no

Hazai sípályák az olcsótól a drágáig

Bár nem vagyunk a nagy hegyek országa, de ha az időjárás is engedi, itthon is síelhetünk, mert hát meglepő módon belföldön is akadnak egészen használható síterepek. Azt már összeszedtük korábban, hogy külföldön hol tud nagyon drágán vagy éppen olcsón síelni, most viszont az itthoni helyeket gyűjtöttük csokorba. Pénztárcakímélőbb verziókat is talál!

Mátraszentistván

A Mátrában Mátraszentistván az egyik legfelkapottabb síelő hely, a honlap szerint 9 különböző nehézségű sípálya közül válogathatnak a látogatók közel 4 km hosszú pályarendszerben ha az időjárás is engedi. A hóágyúkat január 22-én indították, remélik, hogy a hónap utolsó hétvégéjén már ki tudnak nyitni. Mátraszentistvánon a kényelmet a 6 darab sílift, nameg a hütte biztosítja, de van hócsúszdaparkjuk is. A sportolást este is folytathatja a több mint egy kilométer hosszan kivilágított pályán, sőt, sisakra szerelhető kamerát is bérelhet, így otthon is újra tudja élni HD-ben a lecsúszás élményét, vagy fel tudja tölteni azonnal a Youtube-ra az esését – esetleg az ön előtt haladóét. A síbérlet tartalmazza a parkolás árát, csoportos biztosítást és természetesen a sípályák, felvonók és mellékhelyiségek használatát. Kalkuláljon még bele 1000 forint kauciós díjat a síbérletre, amit természetesen vissza tud váltani, vagy a hüttében le tudja fogyasztani. Akkor sincs gond, ha elfeledkezik róla, a következő szezonban is tudja használni. A síterep a hóágyúk révén nagyon sokáig, akár márciusig is nyitva tarthat.

matraszentistvan indafoto
torobala / Indafotó

A sípályákat eltérő árakon lehet igénybe venni hétköznap és hétvégén, de az sem mindegy, hány napos bérletet vált, illetve hogy fő- vagy utószezonban megy. Családoknak (két 14 év alatti gyerek esetén) és 15 fő feletti csoportoknak kedvezmény is jár.

   Felnőtt Gyerek
Napijegy 5500 forint 4500 forint
5 napos bérlet hétköznapra 20 000 forint  15 500 forint
Kölcsönzés Van   
Oktatás Van   
Esti síelés Van   

Pályaszállás: Nincs, de a környéken rengeteg különböző árkategóriájú szállást talál.

Eplény

A Bakony legkedveltebb sípályája az eplényi Nordica Síaréna, ami a hivatalos információk szerint január 24-én már nyit is. Itt összesen majdnem 8 kilométer hosszan, 16 különböző nehézségű sípályán tud siklani. A felvonók terén elég erős Eplény: itt található az ország egyetlen négyszemélyes ülőfelvonója, az idei évre pedig beterveztek még egy kétszemélyes felvonót, és akkor a többi csákányos, tolókaros vagy műanyagköteles felvonót még nem is emíltettük. A pálya területén öt vendéglátóhely várja azokat, akik egy kicsit melegedni szeretnének.

Itt is kérnek 1000 forintos kaucót (a beléptetőkapu chipkártyával működnek) – az összeget a használat után visszaadják, de le is fogyaszthatja a hüttében. Esti síelésre is elmehet Eplényben, összesen 4 kilométer hosszan vannak kivilágítva a pályák, de ha még ezt is kevesellné, hát ott van szerdánként a VIP síelés 7000 forint/alkalom áron. Ezen parkolásirányítók, lezárt parkolók, welcome drink, ingyenes síoktatás, korlátozott jegyszám, ingyenes gyermekmegőrző, valamint esti buli várja és versenysíléceket is tesztelhet.

epleny indafoto
bandras / Indafotó

A síbérletek árai természetesen itt is tartalmazzák az ingyenes parkolást, és itt nincs különbség az utószezon és főszezon között: Eplény stabilan drága. Hétvégén persze többe kerül, mint hétköznap, viszont lehetősége van néhány órára is jegyet váltani – igaz, az sem sokkal olcsóbb. A 6 és 14 év közöttiek érvényes diákigazolvány ellenében gyerekjegyet válthatnak, míg a 14 év felettiek nappali tagozatos diákigazolvánnyak diákjegyet vehetek.

   Felnőtt Diák Gyerek
Napijegy hétköznap / hétvégén*  5300 forint / 6300 forint 4700 forint / 5600 forint 3700 forint / 4400 forint
5 napos bérlet hétvégével együtt / hétköznapra 21 000 forint / 19.000 forint 18 500 forint / 16 500 forint 13 600 forint / 11 000 forint
Kölcsönzés Van      
Oktatás Van      
Esti síelés Van      

* 8 órás jegy ára

Pályaszállás: Holle Anyó Kunyhójában korlátozott számban akad szállás kétágyas és négyágyas szobákban. Reggelivel együtt egy kétágyas szoba éjszakánként 14 000 forintba kerül. 

Kékestető

Aki nem éri be kevesebbel, az az ország legmagasabb pontját is választhatja síelésre, és mivel a hóágyúk készenlétben állnak, érdemes gyakran visszanézni az oldalra az aktuális információkért, amikről webkamrák révén is tájékozódhatnak. A Kékestetőn különböző nehehézségű pályákon tud összesen 3 km hosszan síelni vagy snowboardozni attól függően, hogy az északi vagy a déli lejtőt választja, a kényelmét pedig több felvonó, síbusz, bár, presszó és étterem biztosítja. Meglepő, de nem horror összegekért kínálják az ételeket, juhtúrós sztrapacskát például 790 forintért ehet, amihez ráadásul nem mindennapi panoráma is jár. Ha megunja a síelést, akkor menjen fel a kilátóba, ahonnan jó idő esetén még Szlovákiába is átláthat. Itt is chipkártyás rendszer működik, ezért az 1000 forintos kauciót kalkulálja bele a jegyárakba.

kekesteto indafoto
J.o.k.e.r / Indafotó
Árak Felnőtt Gyerek (6-14 éves korig)
Napijegy 4900 forint 3900 forint
Háromnapos bérlet 11.500 forint 8500 forint
Kölcsönzés Van   
Esti síelés Van   
Oktatás Van   

Pályaszállás: A Kékesi Vendégházban tud pályaszállást foglalni magának, de a Mátrában egyébként is számtalan különböző típusú és kategóriájú szálláshelyet találhat. 

Bánkút

Miskolctól nagyjából 25 kilométerre található Bánkút, ami nemcsak a Bükk, de a honlap szerint Magyarország legnagyobb síterepe. Itt 8 különböző nehézségű pálya 3 km hosszan és nyolc felvonó várja a síelőket. A legkisebbeknek külön pálya és lift jár, az ügyesebb amatőrök pedig számos itt rendezett versenyen kipróbálhatják magukat. Az is megtalálja itt a számítását, aki szánkózni szeretne, sőt a sífutók is jól kiépített terepen gyakorolhatnak, akár 8 kilométer hosszan.

bankut indafoto
Teteneverdle / Indafotó

Itt nem bonyolítják túl a dolgot mindenfajta bérletekkel, meg egyéb félnapos, meg óra alapú jegyekkel. A honlapon találhatü 2012/2013-as tájékoztató szerint van napijegy meg felvonójegy. Ha felvonójegyet vesz, akkor attól függően, hogy melyiket használja, különböző egységnyit fognak lyukasztani. Egy felvonójegy harminc egységet tartalmaz, ezekből hetet lyukasztanak az olyan felvonóknál, ahonnan több pályát is be tud síelni, míg az esti siklások nyolc egységbe kerülnek. Legkevesebb öt egységet lyukasztanak.

   Felnőtt Gyerek
Napijegy 4500 forint 3200 forint
Felvonójegy 1000 forint   
Kölcsönzés Van   
Oktatás Van   
Esti síelés Van   

Pályaszállás: Közös fürdőszobás, turista jellegű szállást tud foglalni, ahol egy kétágyas szoba 6400 forint egy éjszakára. 

Normafa

A budapestiek legkedveltebb síelőhelye a Normafa, ami minden, csak nem egy kiépített síparadicsom: hóágyú, de még csak felvonó sincs, mégis a megközelíthetőség miatt télen-nyáron kedvelt kirándulópont. Hütte helyett rétesház várja a lesiklókat, az ügyesebbek pedig néha a buszmegállóig is lesiklanak a 300 méter hosszú pályán, hogy a felvonó helyett a helyi járatot használják. Sajnos évről évre romlik a pálya állapota, ma már leginkább csak oktatásra használják.

04
Barakonyi Szabolcs

Dobogókő

Ez a Budapesthez legközelebb eső, karbantartott és felvonóval rendelkező, több mint 2 km hosszú sípálya, igaz, pályából csak kettő van, felvonóból pedig csak egy. Ugyanakkor a terep kialakítása változatos síelést biztosít: a tapasztaltabbak a felsőbb szakaszokon találnak nagyobb kihívást maguknak, míg a kezdők az alsóbb szakaszokon kísérletezhetnek. Ahhoz, hogy a kezdők odakeveredjenek a megfelelő szakaszra, természetesen nem kell lesiklaniuk a nehezebb szakaszon, mindössze időben ki ki kell szállniuk a felvonóból.

dobogoko indafoto
csuklo / Indafotó

Az árak itt sincsenek túlbonyolítva, és akár felvonójeggyet is válthat, ami hétköznap akciós, olyankor öt menettel többet tud felvonózni.   

   Felnőtt Gyerek (14 éves korig)
Napijegy hétköznap / hétvégén  3500 forint /4000 forint  2500 forint / 3000 forint
Felvonójegy (10,hétköznap 15 menet) 3000 forint   
Kölcsönzés Van   
Esti síelés Van   
Oktatás Van   

Pályaszállás: Több szállás közül is választhat, akad szálloda, sőt fűthető jurta is a közelben. Utóbbiban akár 10 főt is el tudnak szállásolni. 

Sátoraljaújhely

Ha a Zemplénben szeretne síelni, akkor a Kalandparkban a helye. Főleg, mert a három sípálya közül az egyik egész évben használható. Ez a leghosszabb és legszélesebb négyévszakos sípálya az országban, ráadásul olyan környezetbarát anyagból készült, ami nem tesz kárt a sífelszerelésben. Ezen kívül egy 600 méteres, különböző nehézségi szakaszokból álló sípálya várja, a harmadik pedig egy gyermek tanulópálya.

zempkaland
zemplenkalandpark.hu

 

Árak Felnőtt Gyerek (14 éves korig)
Napijegy 4100 forint 3400 forint
5 napos bérlet hétközben 16.900 forint 14.100 forint
Kölcsönzés Van   
Esti síelés Nincs   
Oktatás Nincs adat   

Pályaszállás: Nincs

Visegrád

Visegrádra is mehet síelni, ugyanis a Nagyvillám sípályán több hóágyúzható pályával, természetes hó esetén pedig szánkópályákkal és sífutó részekkel is várják azokat majdnem 2 km hosszan, akik a téli sportoknak szeretnének hódolni. Egyébként a pályák többsége kék pálya, ami a kezdőknek és családoknak ideális, főleg, hogy hófánkot is lehet bérelni, és azzal is lehet összevissza csúszkálni a direkt erre a célra kialakított pályán. A családok, főleg a nagycsaládosak azért is kedvelhetik a visegrádi pályát, mert a harmadik gyerek már ötvenszázalékos kedvezménnyel, a negyedik pedig ingyen mehet, de hétköznaponként a 4 fős csoportoknak is csak három azonos időtartamra szóló jegyet kell venni.

visegrad
visegradsipalya.hu

 

Árak Felnőtt Diák (14 éves kortól nappali tagozatos diákoknak) Gyerek (14 éves korig)
Napijegy hétköznap / hétvégén 3500 forint / 4500 forint 3000 forint / 4000 forint 2500 forint / 3500 forint
Kölcsönzés Van      
Esti síelés Van      
Oktatás Van      

Pályaszállás: A Mogyoróhegyi Erdészeti Iskola 12 személyes faházait lehet kibérelni, amikben négyágyas és kétágyas szobák találhatóak. A fűtési szezonban itt 3000 forintba kerül egy éjszaka személyenként. 

Szilvásvárad

Azt nem állítjuk, hogy az Egertől nem messze található szilvásváradi sípálya egy igazi, alpesi hagyományokat idéző központ, ugyanakkor a közelben élőknek vagy az arrafelé pihenőknek jó választás lehet. Nem épp hosszú a maga 270 méterével, még csak nem is túl meredek, viszont éppen ezért kiváló választás lehet kezdőknek, legalábbis addig, amíg nem szereznek elég biztos tudást ahhoz, hogy élesben is kipróbáljanak egy veszélyesebb és drágább pályát.

szilvasvarad
szilvasvaradsi.hu
Árak   
6 használatra szóló felvonó bérlet 1000 forint
Kölcsönzés Van
Esti síelés Nincs adat
Oktatás Nincs adat

Pályaszállás: Nincs, de a környéken több panzió és hotel is található.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra