ZÖLD

Vigyázz, fogrém!

2009. június 17., szerda 12:43

oko_fogkremKettő az egyben – hirdetik a gyártók, de túl szerények, sok közülük nemcsak tisztít és fehérít, még egy sor egyebet is okoz, amire nem biztos, hogy vágytál. Van olyan, amelyik megfelelő hígításban akár fagyállóként is használható, ha minden kötél szakad. Fogkrémek rémes anyagai a Díványon.

A konvencionális kozmetikumok, tisztítószerek tele vannak vegyi anyagokkal, közülük számos összetevő veszélyt jelenthet az egészségre és/vagy a természetes környezetre. A fogkrémekkel kapcsolatban sajnos ugyanez elmondható.

A modern, fehérítős, „24 órán át védő” szupercsoda fogrémeknek már semmi közük valamikori elődeikhez. Azokban még természetes anyagok voltak, mint a mirha, a menta, a tojáshéj, a bors.

A konvencionális fogkrémek főként vegyi anyagokat tartalmaznak. Túl azon, hogy ezen összetevők nagy része nem szolgálja a tisztítást, közülük néhány még az egészségre is káros lehet. Allergia, immunrendszer-gyengülés… és a sort folytathatnánk.

A német fogyasztóvédelmi szervezet, az Öko-Test vizsgálata ezen utóbbi, veszélyes anyagokra terjedt ki. Megállapították, hogy a nagy márkák némelyike sem mentes ezektől. Számos kis márka viszont nem bizonyult problémásnak, jó, illetve nagyon jó minősítést kapott.

Az olcsó kínai fogkrémek használatát mindenképpen kerüljük – figyelmeztet az FDA, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hivatala. Ezekben ugyanis súlyosan mérgező anyag, DEG (dietilén-glikol) lehet, amelyet egyébként fagyállóként alkalmaznak ipari hígítókban.


A felettébb gyanús fluor

Szinte minden fogpasztában megtalálható a fluor, amellyel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban. A biológiai fogorvoslás hívei szerint ezzel az anyaggal számos egészségügyi probléma hozható kapcsolatba, így például:

• allergia
• sejtoxidáció-csökkenés
• csontrendszer-károsodás
• immunrendszer-gyengítés
• pajzsmirigy-működési zavar, növekedési zavar
• vérképzőrendszeri problémák
• emésztési zavarok
• vesebetegség
• szívkárosodás, idegrendszeri zavar


Az említett problémákkal a fluor felhalmozódása, krónikus fluoridmérgezés esetén kell számolnunk. Az emberi szervezetbe nemcsak a fogpasztákkal, fluortartalmú, fogszuvasodást megelőző gyógyszerekkel, hanem még számos más úton is bekerül ez az anyag: a fluortartalmú növényvédő szerek hatására nő a talaj, illetve a talajvíz fluortartalma, ennek következtében az ivóvízé az élelmiszereké is. Egyes élelmiszerek – például a hal, a csirke – jelentős mennyiségű fluort tartalmaznak.

Különösen a kisgyermekek esetében áll fenn a fluorfelhalmozódás veszélye, ugyanis ők a fogpaszták egy részét lenyelik. Egy-egy fogmosás alkalmával 0,25–1,5 mg fluor is bekerülhet a szervezetbe. A biztonságos értékhatár 1–3 évesek esetén pedig 0,5–1 mg/nap (USA National Research Council). Ez elgondolkodtató!


Egyéb barátságtalan összetevők

arrow-greenA veszélyes összetevők között említhetjük a triklozánt, amely egészségkárosító, és a környezetet sem kíméli. Antibakteriális hatású, s tartósítószerként is alkalmazzák. Vizsgálati eredmények szerint allergén, vese- és májkárosító anyag. Ha túl sok jut belőle a szervezetbe, akkor egyre ellenállóbb baktériumtörzsek alakulnak ki, nem hatnak az antibiotikumok. Mindemellett súlyosan károsítja az élővilágot: az élővizeket dioxinnal szennyezi, és nehezen bomlik le.

arrow-greenA parabének a súlyosan károsító anyagok másik listavezetői. Az allergizáló hatáson túl elmondható róluk, hogy mérgezőek, és a kutatások összefüggésbe hozták őket bizonyos daganatfajták kialakulásával is.

arrow-greenEgészségkárosító hatású összetevő a Sodium Lauryl Sulfate elnevezésű anyag, amelyet azért raknak a fogpasztákba, hogy jól habozzanak. Amellett, hogy gyakori allergén, és gátolja a sebgyógyulást, még fogínykárosító és fogszuvasodás-elősegítő hatással is rendelkezik!

arrow-greenA PEG (polietilén-glikol) emulgeátorok ritkábban szerepelnek a fogpaszták komponensei között, de nem árt rájuk figyelni, mert rákkeltő hatásúak.

arrow-greenA színezékek sem veszélytelenek, különösen a C.I.42090-es festék, amely allergén és rákkeltő.
A fehérítős fogpasztákban gyakori a szintén rákkeltő titánium-dioxid. Utóbbi a környezetterheléssel is kapcsolatba hozható, gyártása során ugyanis élővizeket savasító melléktermékek keletkeznek.

Vásárlásnál nézzük meg mindig az összetevőket! Nem kell elkeseredni, a konvencionális fogpaszták között is találhatók olyanok, amelyek nem veszélyesek az egészségre. Legjobban persze akkor járunk, ha a biofogrémek mellett döntünk. Ezek garantáltan mentesek az iménti „bűnlajstrom” minden tagjától.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta