#VILÁGOM

Eldőlt: 2019-ig marad a Vörösmarty téren a Könyvhét

2016. március 30., szerda 09:56

Ötvenperces beszélgetést folytatott március 29-én, kedden Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A találkozó végén eldőlt a kérdés, ami napok óta tartja lázban a könyvmolyokat: annak ellenére, hogy több politikus is próbálta megcsáklyázni, marad a Vörösmarty téren a Könyvhét – egészen 2019-ig, ugyanis Tarlós személyes garanciát vállalat arra, hogy amíg ő főpolgármester, addig ezen nem változtatnak. Mindez a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának a Könyves Blognak eljuttatott közleményéből derül ki.

Ahogy arról március 24-én írtunk, a Magyar Narancs közölte a hírt, miszerint dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, illetve a Bizottság elnöke nem szeretnék, ha a Könyvhétnek idén is a Vörösmarty tér adna otthont. Erre Kocsis közleményben reagált: ő ugyanis saját bevallása szerint a bizottsági döntésen arra szavaz majd, hogy maradjon a helyén a rendezvény – de azért biztos, ami biztos, belengette a Nemzeti Múzeum kertjét mint alternatív helyszín. Akkor megkerestük a Könyvhetet szervező Kocsis Andrást is, ő akkor azt nyilatkozta a Díványnak, hogy Tarlós István főpolgármester a keddi bizottsági ülés előtt személyes beszélgetésre hívta – ennek az eredménye ez a döntés.

A döntésről kiadott közlemény egyik legfurább részlete azonban ez az indoklás: "[...] Láng Zsolt Úr, az illetékes bizottság elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését." A megfogalmazásból nem derül ki egyértelműen, vajon a Könyvhét maga beletartozik-e ebbe, de a jelek szerint talán mégsem. Ahogy a – korábbi cikkünkben is említett – oda tervezett ideiglenes parkoló sem.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta