#VILÁGOM

Elhunyt David Bowie

2016. január 11., hétfő 08:19

David Bowie 18 hónapja küzdött rákkal, január 10-én hunyt el – áll Bowie hivatalos Facebook oldalán.

A hír annyira meglepte a világot, hogy énekes fiának, Duncan Jonesnak ki kellett írnia, Twitterére, hogy sajnos tényleg igaz, Bowie 69. születésnapja után két nappal valóban távozott az élők sorából.

A mindig stílusos Bowie 29. albuma, a Blackstar épp pénteken jelent meg, 69. születésnapja alkalmából. Az énekes híresen diszkréten kezelte magánéletét, így azt sem tudták, csak a hozzá legközelebb állók, hogy súlyos betegséggel küzd. 

David Bowie nem csak zenész volt színészként, producerként és zeneszerzőként is dolgozott közel 50 éves pályafutása alatt. Nem véletlenül nevezték a "pop kaméleonjának", zenéje újra és újra megújult. Első nagyobb sikerét 1969-ben aratta, a Space Oddity című dalával, amely a brit sikerlistán az 5. helyre került. Aztán jött 1975 és John Lennon, akivel összehozta a Fame-t, amellyel rögtön a kislemezlista első helyére kerültek. 

1980-ban jött ki a Scary Monsters (and Super Creeps) című album, 1981-ben jelent meg Bowie és a Queen együttműködéséből született, az Egyesült Királyságban listavezető Under Pressure című kislemez. Majd jött 1983, amikor megjelent a Let’s Dance című nagylemez, melyből három szám ( China Girl, a Modern Love és a Let’s Dance) a brit és az amerikai listákon is az élre került. 

Élete során 136 millió albumot adott el, 1996-ban iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be,2000-ben pedig a VH1 100 legnagyobb rockzenészt felsoroló listáján a 7. helyre került. 2002-ben a BBC által rendezett szavazás eredménye alapján összeállított 100 legnagyobb britet felsoroló lista 29. helyét érte el. 2004-ben a Rolling Stone magazin minden idők 100 legnagyobb előadóját tartalmazó listáján a 39. helyre sorolták.

Magánéletét az utóbbi 24 évben nem kísérték botrányok, felesége Iman Mohamed Abdulmajid szomáliai modell, akivel egészen haláláig élt együtt. Egy gyereke született tőle, 2000-ben Alexandria Zahra „Lexi” Jones. Bowieról több könyv is született, 2013-ban pedig kiállítása nyílt, amit többek közt Londonban és Berlinben lehetett megnézni. Aki arra kiváncsi, mik voltak a zenész kedvenc könyvei,itt olvashatja el. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta