Adventi naptárteszt: nagyi szekrényében aszalódott csokik a Milka ellen

Már csak alig pár nap van december első napjáig, amikor el lehet kezdeni kinyitogatni az adventi naptár kis ablakait. Nyilván mindenki emlékszik a pillanatra, amikor alig bírta megállni, hogy ne nyissa ki azonnal az összeset, amik mögött apró csokoládék bújtak meg - amik rendszerint annyira rossz ízűek voltak, hogy valószínűleg csak a „meglepetés” élménye hajtott mindenkit az újabb és újabb ablakok feltépésére. 

Nyilván a gyermeki énünk diktálta tehát az adventi naptár tesztet, amikor végre az eltelt napok számától függetlenül előre felfalhattuk az összes csokoládét a naptárakból. Sajna ez alkalommal egyáltalán nem okozott akkora örömet, mint huszoniksz évvel ezelőtt, talán azért is, mert túl nagy meglepetést nem hozott a kóstoló: leginkább csak a szokásos tömény, bóvli kakaómasszaízt éreztük.

Vaktesztünk során 11 adventi naptárban kerestünk jó minőségű csokoládékat. Igazság szerint volt, amin nem lepődtünk meg; legalább ez megbízhatóan nem változik: a tapasztalt íz borzalmas, de legalább lehet nyitogatni a papírablakokat. 

Ezúttal is szuper- és hipermarketből próbáltuk beszerezni az adventi naptárakat; sajnos a Huszti úti Lidlben és Pennyben (Óbudán) nem találtunk, így most ők kimaradtak a versenyből. Az Auchanban viszont rengetegféle volt, és a Tescóban is találtunk jó párat. Íme:

Szerencsi, Pom Pom (11. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, emulgeálószerek: szójalecitin, E476, vaníilia. Kakaószárazanyag legalább 40%.

Sajnos nem nyerte el a tesztelők ízlését a Szerencsi Csokoládégyár terméke. Volt olyan, aki még lenyelni sem bírta. A kérdés csak annyi: felnőttkorunkra lettünk ennyire finnyásak (igényesek?), vagy sok évvel ezelőtt sem fanyalodtunk volna rá erre a szörnyűségre?! Hiába a kedves Pom Pom figura, a naptár helyett vegye meg inkább karácsonyra mondjuk a Festéktüsszentő Hapci Benő című könyvet, és most inkább ugorjon a következő bekezdésre, hogy megtudja, melyik adventi naptárat érdemes vásárolni. Hacsak nem akarja tudni persze, milyen élményeink voltak. Ilyenek:

„Úristen, életemben nem ettem még ennyire rossz csokoládét! Ezzel ölni lehet, mellékíze van, és émelyítően édes.” „Nem valami szimpatikus, hogy vékony a csokoládé, és olyan »régi« adventi naptáras kinézete van. Az ízéről inkább nem mondanék semmit. Ugye nem baj?!” „Kicsi, vékony, rossz mellékíz, könnyű és egyszerű. Egyszóval minősíthetetlenül rossz.”

Bonbonetti, Disney, Adventi kalendárium  (10. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, vajzsír, emulgeálószer: szójalecitin, E476, vaníliaaroma. Kakaószárazanyag legalább 30%.

Elképesztően kellemetlen íze van, előfordult, hogy valaki nem is ismerte fel benne a csokoládéízt. Legtöbbször az hangzott el, hogy mellékíze van, édes és bóvli termék. Sajnáljuk azokat a gyerekeket, akik ezt kapják. Igaz, a csomagolása elég kecsegtető, de ez ne tévesszen meg senkit!

„Nagyon fura íze van, olyan, mintha nem is csokoládé lenne, de akkor nem tudom, hogy micsoda.” „A kis vékony kockákon mindenféle felismerhetetlen figura van, ezen kívül túl sok mindent nem tudok róla írni.” „Fura mellékíze van, nyilván ez a legolcsóbb adventi naptár a piacon. Szegény gyerekek…” 

Friedel (9. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, laktóz, édes savópor, emulgeálószer: szójalecitin, vanílilakivonat,. 

És megtaláltuk az igazi nagyiféle csokoládét, tudja, amelyik hónapokat, vagy akár éveket is aszalódik a ruhásszekrényben, az illatosításra bepakolt szappanok mellett. Ez gyárilag előállítva legfeljebb a nosztalgia kedvéért tudott bárkinek is jólesni, és az is keveset dobott az élvezeti értékén, hogy legalább a figurák tetszettek a tesztelőknek. Ha ön múltidézésre vágyik, nyugodtan tegye a kosarába, de ha valami finomat keres a gyereknek, inkább olvasson tovább, mert nálunk ezek voltak róla a vélemények: 

„Olyan, mintha a nagyi polcán aszalódott volna minimum egy évet. Kiült rá a kakaóvaj, zsíros és nehéz érzete van(?). Az utóíze elég édes, helyes kis figurák közül válogathattam." "Az íze kicsit hasonlít a Tibi csokiéra, de annál azért jóval édesebb.” „Kicsit vaníliás?” „Közepes méretű, nagyon enyhe mellékízzel, igényes forma.” 

Névtelen kalendárium  (8. helyezett) Gyártó: Altis Kolín s.r.o

Összetétel: cukor, hidrogénezett növényi zsír pálmamagból, tejsavópor 9%, zsírszegény kakaópor, sovány tejpor 2,8%, emulgeálószer: szójalecitinaroma.

A kör alakú csokoládékon karácsonyi lenyomatok rejtőznek, annyira, hogy szabad szemmel elég nehéz is észrevenni őket. Ízét tekintve középmezőnyös, nem a legjobb, de nem is a legrosszabb csokoládé, de legalább nagyon olcsó. 

„Az utóíze kicsit kesernyés, ami nem feltétlenül jelent rosszat, egyébként borzasztóan zsíros valami és még kicsi is.” „Alig észrevehető a tenyeremben, sajnos gyorsan el is olvad, és az íze sem a legjobb. Mondjuk, nem az a tipikus ócska csokiíz, de azért jónak sem mondható.” „Krémes, kevés a kakaó, a végén enyhe mellékízt lehet érezni.”  

Disney Mickey Mouse Clubhouse  (7. helyezett – holtversenyben a Bocival)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, növényi zsír, savópor (tej), emulgeálószer: szójalecitin, E476, aroma. Kakaószárazanyag legalább 25%.

Kicsit megosztotta a kóstolókat ez a termék: volt, aki bírta és volt, aki nem, így végül csak a középmezőnyben végzett. A csomagolása nagyon menő, ha másért nem, ezért imádni fogja a gyerek.

„Tipikus olcsó csokiíz, olcsó kakaómassza, zsír és némi édeskés utóíz.” „A közepesnél kisebb a csokoládé, viszont ehető, és még a forma sem rossz.” „Szerencsére a csoki tök apró, így nem kell sokat kóstolni belőle. Nagyon nem jött be.”

Boci  (6. helyezett – holtversenyben a Disney Mickey Moouse Clubhouse naptárával)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, zsír, zsíros tejpor, kakaómassza, tejcukor, tejsavópor, emulgeálószer: szójalecitin, vaníliakivonat. Kakaószárazanyag legalább 30%.

Azt gondoltuk, a Boci jobb helyen végez majd, de ez is csak a középmezőnyt súrolta. Ezt azért már nyugodtan megveheti, mert rossz vélemény nem született róla, és a pontozásban pedig talán csak azért fukarkodtak a tesztelők, mert közvetlenül ez előtt kóstolták a Milkát, ami ízre nem csak ezt, de az összes tesztelt csokoládét is messze verte. Egy szó mint száz: a Bocit azért már ajánljuk.

”Nem annyira vékony a csokoládé, ízre nem túl kellemes az előző nagyon finom után (az volt a Milka – a szerk.), úgyhogy iszom egy kis vizet és utána újrakóstolom. A figura kivehető, bakancs, meg láttam télapót is a tányéron. Második kóstolásra talán kicsit gejl, de jó utóízzel.” „Nem utasítanám vissza, ha megdobnának egy ilyen naptárral, valamelyik unalmas estémen simán megenném.” 

Traditional Advent Calendar (5. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, E476, vaníliaaroma.

Nagy meglepetés volt, hogy a teljesen átlagos, márka nélküli kis naptáracska ilyen sok pontot kapott, és becsúszott az ötödik helyre. A csokoládé finom, nincs mellékíze, és nem is túl édes. Kell ennél több? Ezt már tényleg ajánljuk, mi az Auchanban lőttük.

„Nagyon vékony a csokoládé, a forma legalább látszódik a kockán, amíg szét nem olvad az ujjak közt. Jó, persze, nyilván a gyerek azonnal betömi a szájába és nem fogja nézegetni, ahogyan mi tesszük a teszten. Az íze nem rossz, volt már ennél sokkal rosszabb is pár csokival ezelőtt.” „Kicsi, nem jó ízű, és tök egyszerű csokoládé, habár a formája igényesebb, mint a többi rossznak.”

Tibi Adventi Kalendárium (4. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitinaroma, E476, vaníliaaroma.  Kakaószárazanyag legalább 30%.

Leheletnyi csokoládé lapul az ablakokban, de legalább ehetők. A csokoládé alakján és a kivehetetlen formákon kívül semmi rosszat nem találtak benne a kóstolók, maximum annyit, hogy lehetne valamivel több cucc a papírablakok mögött. Ennyivel kiszúrni a gyerek szemét nem szép dolog.

„Nonfiguratív, már-már polipba hajló kinézete van a csokiból kidomboruló alaknak, de ez mindegy is, mert legalább a csokoládé finom.” „És tényleg jó íze van, pedig ez is az a tipikus adventi naptár kockaságú. Kellemes meglepetés!” „Gyorsan megolvad a kézben, és nem nagyon lehet kivenni a figurát a csokin, más bajom nincs vele.” „Nagyon vékony, könnyű és kevés csoki van benne. Enyhe mellékíze van, de ez legalább ehető.”

Aldi Wintertraum Adventskalender (3. helyezett)

Összetétel: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, laktóz, édes savópor, emulgeálószer: szójalecitinaroma, vaníliaaroma.  Kakaószárazanyag legalább 30%.

Az Aldi csokoládéja lett a harmadik helyezett, mert finom, igényes (vagy legalábbis igényesebb a többinél), jó a formája és mellékíze sincs. 

„Tapintásra olyan, mintha ezeréves lenne a csoki, az íze viszont felüdülés a többihez képest! Persze, megvan egy enyhe gagyi csokimikulás íz, ez mégis inkább valami drágább kategóriás lehet az olcsók között. Ez most így érthető?!” (Igen, mi értjük és köszönjük! – a szerk.) „Egyáltalán nem rossz, sőt, ha még van belőle, kérhetnék?” „Piszokság volt a végére ezt hagyni, a sok rossz közé kellett volna benyomni a jó szájíz érdekében!” „Nem a legjobb, de mindenképpen ehetőbb, mint a teszteltek 80 százaléka.” „Épp eléggé méretes, nekem ízlik és klassz a formája is. Szerencsére igényesebb, mint a legtöbb, de azért nem a legjobb.” 

Windel Choco Clicker Adventskalender (második helyezett)

Összetétel: csokoládé és drazsé (15%) tejcsokoládétartalom 60%, cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, édes tejsavópor, emulgeálószer: szójalecitinaroma, napraforgólecitin, sürítőanyag: gumiarábikum, glükózszirup, méhviasz, kamaoba viasz, sellakk, só, aroma, savanyúságot szabályozó szer: citromsav, színezék: E100, E120, E141, E163, E171.  Kakaószárazanyag legalább 30%. TEJSZÁRAZANYAGTARTALOM legalább 14%, kakaószárazanyag a drazséban  legalább 25%.

Mindenki egytől egyig megjegyezte, hogy a csokoládédrazsék nagyon feldobják az egyébként nem annyira különleges csokoládét, ezért jó sok pontot is adtak ennek a naptárnak, amit szintén az Auchanban találtunk. Már csak emiatt a kis újítás miatt is megérdemli a bónusz pontot.

„Kurva jól néz ki a csokoládé, abszolút kivehetőek a formák, és a közepükön van két mini drazsé, amik leginkább az M&M’s-es drazséra hasonlítanak.” „Tök jó, hogy vannak színes drazsék a csokiban, igazán feldobják ezt az unalmas tesztet. Az íze nem a legjobb, a kinézete miatt viszont megérdemel egy ponttal többet.” „Finom, jópofa, ropogós drazséval. Mondjuk, ez azért eléggé feldobja a nem túl ízletes csokoládét.” „Kellemes ízű, érdekes drazséval a közepén.”

Milka Advent Calendar (1. helyezett)

Összetétel: cukor, növényi zsír, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, tejzsír, tejpor 1,8%, mogyorómassza, tejsavópor, emulgeálószer: szójalecitinaromák.  Kakaószárazanyag legalább 30%.

Kíváncsiak voltunk, le tudja-e nyomni bármelyik versenyző a Milkát, de nem ért senkit igazi meglepetésként, hogy a Milka nyerte a kóstolót. Egy dolgot bánunk csak: hihetetlenül drága ez a termék. 

„A csoki jó vastag, se nem kocka, se nem kör alakú, abszolút kivehető a figura, és nagyon finom. Nem túl édes, és az utóíze is zseniális. Nyilván drága termék, de mennyire?” „Ú, hát ez a Milka! Nincs mit szépíteni: finom és messze veri a többit.” „Valami fehér cuccal van megtöltve a csokoládé, ami jó krémes. Óriási a csoki és nagyon finom! Annyira, hogy még egyet kellett belőle ennem.” „Látszik, hogy ez egy igényes termék, vastag a csokoládé, jók a formák, és a csoki gyorsan elolvad a szájban. Végre egy ehető csoki! Mi több, nagyon ízlik!” 

Bolt, termék neve Ár (Forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Nettó tömeg (g) Pont (max. 25)
Auchan, Milka, Advent calendar    1899   9495               200 24
Auchan, Windel, Choco clicker adventskalender    449  5612,5                 80 20
Aldi, Wintertraum adventskalender    329   4386,6                 75 16
Tesco, Tibi adventi kalendárium    549   10980                 50 15,5
Auchan, Traditional advent calendar (világoskék)    249   4980                 50 12,5
Auchan, Boci    629   7319                 75 13
Auchan, Disney, Mickey Moouse Clubhouse    599   9215                 65 13
Tesco, névtelen kalendárium   199   3980                 50 12
Auchan, Friedel (sötétkék)     369   4919,9                 75 10
Auchan, Bonbonetti, Disney, Adventi kalendárium    599   11980                 50 8
Tesco, Szerencsi, Pom Pom    399   7980                 50 2

Ön melyik adventi naptárat veszi meg idén?

Írja meg nekünk Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek