ZÖLD

Betolták a napelemes repülőt

2009. november 24., kedd 18:36

solarimpulse-kicsiManapság felkapott téma a bio repülőgép-üzemanyag – pedig a napenergiát sem kellene lebecsülni, amint arra a Solar Impulse csapata rámutatott: a gép csak jövőre száll fel, de már idén betolták.

cikk-tious-rovid

A napelemmel működő, négy hajtóművel szerelt gép épp most fejezte be sikerrel első tesztjét a kifutópályán. Ha a további teszteken is minden rendben megy, a tervek szerint 20-25 napos utazásra indul a Föld körül.

 

solarimpulse


Az első teszten még nem repült a magasba a gép, csak a felszállás körülményeit vizsgálták. A Solar Impulse egyelőre hajtómű nélkül gurult, a tervező csapat együttes erővel lazán „betolta” a nem is kicsi (de nagyon kecses) légi járművet. A következő teszten már a felszálláshoz szükséges sebesség elérését tervezik, és egy huppanásnyira a levegőbe is eresztik. Az első komoly tesztrepülések jövő évben kezdődnek, aztán indulhat a világkörüli útazás.

 

cikk-tipus-kulsolink

A Solar Impulse honlapja
Napelemes repülőgép-koncepciók (Alternative Energy)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta