A globális felmelegedés a borokra is hatással van

A Stanford Egyetem új tanulmánya szerint, 2040-re a szőlőtermesztésre alkalmas földterület nagysága a felére csökkenhet a globális felmelegedés miatt az USA-ban. A szőlősgazdáknak szárazságtűrő fajták bevezetését javasolják.

A kutatók az Amerikai Egyesült Államok kiemelt szőlőtermesztő területeit vizsgálták. „Tanulmányunk a következő harminc év klímaváltozását veszi figyelembe. Azért ekkora időintervallumot választottunk, mert ebben a keretben a szőlőtermesztők még hajlandók stratégiai döntést hozni.” - mondta Noah Diffenbaugh, a tanulmány társszerzője az mnn.com-nak.

Jelentős lokális hőmérséklet-változás várható

A kutatócsoport az ország különböző részeiből választott reprezentatív bortermelő vidékeket. A szakemberek a globális felmelegedés egy Celsius-fokos hatását modellezték ezeken a területeken. "Jelentős lokális hőmérséklet-változás várható a következő három évtizedben. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsük, milyen hatással járnak ezek a változások és így lehetőséget adjunk a termelőknek, hogy alkalmazkodjanak a változó időjárási körülményekhez." - mondta Diffenbaugh.

Azért, hogy kiderítsék harminc év múlva mekkora terület lesz alkalmas szőlőtermesztésre, Diffenbaugh csapata olyan számítógépes modellt tervezett, ami nemcsak a hőmérséklet-változással, de a parti szélsebesség és az óceán hómérséklet-változásával is számolt.

A szárazságtűrő fajták, alacsonyabb minőségű bort adnak

A kaliforniai borvidék, ami az ország legjelentősebb bortermelő része, a termőterületének 50 százalékát elveszítheti, ha kitartanak a jelenlegi szőlőfajták mellett. Az északi Washington állam borvidékei ezzel szemben akár nyerhetnek is a klímaváltozással. A kaliforniai borvidék nagyobb területen termeszthetne szőlőt, viszont ehhez át kellene állnia szárazságtűrő fajtákra, amelyek alacsonyabb minőségű bort adnak. "Új növényeket ültetni nagy befektetés. Egy borosgazdának nehéz meghozni ezt a döntést, mert az éghajlat nem feltétlenül a mi előrejelzésünk szerint változik meg. De az is veszélyes, ha a termelők figyelmen kívül hagyják a globális felmelegedés hatását, mert nagyon valószínű, hogy a közeljövőben a bortermelő vidékek klímája megváltozik" - vonta le az óvatos konklúziót Diffenbaugh.

A magyar borászok is tisztában vannak a globális felmelegedés szőlőtermesztésre gyakorolt lehetséges következményeivel, a következő évtizedekben előfordulhat, hogy nálunk is át kell alakítani a fajtaszerkezetet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek