ZÖLD

Fenyősors

2009. december 26., szombat 18:10

fenyofa-leadÉvente legalább ötvenmillió fenyőfa költözik be az európai háztartásokba, fokozandó a karácsonyi hangulatot - de mi lesz velük azután, hogy véget ér az ünnep? 

cikk-tipus-altalanos

Nagyjából négyféle megoldás létezik, ha akarunk valami zöldet karácsonyra: a vágott fenyő, a gyökeres, a fenyőágakból összeállított kompozíció, és a műfenyő. Utóbbi környezettudatos lehet, persze csak akkor, ha nem valami különösen olcsó és szalonképtelen műanyagból, festékből meg ragasztóból gyúrják össze. További szépséghibája, hogy a legritkább esetben szép, továbbá nincs illata, pedig az majdnem olyan lényeges összetevő, mint a látvány.

fenyofaAki környezettudatos, vehet gyökeres fenyőt – de ez a megoldás is csak akkor "zöld", ha a fa túléli az ünnepeket, sőt, sikerül úgy elültetni utána, hogy az jó legyen neki.

Az ültetéssel mindenképp várjuk meg a fagyos hónapok végét, és ellenőrizzük, hogy a föld felengedett-e. Addig a gyökeres fácskát tartsuk hűvös, de nem fagyos helyen és hetenként langyos vízzel öntözzük meg. A fenyő nagyon szereti a vizet. A fa helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy mekkorára fog nőni. A fenyőnek nagy tér kell, a ház falához vagy a kerítéshez túl közel nem ültethetjük, és persze figyelembe kell venni a kert már meglévő fáit is. A fenyő alatt - és a közvetlen környezetében- szinte semmilyen virág nem él meg, ezzel is számolni kell.

Ha valaki vágott fenyőt vásárolt, helyezze a lecsupaszított fát a gyűjtőhelyre. Családonként változó szokás, hogy mikor szedik le a karácsonyi dekorációt. Van, ahol több hónapig díszlik a fa. Ha azonban elkezd hullani a fenyő, már azzal sem lehet megállítani ezt a folyamatot, ha vízzel gyakran spricceljük.

Nem kell a lépcsőházban a lehullott tűleveleket takarítania annak, aki alternatív megoldásra szavazott, és fenyőfa helyett zsurlót, zanótágat, mezei vesszőt vagy csipkebogyós ágakat szerzett be az ünnepekre. Ezek ráadásul maradhatnak egészen tavaszig.

A legszebb dekoráció mindenkor a virágos növény: a karácsonyi kaktusz, jácint vagy más évelő, illetve később a kertbe kiültethető hagymás növény okos és szó szerint is zöld gyakorlat, hiszen a gondosan kezelt növény többször is megörvendeztet bennünket szépségével.

 

cikk-tipus-linkek

Hetente hét tonna holmi

Ne dobd ki, ami nem kell, hanem vidd a rászorulókat segítő second handbe – legalábbis Svédországban megteheted: a lelkes skandinávok heti hét tonna holmit adnak le, fiatal designerek pedig direkt ezek átszabására szakosodtak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.12.26 20:29:17Magyari

    A rengeteg kivágott - és a kertbe nem vihető fenyőből - HULLA lesz. Lekésőbb Vízkeresztkor - a "keresztény" világban. A lakótelepeken "könnyen" megoldják a HULLÁKAT, kidobják az akárhány emeletnyi lakásuk ablakán. A HULLÁK meg ott hevernek, immáron nagyon hullaként. Miért, hogy nem tudnak "egyesek" megszabadulni ettől az ökörségtől? Ráadásul drága is. Válság idején meg NAGYON drága a HULLa megvétele, annak meg az elszállítása.
    Nem kéne az ökör hagyományokat végre abbahagyni - "egeyseknek?
    Csókok, é

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta