ZÖLD RÖVIDHÍR

Kevin Costner, egy igazi zöld beruházó

2011. május 1., vasárnap 12:25

Most nem egy filmről, hanem Kevin Costner különleges vállalkozásáról van szó.

Az 56 éves színész tavaly amiatt került a címlapokra, mert a Mexikói öböl-beli olajszennyeződésben vétkes olajvállalat az ő technikai eszközeit választotta, hogy eltávolítsa a kiömlött olajat a partvidéki vizekből - írja a Mother Nature Network. Costner állítólag 24 millió dollárt költött a technológia kifejlesztésére. Az 1989-es alaszkai, hatalmas természeti kárt okozott tankerhajó-katasztófa után döntött úgy, hogy pénzt áldoz a technológia kifejlesztésére.

Korábban már bizonyítottak

A közelmúltban Costner közös vállalkozásba kezdett a hatalmas bárkákat építő Lee Dragnerrel is. A színész adta bele az olajat és a vizet szétválasztó hatalmas centrifugákat, Dragner segítségével pedig mindezek hatalmas vízi markolókkal felszerelt uszályokra kerültek. Állítólag a markolók fölözőkanalak módjára leemelik az olajréteget a tenger felszínéről. Costner és Dragner azt állítja, hogy bármekkora tengeri olajszennyezés is történhet, ez az eljárás működik.

A színész most azt mondja, hogy ha már a tavalyi szennyezés kezdetekor munkába állhattak volna, a kiömlött olaj akár több mint 90 százalékát is kiemelhették volna a tengerből. Dragner bárkái egyébként korábban már bizonyítottak az szivárgó olaj elhárítása során.

"Nyolc uszály megállíthatta volna az olaj terjedését, mindent összegyűjtött volna. Teljesen, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy ha lehetőségünk lett volna rá, a felszínre tudtuk volna hozni a szennyeződést" - nyilatkozta Costner a new orleansi WWL tévécsatornának - "Nem engedhetjünk meg, hogy lesüllyedjen az olaj. Sem a tengerrel, sem öbölben élőkkel nem tehetjük ezt meg." Az eljárás során annyira ki tudják vonni az olajat a vízből, hogy még a környezetvédelmi hatóság mércéjének is megfelelő tisztaságú vizet tudnak produkálni.

A színész és a hajóépítő azt szeretné elérni, hogy legénységgel felszerelve állandó készenlétben tudják tartani a centrifugákat és az uszályokat bármilyen jövőbeli olajszennyezés esetére. Ez egy évi ötvenmillió dolláros szerződést jelentene, amit az olajvállalatok adnának össze. Costner és Dragner emiatt közös céget alapított Blue Planet Company néven.

"Ötvenmillió dollár semmi az okozott fájdalomhoz, a megszűnt munkahelyekhez, a vadon élő állatok és növények, a part menti mocsarak elvesztéséhez képest" - írja az egyik helyi hírkommentár. A megfigyelő azt javasolja, hogy ha ez a tisztítási módszer működik, akkor az eddigi gyakorlattal szemben azokkal az olajtársaságokkal, akik tengeri fúrásokkal készülnek, úgy kell szerződést kötni, hogy az esetleges rekreáció a tőlük beszedett pénzből rendezhező legyen.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta