Sötét lakásból világosat: néhány apró kiegészítő is elég

Olyan fekvésű lakásban élsz, ahová nem jut be túl sok természetes fény? Néhány jól megválasztott dísztárggyal és bútorral csodát tehetsz vele!

Egy egészen miniatűr lakást berendezni sem leányálom, de ha még sötét is, az már egyenesen kihívás. De ha ellent tudsz állni a teret összenyomó, sötét színeknek és a lakás túlzsúfolásának, élhető és barátságos teret alakíthatsz ki magadnak. Az Apartment Therapy szerzőjének tippjei alapján mutatjuk, hogyan.

1. Tükrök, tükrök, tükrök

A legegyszerűbb megoldás a fény és a tér növelésére, ha beszerzel néhány tükröt. A lakberendezési oldal szerint érdemes egy dizájnos, látványos darabot választani, és kvázi műalkotásként a falra akasztani. Emellett egy praktikus, padlóig érő, letisztultat is betehetsz valahova a bejárat közelébe, amiben az aznapi szettedre is vethetsz egy pillantást.

Növeld a teret és a fényt egy nagy tükörrel!
Növeld a teret és a fényt egy nagy tükörrel!Fotó: Shutterstock

2. Shopping szarkahangulatban

Nemcsak a tükrök, de más fényes felületek is tudnak világosítani a téren. Szóval amikor dekortárgyakat vásárolsz, bátran válaszd mindenből a fényesebbet, legyen szó falra szerelhető polcról, vázáról, tálcáról vagy éppen a konyhai eszközökről, mint itt:

A fényes tárgyaktól is világosabbnak hat a lakás
A fényes tárgyaktól is világosabbnak hat a lakásFotó: Shutterstock

3. Polcokat a falra!

Felejtsd el a klasszikus, robosztus, lábakon álló könyvespolcokat, válassz inkább keskeny, falra szerelhető kivitelt! Egyből többnek, világosabbnak hat majd a tér!

Szellősebb, mint egy bazi nagy könyvespolc!
Szellősebb, mint egy bazi nagy könyvespolc!Fotó: Shutterstock

4. Legyenek fehérek a falak!

De mielőtt polcokat szerelnél rá, frissítsd fel a falaid színét! Lehetőleg fehérrel. Mert hiába szeretnél szürke vagy mintás falat, azzal csak sötétítesz és kicsinyítesz a téren. Akkor is érdemes rászánnod magad a festésre, ha amúgy eredetileg fehérek voltak ugyan a falaid, de mostanra kicsit szürkés-sárgás árnyalatot kaptak. Ne erősíts rá a borongós hangulatra egy koszos fallal. 

5. Könnyed, fehér bútorok

Még egy kicsit vissza a bútorokhoz: felejtsd el a nagy darab, tömör fából készült, sötét színű bútorokat. Egy villában lehet, hogy jól mutatnak, de egy apró, sötét lakást csak még zsúfoltabbá és nyomorúságosabbá tesznek. Válaszd a kecses, íves, világos bútordarabokat!

Nincs túl sok ablak? Válassz kecses, fehér bútorokat!
Nincs túl sok ablak? Válassz kecses, fehér bútorokat!Fotó: Shutterstock

6. Lámpák minden mennyiségben

Ha nincs elég fény, elengedhetetlen, hogy jó sok lámpát tervezz be a lakásodba! A különböző fényekkel, kisebb-nagyobb lámpákkal rengeteg eltérő hangulatot tudsz egy téren belül kialakítani.

Romantikus hangulatfény
Romantikus hangulatfényFotó: Shutterstock

Épp az első lakásod rendezed be? Itt van néhány baki, amit a legtöbben elkövetnek ilyenkor, de neked már nem kell:

Mustra