A szüzesség ma is kötelező!

tuneziai-eskuvoInsallah! Ha az Isten is úgy akarja, boldogok lesztek, kántálja a tömeg – elérkezett Hezsér és Szálem esküvőjének hetedik napja. Mahdia földközi-tengeri kikötőjében ma nem futnak ki a tengerre a halászok. Ünnep van. Afrika északi partján a Korán előírásai szerint kísérik férje házába a menyasszonyt.

A tunéziai szépségideált a világos hajú, világos bőrű, széles csípőjű és dús keblű nő testesíti meg.  Az asszonyok számára ma is kötelező a tökéletes szőrtelenség, az ősi recept szerint főzött gyantával még az arcukról is kitépkedik a pihéket.

Habár egy tunéziai család számára a lány férjhez adása a legnagyobb öröm, az esküvő a menyasszony számára nagyon komoly fizikai tehertételt jelent. 

Az esküvőt megelőző jegyesség egy évig, maga az esküvő pedig egy teljes hétig tart. Egykoron a fiatalok az ünnepség második napján találkoztak először. Ez ma már nincs így, de a szokást eljátsszák. A harmadik napon a vőlegény jelképesen egy dínárt ad a lány anyjának, vagyis megveszi őt. Ez után háromnapos tisztulás következik. A menyasszony ettől kezdve nem mehet ki a levegőre, hogy bőre, haja kifakuljon. 
A tisztasági fürdőben aztán a család asszonyai rituális mozdulatokkal lemossák és tetőtől talpig szőrtelenítik. A gyanta égetett cukor, víz és citrom titkos keveréke. Majd elkezdődik a hennázás ceremóniája. A henna speciális gyógynövény, melynek főzetéből lilásfekete festéket főznek. Ezzel a lány talpát és tenyerét három napon át minden este befestik, és gyolcsba bugyolálják. Aludni ilyenkor csak feltett kézzel lehet. Ezalatt a férfi a mecsetbe látogat. Végighallgatja a Korán idevonatkozó idézeteit. Majd elballag az önkormányzathoz is, ahol a frigyet az anyakönyvbe írják.

12 kilós menyasszonyi ruha

A lányos ház plafonig csempézett nappali szobájában a falakon hét lány és hat fiú fényképe lóg. A családfő egy éve költözött ki a temetőbe. Tizenhárom gyerek gondját hagyta itt. Az örömanya fejkendője alól kis patakokban folyik az izzadtság. Negyven fok lehet a kisszobában. A mama nem szívesen nyilatkozik. Túl sok a gond. Hét lányt férjhez adni nem könnyű dolog. Fárasztó és nagyon sokba kerül. Hezsér, a legidősebb lány esküvői ruhájának kölcsönzési díja 350 dinár (1 dinár kb. 140 forint) volt. Öltöztetése délelőtt kezdődött. A fodrász négy óra hosszat sminkelte, fésülte, s elkért ezért 250 dinárt. Aztán sorra vette a testvéreket. Tíz felé járt az idő, mire a legutolsó lány is elkészült, s az öltöztetőteremből végre elővezették a menyasszonyt. Arcvonásait vastag festék takarja. Két hennával festett tenyerét a tömeg felé fordítva áll. Díszes bábu. Testvérei legyezőkkel hűtik, nehogy elájuljon. Volt már ilyen, hiszen a ruha, amelyet visel, 12 kiló. Fekete posztó aranyszállal sűrűn hímezve. Fején körben kössöntyűkkel ékesített, vállig leomló, 4 kg-os fejdísz. Körben a sokaság. A búcsúztató asszonyok hangos jujjogással siratják a lányt. A torkukban képzett éles hangot pergő nyelvükkel szaggatják meg. S ez így meg órákon át. 
Közben a vőlegény is elindul. Dobok, sípok, trombiták hangjai kísérik végig az utcán, lassú menetben. Előtte férfiak táncolnak. Kezüket az ég felé emelve pörögnek a sípok gyorsuló ritmusára. Éjfélkor a menyasszonyi sereg is elindul. A lányt léggömbökkel díszített, ócska Ford viszi. Dudál a konvoj, a kisvárosban senki sem alszik ma éjszaka.

Táncolni csak a fiúknak szabad

A fiatal pár otthonáról a fiús szülőknek kell gondoskodniuk. A ház csak félig kész, de a hálószobát feldíszítették. A diófából faragott hitvesi ágy tükrös támláján, a variaszekrény tetején nejlonba csomagolt ajándék díszpárnák tucatjai várják a nász hajnalát. A ház ajtajában a két fiatal pirkadatig fogadja az elébük járulókat. Az etetés, itatás itt nem divat. Az alkohol fogyasztását tiltja a vallás. Mulatni csak a férfiaknak szabad. Csak ők táncolnak. A két család ünneplőbe öltözött lányain földig érő, testhez simuló, mélyen dekoltált ruha és súlyos ékszerek. Az ifjú pár félig kész házában korlát nélküli betonozott lépcső vezet az emeletre. A tetőn ruha szárad. Téglapor és törmelék között a menyasszony lánytestvérei talpig bársonyban és ékszerben leülnek egy-egy téglahalomra. Gyereklábak lógnak a szomszéd házak tetejéről. Folyton attól félek, valaki leesik. A szülőket mindez csöppet sem zavarja. Az életben úgyis minden Allah akarata szerint történik.

A szüzesség kötelező

Az ifjú pár fáradt. Arcuk illendően komoly. A szokások persze változnak, alakulnak, például itt a nászéjszakán használt lepedőt már nem divat felmutatni, de változatlanul kötelező érvényű szabály a szüzesség megléte. Hezsér és Szálem is régóta ismeri egymást, a jegyben járás nem egy évre nyúlik vissza. Ennek ellenére az esküvői szertartásokat betartják. Ami persze nem könnyű, hiszen az egyhetes ceremóniába a család anyagilag, a fiatalok fizikailag szinte tönkremennek. Hezsér legidősebb húga mégis természetesnek tartja, hogy ha ő férjhez megy, neki is hasonló esküvő jár. Hatalmas fekete szemét lesüti. Boldog – mondja –, hiszen a lányok rangsorában most már majd ő következik.

 

fokuszgrafika

Fókuszban Afrika kultúrája, népei, minden, ami fekete földrész – további cikkek a témában itt!

 

Ha ez a cikk tetszett, ezt is ajánljuk:

Mi az a különös vonzerő, amely Európától Ázsián át Dél-Amerikáig hastáncra csábítja a nőket tekintet nélkül korra, társadalmi státusra vagy akár vallási nézetre? | Ritmusos has, avagy a nők tánca

Itt a hőség egy napra koncentrálódik: pontosan arra a napra, majd a következőre meg az azt követőre, amikor te épp ott vagy. | Rokonom az elkorcsosult tevehajcsár

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra