ZÖLD RÖVIDHÍR

Ketten egy fészekben

2010. február 6., szombat 09:32

A kék vércse és a vetési varjú furcsa páros. Látszólag semmi közös nincs bennük, a vércséknek azonban nagy szükségük van a varjakra, mivel tojásaikat évezredek óta a varjútelepek elhagyott fészkeibe rakják. Pálfi Szabolcs rendező és a fokozottan védett kék vércse bensőséges viszonya már több éve tart. Az együtt töltött sok-sok hónap gyümölcse egy látványos természetfilm, született Ketten egy fészekben címmel.

 cikk-tious-rovid

A furcsa páros életét a közelmúltban megzavarta az ember, aki termésének védelmében háborút indított a varjú ellen, és akaratán kívül súlyos csapást mért a fokozottan védett kék vércsékre is. Mivel a vetési varjakat elkezdték módszeresen irtani, a vércsék is megfogyatkoztak A film a "békeidő" beköszönte után mutatja be a vércsék, varjak és a természetvédők kapcsolatát.. A filmet az idei magyar filmszemle versenyprogramjában vetítik. Az ember varjakat pusztító indulatának következményeképpen nagyon kevés kék vércse maradt az országban. A helyzet azonban javul s ez annak a projektnek köszönhető, amit a a film is bemutat.. Ma olyan 2000 párra becsülik az állományt. Ez is csak töredéke annak, ami az 1900-as évek elején volt. A varjú okos állat, a "veszélyes" helyekről a "biztonságos" városba költözik. Megteheti. A vércse azonban nem, vagy csak nagyon ritkán meri követni, azért, hogy az elhagyott fészkeibe rakhassa a tojásokat. A vércse inkább elhagyja a varjúmentes területet. Így történhetett meg az, hogy a nyugati országrészről teljesen eltűnt a kék vércse.

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta