is

Egész Párizs imádta a demimonde hölgyet

Nemcsak a festőművész Boldini rajongott Madam Marthe-ért, hanem begyűjtötte a legmagasabb rangú francia politikusok skalpjait is. Georges Clemenceau, Pierre Waldeck-Rousseau miniszterelnök, valamint Paul Deschanel és Gaston Doumergue francia elnökök is egyaránt a Madame szeretői voltak. A színes életű Marthe de Florian 1939-ben hunyt el, s villáját, ahogy az őt ábrázoló Boldini-festményt is, unokája örökölte. Solange leszármazottjai pedig több mint 2 500 000 dollárért adták el a festményt az egyik neves aukción. A festményre meglepően sokan licitáltak, s ez a kép volt a valaha legdrágábban eladott Boldini-festmény.

Titokban tartják a „Csipkerózsika-lakást”

Ami pedig a de Florian-Beaugiron-villa sorsát illeti: az örökösök nem tárták a nagyközönség elé a Moulin Rouge-hoz közeli luxuslakás pontos címét és paramétereit, csupán hozzávetőlegesen sejthető, hol található a titokzatos villa. Az apartman azóta is úgy maradt, ahogy megtalálták és kinyitották 2010-ben, közel hetven év után. A lakást lepecsételték, és bár a híressé vált festményt eladták, de minden más ott maradt, érintetlenül. A család egyelőre nem tervezi, hogy megnyitja a „Csipkerózsika-lakást” a nagyközönség előtt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra