ZÖLD RÖVIDHÍR

A globális felmelegedés a borokra is hatással van

2011. július 9., szombat 06:34

A Stanford Egyetem új tanulmánya szerint, 2040-re a szőlőtermesztésre alkalmas földterület nagysága a felére csökkenhet a globális felmelegedés miatt az USA-ban. A szőlősgazdáknak szárazságtűrő fajták bevezetését javasolják.

A kutatók az Amerikai Egyesült Államok kiemelt szőlőtermesztő területeit vizsgálták. „Tanulmányunk a következő harminc év klímaváltozását veszi figyelembe. Azért ekkora időintervallumot választottunk, mert ebben a keretben a szőlőtermesztők még hajlandók stratégiai döntést hozni.” - mondta Noah Diffenbaugh, a tanulmány társszerzője az mnn.com-nak.

Jelentős lokális hőmérséklet-változás várható

A kutatócsoport az ország különböző részeiből választott reprezentatív bortermelő vidékeket. A szakemberek a globális felmelegedés egy Celsius-fokos hatását modellezték ezeken a területeken. "Jelentős lokális hőmérséklet-változás várható a következő három évtizedben. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsük, milyen hatással járnak ezek a változások és így lehetőséget adjunk a termelőknek, hogy alkalmazkodjanak a változó időjárási körülményekhez." - mondta Diffenbaugh.

Azért, hogy kiderítsék harminc év múlva mekkora terület lesz alkalmas szőlőtermesztésre, Diffenbaugh csapata olyan számítógépes modellt tervezett, ami nemcsak a hőmérséklet-változással, de a parti szélsebesség és az óceán hómérséklet-változásával is számolt.

A szárazságtűrő fajták, alacsonyabb minőségű bort adnak

A kaliforniai borvidék, ami az ország legjelentősebb bortermelő része, a termőterületének 50 százalékát elveszítheti, ha kitartanak a jelenlegi szőlőfajták mellett. Az északi Washington állam borvidékei ezzel szemben akár nyerhetnek is a klímaváltozással. A kaliforniai borvidék nagyobb területen termeszthetne szőlőt, viszont ehhez át kellene állnia szárazságtűrő fajtákra, amelyek alacsonyabb minőségű bort adnak. "Új növényeket ültetni nagy befektetés. Egy borosgazdának nehéz meghozni ezt a döntést, mert az éghajlat nem feltétlenül a mi előrejelzésünk szerint változik meg. De az is veszélyes, ha a termelők figyelmen kívül hagyják a globális felmelegedés hatását, mert nagyon valószínű, hogy a közeljövőben a bortermelő vidékek klímája megváltozik" - vonta le az óvatos konklúziót Diffenbaugh.

A magyar borászok is tisztában vannak a globális felmelegedés szőlőtermesztésre gyakorolt lehetséges következményeivel, a következő évtizedekben előfordulhat, hogy nálunk is át kell alakítani a fajtaszerkezetet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta