ZÖLD

Ha a munkád nem is, az irodád még lehet klassz

2011. április 8., péntek 14:02

Egy irodát nemcsak az tesz ember-és környezetbaráttá, ha mindkét oldalára fénymásolunk a papírnak. A légkörre ugyanúgy érdemes odafigyelni, mint levegő minőségére. A munkahelyen eleve szervezett (néha túlszervezett) tevékenység folyik, ezért könnyebben átvihető a környezettudatos mindennapi gyakorlat is, de ha csak a főnök erőlteti, úgyse fog működni. Közösen azonban már pár lépés sokat lendíthet környezetünk szépségén és épségén. A kicsitől a nagyig, felsorolunk néhány megoldást és szempontot az irodazöldítéshez.

Második otthonunk a munkahely, és azokat a szerencséseket leszámítva, akik otthonról dolgoznak vagy nincsenek sehová bekasznizva, ez sokszor jelent egy szürke üveg és beton kockát. Nem lehet kinyitni az ablakot, fullaszt a légkondi, egy ajtón sem lehet kártya nélkül bemenni, a biztonsági őr és még a recepciós sem mosolyog. Útvonalainkat és tevékenységeinket egy körülményes rendszer korlátozza, az ásványvizet ingyen adják ugyan, és talán egy szelektív gyűjtő is oda van biggyesztve a konyhába, de lássuk be, az általános kép szerint az irodák nem emberközpontúak, és a környezettudatosság sem a fő céljuk. A belső tér kialakításától kezdve, a hulladékmentes működésen keresztül, az iroda energia fogyasztásáig sok oldalról közelíthetünk a problémához. Alább egy áttekintés következik a kitörés módjairól; hogyan tehetjük az irodai környezetet zöldebbé és barátságosabbá.

Barkács-élmény

Aki teheti, ragadjon csiszoló papírt és ecsetet, és a megunt polcokat alakítsa át munkaasztallá. Egy kisebb iroda esetében ezt könnyen kivitelezhetjük, volt aki már kipróbálta, és sikerült is neki. Bizony jobb megoldás, mint kidobni egy egész garnitúrát, az élmény-és csapatépítő tényezőjéről nem is beszélve. Magam is közreműködtem egy lomizott laminált bútorlapokból készült burkolat kialakításában, a VIII. kerületi Zöfi irodában. Pusztán a csavarok és az önkéntes munkaórák jelentettek (volna) költséget, de jó szívvel ajánlom a barkácsolás élményét mindenkinek. Jó ellenszere egy munkakörnyezet ridegségének saját kezünk nyoma.

Hétköznapok zöld rutinja

Mint otthon, bent is élhetünk sok apró trükkel, amelyek minimalizálják fogyasztásunk és otthonosabbá teszik a munkahelyet. Sok helyütt evidenciának számít az újrahasznosított papír használata nyomtatáskor és fénymásoláskor vagy ezen tevékenységek mellőzése. Építész barátom például lelkiismeretesen elbiciklizett a kilométernyi tervekkel a közeli óvodáig, ahol a gyerekek boldogan rajzoltak a hatalmas ívek érintetlen hátoldalára. Ez is elkerülhető lett volna, ha ki sem nyomtatják a digitális formában is használható terveket.

Talán azt sem kell mondanom, hogy a rendszeresített bögre és a csapvíz megment a palackok és műanyagpoharak kidobálásától. Egy nagy irodaházban is láttam a büszke feliratot, ami a WC korlátozott öblítő kapacitását hirdette. Szép dolog a mindennapok hősének lenni (és csak egyszer megnyomni a gombot), emellett nem gondolom, hogy mindent a dolgozók erőfeszítéseire kellene bízni.

Egyéni és összetett

Éppen az ilyen apró trükköket és az átfogóbb szervezést egyesíti a Követ Egyesület évről évre megrendezett Zöld Iroda versenye. A nevező cégek három hónapot kapnak környezettudatos változtatások kieszközölésére, amelyben az egyesület szakértői is segédkeznek.

A hangulat ugyanúgy szerepel az általuk hangsúlyozott területek között, mint a visszafogott áramfogyasztás, és a menedzsmentnek is kínálnak tanácsokat a munkahely zöldítésére vonatkozóan. Közvetítésükkel egymástól tanulhatnak az ambiciózus irodák, és a csapatot is összefogja a konstruktív erőfeszítés.

Épület-zöldítés-égető feladat

Magyarországon a lakások és épületek az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadáért, az energiafogyasztás terén pedig az EU-ban a fogyasztás 40%-ért felelősek lakó- és kereskedelmi épületek. Ugyanúgy, ahogy otthon is lekapcsoljuk a villanyt, még ebédidőben is érdemes kinyomni a monitort és a gépet. A Követ Egyesület számítása szerint például egy éven keresztül éjszaka is bekapcsolva hagyott számítógép 1 tonna CO2 kibocsájtásért felelős. A költséges és sok esetben még csak nem is komfortos légkondicionáló és fűtő rendszerek megzabolázására már tervezői és üzemeltetői szinten érdemes odafigyelni.

Ipari szinten

A szellőztetés és a zöldtető, a hűtő-fűtő berendezések ésszerű időzítése sok energiát spórolhat, hogy a napkollektorokról ne is beszéljünk.

Nem megkerülhető szempont viszont, hogy már a tervezéstől érvényesülniük kell a fenntarthatóság alapelveinek. Érdemes fejben tartanunk a kifejező statisztikát: az építőipar adja a teljes anyag- és árufelhasználás felét – harmadát, így a hulladéktermelés egyik legnagyobb ágazata is az építőipar (a bányászat mellett). Tehát már a felhasznált anyagok megválasztásánál kezdődik a környezettudatosság, a megújuló energiaforrások (napenergia, biomassza, geotermikus energia) alkalmazása, és a terület adottságainak megfelelő tervezés csak követi ezt.

Itthon ezen a téren elég nagy a lemaradás: gyakoribb az üresen tátongó betonmonstrum, mint a környezettudatos minősítés. Persze vannak reményt adó trendek: a Belső Udvar például tervezéssel és tanácsadással foglalkozik, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a nemzetközileg akkreditált BREEAM és LEED minősítésekért felel. Geotermikus energia működteti a belvárosi Eszter házat, és további illusztráció egy teljesen zöld ökoház. Igaz, nem iroda, de megmutatja, hogy a következetesen környezetet-tudatos építkezés meghozza gyümölcsét, költséghatékony, és szép.

Jó példa

Csodák csodája, közelebbről megismerkedtem egy lelkesítően zöld és barátságos irodával a belvárosban. A korszerű technológia mellé friss gondolkodásmód, és kellemes hangulat párosul. A fűtést, a meleg vizet, és a szellőző rendszert talajvizes hőszivattyúk alkalmazásával a Duna vize működteti. Csupán 9 méterre kellett leásni ehhez az igazán környezetbarát energiaforráshoz, és elgondolkodtató, hány épület esetében lehetne még kihasználni e kincset. Megtudtam, hogy a többemeletes irodaépület úgynevezett geo áramot használ: ez a nagyfogyasztók által fel nem használt áram, amit az ELMŰ-től mikro-vállalkozások féláron kapnak. A bicikliző munkatársak számára kiépített zuhanyzókat már nem is kell említenem, hogy látszódjon, a LOFFICE elkapta a jövő szelét. Újítás még, hogy irodájukban a munkaállomások bérelhetőek, azaz bárki besétálhat, és végezhet irodai munkát egy szép, trendi, és zöld munkahelyen.

Jogunk a jó környezethez

A legtöbb épületzöldítő törekvés hangsúlyozza, hogy nemcsak a fogyasztás csökkentése a cél, hanem a minket körülvevő közeg élvezhető, emberi mivolta. Ugyanis időnk 90%-át valamilyen épületben töltjük, így a beltéri minőség kritikus szerepet játszik a betegségek megelőzésében, de kutatások mutatják ki az épített környezet más pozitív egészségügyi és munkaügyi hatásait is. Magunknak és a bolygónknak is jót teszünk hát, ha kikapcsoljuk a légkondit, telepakoljuk az irodát növényekkel, alakítjuk környezetünk. Sok esetben nyúlhatunk korszerű technológiához, de az apróbb lépések, és a környezettudatos szemléletmód is rengeteget nyom a latban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta