Eldőlt: 2019-ig marad a Vörösmarty téren a Könyvhét

Ötvenperces beszélgetést folytatott március 29-én, kedden Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A találkozó végén eldőlt a kérdés, ami napok óta tartja lázban a könyvmolyokat: annak ellenére, hogy több politikus is próbálta megcsáklyázni, marad a Vörösmarty téren a Könyvhét – egészen 2019-ig, ugyanis Tarlós személyes garanciát vállalat arra, hogy amíg ő főpolgármester, addig ezen nem változtatnak. Mindez a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának a Könyves Blognak eljuttatott közleményéből derül ki.

A tavalyi Könvyhét a Vörösmarty téren
A tavalyi Könvyhét a Vörösmarty térenMáthé Zoltán / MTI

Ahogy arról március 24-én írtunk, a Magyar Narancs közölte a hírt, miszerint dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, illetve a Bizottság elnöke nem szeretnék, ha a Könyvhétnek idén is a Vörösmarty tér adna otthont. Erre Kocsis közleményben reagált: ő ugyanis saját bevallása szerint a bizottsági döntésen arra szavaz majd, hogy maradjon a helyén a rendezvény – de azért biztos, ami biztos, belengette a Nemzeti Múzeum kertjét mint alternatív helyszín. Akkor megkerestük a Könyvhetet szervező Kocsis Andrást is, ő akkor azt nyilatkozta a Díványnak, hogy Tarlós István főpolgármester a keddi bizottsági ülés előtt személyes beszélgetésre hívta – ennek az eredménye ez a döntés.

A döntésről kiadott közlemény egyik legfurább részlete azonban ez az indoklás: "[...] Láng Zsolt Úr, az illetékes bizottság elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését." A megfogalmazásból nem derül ki egyértelműen, vajon a Könyvhét maga beletartozik-e ebbe, de a jelek szerint talán mégsem. Ahogy a – korábbi cikkünkben is említett – oda tervezett ideiglenes parkoló sem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek