ZÖLD RÖVIDHÍR

A kávéfogyasztás környezetrombolóbb az autózásnál

2011. március 9., szerda 14:31

Az erdőirtás, a műtrágyázás, a növényvédőszerek tömeges használata és a munkások kihasználása nem ér meg egy csésze eszpresszót.

Megdöbbentő, de a kőolajtermelés után a kávétermesztés okozza a legnagyobb környezetrombolást a világban. Kutatók szerint az egyre növekvő kávékereslet miatt kiirtott trópusi őserdők nagyobb kárt okoznak környezetünknek, mint az autók által kibocsájtott széndioxid - írja a Practical Environmentalist.

A hatalmas területeken nagyüzemben termesztett kávé előállításához irdatlan mennyiségű műtrágyára és növényvédőszerre van szükség. Arról nem is beszélve, hogy ezeken az ültetvényeken kizsákmányolják a munkásokat.

A megoldás a Fair Trade kávé vásárlása. Szerencsére már sok multinacionális cég is forgalmaz ilyen kávékat, és ha nem is a környezetünk miatti aggodalom vezérli őket, de az egyre tudatosabb vásárló réteg nagy nyomást gyakorol rájuk. Budapesten többek közt a Treehugger Dan's antikváriumban lehet Fair Trade kávékat vásárolni a Hunyadi téri piac mellett, ahol pénteken és szombaton igazi őstermelők kínálják portékáikat. Igazi Fair Trade paradicsom.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta