#VILÁGOM

Elhunyt David Bowie

2016. január 11., hétfő 08:19

David Bowie 18 hónapja küzdött rákkal, január 10-én hunyt el – áll Bowie hivatalos Facebook oldalán.

A hír annyira meglepte a világot, hogy énekes fiának, Duncan Jonesnak ki kellett írnia, Twitterére, hogy sajnos tényleg igaz, Bowie 69. születésnapja után két nappal valóban távozott az élők sorából.

A mindig stílusos Bowie 29. albuma, a Blackstar épp pénteken jelent meg, 69. születésnapja alkalmából. Az énekes híresen diszkréten kezelte magánéletét, így azt sem tudták, csak a hozzá legközelebb állók, hogy súlyos betegséggel küzd. 

David Bowie nem csak zenész volt színészként, producerként és zeneszerzőként is dolgozott közel 50 éves pályafutása alatt. Nem véletlenül nevezték a "pop kaméleonjának", zenéje újra és újra megújult. Első nagyobb sikerét 1969-ben aratta, a Space Oddity című dalával, amely a brit sikerlistán az 5. helyre került. Aztán jött 1975 és John Lennon, akivel összehozta a Fame-t, amellyel rögtön a kislemezlista első helyére kerültek. 

1980-ban jött ki a Scary Monsters (and Super Creeps) című album, 1981-ben jelent meg Bowie és a Queen együttműködéséből született, az Egyesült Királyságban listavezető Under Pressure című kislemez. Majd jött 1983, amikor megjelent a Let’s Dance című nagylemez, melyből három szám ( China Girl, a Modern Love és a Let’s Dance) a brit és az amerikai listákon is az élre került. 

Élete során 136 millió albumot adott el, 1996-ban iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be,2000-ben pedig a VH1 100 legnagyobb rockzenészt felsoroló listáján a 7. helyre került. 2002-ben a BBC által rendezett szavazás eredménye alapján összeállított 100 legnagyobb britet felsoroló lista 29. helyét érte el. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolták.

Magánéletét az utóbbi 24 évben nem kísérték botrányok, felesége Iman Mohamed Abdulmajid szomáliai modell, akivel egészen haláláig élt együtt. Egy gyereke született tőle, 2000-ben Alexandria Zahra „Lexi” Jones. Bowieról több könyv is született, 2013-ban pedig kiállítása nyílt, amit többek közt Londonban és Berlinben lehetett megnézni. Aki arra kiváncsi, mik voltak a zenész kedvenc könyvei,itt olvashatja el. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta