Alaszka töröltetné a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok listájáról

Az USA-tagállam augusztus 26-án fellebbezett az ellen a bírói döntés ellen, amely a jegesmedvéket a veszélyeztetett fajok közé sorolja. Az energiaipari cégek persze tapsikolva helyeselnek.

A washingtoni kerületi bíró Emmet Sullivan egy júniusi rendeletben megerősítette a jegesmedvék veszélyeztetett besorolását, a republikánus alaszkai kormányzó, Sean Parnell szerint viszont ez elhibázott döntés volt, hiszen a jegesmedvék száma a hatvanas évek vége óta 8-10 ezerről 20-25 ezerre növekedett - írja a Mother Nature Network. „A veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvényt nem olyan állatokra tervezték, amelyeknek egészséges és megfelelő méretű a populációja, számuk pedig 40 év alatt duplájára nőtt” – közölte a kormányzó egy közleményben.

Sok cég persze a saját céljait tartja szem előtt

Alaszka fellebbezéséhez olyan szervezetek is csatlakoztak, amelyek ellenzik a jegesmedvék veszélyeztetett besorolását: köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az Amerikai Petróleum Intézet és a Safari Club International vadászklub. Az utóbbi szervezetek egy nappal Alaszka előtt, 25-én adták be fellebbezésüket.

Az állami és olajcégek úgy vélik, hogy a veszélyeztetett állatok védelméről szóló törvény hátráltatja Alaszka energiaipari fejlődését. A Center for Biological Diversity környezetvédő szervezet viszont éppen azért perelt, hogy a jegesmedvék a listán maradjanak. Ügyvédjük, Rebecca Noblin elmondta: „Szerintünk semmi értelme a fellebbezésnek. A kutatások világosan megmutatják, hogy a jegesmedvéket a kihalás fenyegeti, és ott kell lenniük a listán”.

Hozzátette: tény, hogy a medvék száma megnőtt a hatvanas évek óta, de ez azzal az 1972-es törvénnyel hozható összefüggésbe, amely betiltotta a jegesmedvékre való sportszerű vadászatot az Egyesült Államokban. Most az olvadó jégtáblák és a klímaváltozás jelent rájuk új veszélyt: „ Az, hogy az egyiktől megmenekültek, még nem jelenti azt, hogy a másik ne végezhetne velük” – mondta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek