#VILÁGOM

2016 legjobb színházi előadásai, amiket idén látnia kell

2017. január 3., kedd 16:56

Rengeteg jó előadást láthattak a nézők a 2016-os évben, de persze van egy saját listánk azokról, amikről úgy gondoljuk, okvetlen érdemes megnézni őket, ha újdonságra vágyik. 2016 slágerelőadásai a mi értelmezésünk szerint tehát a következők:

Egy őrült naplója

Minden szempontból Bodó Viktor rendezése ámított el bennünket a legjobban a 2016-2017-es évadban először. Ez azért nem volt annyira meglepő, mert bár az Egy őrült naplója már eleve megnyerte 2016 májusában a Thealter fesztivál kritikusi díját, hivatalosan csak szeptemberben mutatta be itthon a Jurányi Inkubátorház. És hogy pontosan miért tartjuk azóta is az év legjobb előadásának? Elsősorban Keresztes Tamás alakítása miatt, aki elképesztő bravúrt hoz létre a színpadon, amitől ez a klasszikus Gogol darab egészen más értelmezést nyer és bebizonyítja, hogy ebben az évezredben egy színész már nemcsak szépen és átéléssel mondd szöveget, hanem zenél, átalakul, sőt ha kell, díszletet is tervez. 

A47A1417
Fotó: Takács Attila

Csehov

Ebben az esetben Csehov maga az előadás címe, akik játsszák, azok pedig a Dollár Papa Gyermekei, kiegészülve Für Anikóval. Az ötlet és a kivitelezés is fantasztikus, arról van szó ugyanis, hogy a független társulat megfogta a legfontosabb Csehov műveket, és egyetlen nagy, összefüggő történetté gyúrta össze (legfőképp) a Sirályt és a Cseresznyéskertet. A Csehovot a Trafó játssza, de a legjobb az lenne, ha ezt az előadást is meg lehetne rendelni lakásszínházként is, annak ellenére, hogy ez a társulat első (hivatalos) nagyszínpadi produkciója. 

Iván, a rettenet

Kováts Adél színésznő színházigazgatói pályafutásának első bemutatója az Iván, a rettenet volt, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A színésznő tavasszal a hivatalos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy azt kívánja, hogy a Radnóti Színház hivatalos értékei se sérüljenek, mégis törekszik arra, hogy a fiatalok is megmutathassák magukat. Így várható volt, hogy valami merészebbel indítja majd az évadot, és számításai ráadásul be is jöttek. Az Iván elég jó előadás lett, de a kérdés persze az, mi lesz a színházzal, ha ezt az új vonalat próbálják elfogadtatni azzal a nézőközönséggel, akik Bálint András konzervatívabb ízléséhez vannak szokva. 

A bajnok

Nem maradhat ki a sorból a Katona József Színház Bajnok című előadása sem, ami Pintér Béla színházának "katonásítása" lett. A Bajnok története nem a körülötte kialakult botrány miatt érdekes és került fel a listára, hanem inkább azért, mert fontos üzenet van benne a jövő színházcsinálói számára, még akkor is, ha ez történetesen egy közhely: a téma az utcán hever. 2017-ben is csak fel kell venni, meg kell rendezni és el kell játszani .Mondjuk, közel sem mindegy, hogyan tesszük ezt.  

phoca thumb l 3438
Fotó: Horváth Judit / Katona József Színház

Hamlet

Végül, de nem utolsó sorban ajánljuk az Elek Ferenc címszereplésével bemutatott jurányis Hamletet is. Erről az előadásról azért is emlékszünk meg, mert amellett, hogy nagyon jó volt, sajnos lekerül a terítékről, így önök már csak január tizedikén tekinthetik meg. Elek Ferenc és a Scallabouche Theatre ebben az előadásban másik oldaláról közelíti meg Shakespeare klasszikusát, sokkal inkább figyelmet szentelve a lelki okokra és a generációk közti különbségre. Azért, ha gimisek vagyunk, és ezzel akarjuk letudni, hogy megismerjük Hamletet, nem biztos, hogy pont erre az előadásra kell beüljünk, de ha szórakozni szeretne, mindenképpen jó választás lesz. 

 

 

Fotó: Jurányi Ház

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA Altatási praktikából sütimanufaktúra

A harmadik gyerekem hasfájós volt, éjszakánként sírt, magamra kötöttem, a hajszárító nem vált be, annál inkább a habverő - meséli Wanot Maja óvónőből lett cukrász. Egy sütimanufaktúra szívvel, lélekkel, kevés cukorral.

STÍLER Így ne tedd tönkre a hajad!

Praktikák mosáshoz, szárításhoz, formázáshoz, sampontól a rögzítésig - a hajszerkezet és egy kis kémia megmondja, mitől lesz egészséges és szép a frizurád.

KERTÉSZ Tippek hangyaháborúhoz és csupaszcsigák ellen

Szép dolog a természet, kivéve, ha a hangyák betámadnak a lakásba, vagy a meztelencsigák esetleg cserebogárlárvák szétrágják a féltve nevelt növényeket. Így harcolj ellenük.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés