Ilyen cukit még nem láttál: kis tamarin született

Nyolc év óta először született fogságban fekete oroszlántamarin, amely különösen veszélyeztetett faj: a hihetetlenül cuki makibébi egy angliai vadasparkban látta meg a napvilágot. VIDEÓVAL.

A különösen veszélyeztetett fekete oroszlántamarin fajba tartozó kismajom született egy angliai vadasparkban - 8 év óta először történt ilyen Brazílián kívül, ahol egyébként őshonos - írja a Mother Nature Network. Az apróság március 22-én, császármetszéssel látta meg a napvilágot, a neve Francisco, az őt világra segítő orvos után. Anyja, Roxanne és a kicsi is jó egészségnek örvendenek - számolt be a Durrell Wildlife Conservation Trust.

A tamarinanyuka korábban többször vesztette már el a kicsinyét és voltak koraszülései is, így a vadaspark csapata kiemelten odafigyelt rá a vemhesség alatt. A parkban található valamennyi tamarint hozzászoktatták a mérleghez, így Roxanne súlyát is könnyen nyomon tudták követni, emellett egy idő után már azt is megengedte, hogy a védőhálón keresztül ultrahangos vizsgálatot végezzenek rajta.

A fekete oroszlántamarinok egyébként maximum 25-33 centisre nőnek, nevüket pedig a hosszú, selymes fekete sörényükről kapták. A kis makit kétóránként fecskendőből etetik, a következő hetekben pedig lassanként megtanítják tálból inni - ha ez már megy, visszatérhet a családjához. Franciscóval együtt immár 9 tamarin él a parkban, amelynek a munkatársai már több példányt engedtek vissza szerencsésen a brazil őserdőkbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek