#VILÁGOM

Házhoz jön az operaénekes, ha baj van

2016. április 3., vasárnap 09:45

Különös szolgáltatásra hívta fel figyelmet a TheGuardian.com, akik hozzánk hasonlóan meglepődtek az Opera Helps néven futó projektjen. Ennek lényege, hogy ha rossz passzban érezzük magunkat, csak fel kell hívnunk egy számot, majd hamarosan egy szakképzett operaénekes látogat el az otthonunkba, meghallgatja a problémánkat (lehet az szerelmi bánattól rossz gyereken át akár a gyászig), majd az alapján választja ki, hogy milyen operaária illene az adott helyzethez és elő is adja azt (legfeljebb 30 perc hosszúságban). A lap riporterének például az újszülött babával kapcsolatos aggodalmaira Puccini Bohémélet című operájának ‘Quando me'n vo' áriájával válaszolt a “zenedoktor”, mivel úgy állapította meg, hogy a probléma a bizalom hiányából fakad, ahogy az operában szereplő Musette és Marcello esetében is.

Az ingyenes lelkisegélyszolgálatként is működő opera terápiát még 2012-ben indította el Svédországban Joshua Soafer, aki hisz benne, hogy az opera erejének köszönhetően a résztvevők egy új megvilágításba tudják helyezni problémáikat. A svédek annyira haraptak az ötletre, hogy nem sokkal később az Egyesült Királyságban található Wunderbar is csatlakozott a kezdeményezéshez, amit az Arts Council England, a Heart of Glass és a Colchester Arts Centre is támogat és már különböző rendezvényeken és fesztiválokon is lehet találkozni az Opera Helps-el.

“Az opera mindig is népszerű művészeti forma volt a történelem során. Az olasz fodrászok még 50 évvel ezelőtt is operaáriákat énekeltek munka közben. Ezzel szemben manapság csak a gazdag és magasan képzett körökben elérhető, a legtöbb ember számára pedig megközelíthetetlenné vált a műfaj” – mondta a szenvedélyes operarajongó hírében álló Soafer a szolgáltatásról, ami sajnos hazánkban még nem elérhető, de a következő helyszínekről, a részletekről és a jelentkezési feltételekről ide kattintva tudhat meg többet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta