ZÖLD

Fess valamit méregből, gyermekem!

2009. június 9., kedd 10:35

ceruzaGyurma, ceruza, filctoll, ujjfesték – az alkotás gyermeki eszközei. Óriási beleéléssel krikszkrakszol, formál, maszatol velük a lurkó – de vajon biztonságosak? Mérgező és allergizáló szerek az ihletett gyermekkezekben – nem árt vigyázni, mivel csillogtatja tehetségét!

Emlékszem gyermekkorom átható szagú filctollaira. Akkoriban örültünk annak, hogy egyáltalán vannak, a szüleink sem, mi sem foglalkoztunk azzal, mit rejtenek a színes műanyag rudacskák. Manapság viszont – a tudatosság szintjének emelkedésével – előtérbe került az ökológiai szemlélet: egyre több szülő gondolkodik el azon, hogy a gyermekek alkotó eszközei ártalmasak lehetnek a lurkók egészségére.

Nem kötelező feltüntetni!

A vegyipar óriási mennyiségben állítja elő a különféle mesterséges anyagokat. Veszélyesség szempontjából jó részük nincsen bevizsgálva. Amelyekkel kapcsolatban folytak/folynak kutatások, azokat pedig felnőttekre vonatkoztatva teszik. Hol maradnak a gyermekek? Akiknek a szervezete sokkal érzékenyebb, ellenállóképessége fejletlenebb, mint szüleiké. A kicsik szervezetébe ráadásul nagyobb mennyiségű méreganyag kerülhet, mivel ők kúsznak-másznak, maszatolnak, mindent a szájukba vesznek. Szerencsére gyorsabb anyagcseréjük gyorsabb kiürülést is tesz lehetővé.

A rajzeszközökön nem kötelező feltüntetni a termékben lévő anyagokat, így történhet meg az, hogy a gyanútlan szülő örömmel viszi haza a szép, színes, ám méregkoktélokkal teli csodaceruzákat és egyebeket, hadd alkosson vele a gyerek!

Legyünk tehát éberek! Az olcsó, márkátlan termékeket kerüljük, hiszen a legtöbb probléma ezekkel lehet. Figyeljük, fel van-e tüntetve a CE, illetve az EN 71/3 jelzés az adott eszközön, mert az azt jelenti, hogy a megengedett vegyszertartalmat nem lépi túl. Legjobb, ha természetes alapanyagokból készült, az ökonormáknak megfelelő rajzeszközöket vásárolunk. Így nem csak gyermekeink egészségét védjük, környezetünket sem károsítjuk.

A továbbiakban megvizsgáljuk, milyen anyagok vannak a hagyományos rajzeszközökben, és melyek ökováltozataikban.


Mi van benne pontosan?

Nézzük először a filctollakat! Egy évtizeddel ezelőtt még nagy mennyiségben tartalmaztak formaldehidet, ma már szerencsére nem, ám van helyettük benne más, egészségre veszélyes vegyi anyag. Ilyen például az anilin, továbbá a benzol és a sztirol, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. A patront nedvesen tartó dietilén-glikol a szemet és a bőrt irritálja. Az íróhegy készítéséhez használt antimónium szintén veszélyes anyag, szédülést okozhat. A filctoll külső része lehet PVC-ből, amely nemcsak az egészségre, a környezetre is káros.

Ökováltozatuk polipropilénből készül, és tartalmaz többek között glicerint, élelmiszer-színezéket és élelmiszer-ipari tartósítószert.

A gyurmák némelyikében rákkeltő formaldehid, szerves halogének, illetve mérgező nehézfémek lapulnak. Ezzel szemben az ökogyurmák az élelmiszeriparban használt anyagokat, természetes krétát, földviaszokat tartalmaznak.

Az ujjfestékekben szintén lehetnek egészségre ártalmas anyagok, úgymint: rákkeltő formaldehid, szerves halogének, mérgező tartósítószer, allergizáló króm és agykárosító ólom.

Az ökológiai elvárásoknak megfelelő ujjfestékeket pedig főként az élelmiszeriparban használt anyagok alkotják.

Ami a ceruzákat illeti, azokból szintén az ökót válasszuk! Ezek nem tartalmaznak nehézfémeket – nem úgy, mint hagyományos társaik –, továbbá nem lakkozottak. A festéshez használt ecsetekből se lakkozottat vásároljunk. A radír pedig hagyományos gumi vagy kaucsuk legyen, mert a színesek általában PVC-ből készülnek.

Gyermekünk alkotásai általában életörömöt sugároznak, vidám, színes belső világuk anyagi lenyomatai. Ahhoz, hogy létrejöttükbe semmi üröm ne vegyüljön, tudatos rajzeszközválasztás szükséges.

 

Cikkeink a témában:

Előzd meg a szemetet!

Szelektív szemetelés

Ahol még elfolyik…

Energiaspóroló otthon

Zöld háztartási gépek

Mosás, 2. – (környezet)kímélő mosás

Mosás, 1. – hatékonyan, de kártékonyan

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta