#VILÁGOM

De most komolyan, hogyan lett Richardból Dick?!

2016. január 3., vasárnap 13:08

Érdekes témának ment utána a Mentalfloss.com szerkesztősége, így a hajtás után megtudhatja, vajon miért és hogyan lett egyes angol keresztnevekből látszólag teljesen logikátlanul egy merőben más név rövidítésként, amiben még a kezdőbetűk se stimmelnek. Ha sose értette, miért becézik a Williamet Billnek, az Edwardot Tednek, vagy hogy hogyan lett a Margaretből egyszer csak Peggy, akkor feltétlenül kattintson!

giphy.gif
Fotó: giphy.com

Miért lett a Richardból Dick?

A Richard igencsak réginek és népszerűnek számított a középkorban. Mivel a 12. és a 13. században még mindent kézzel írtak, ezért gyakran előfordult, hogy időspórolás céljából Rich-re vagy Rick-re rövidítették a Richard nevet. Az eredeti nevekre rímelő becenevek is felkapottak voltak akkoriban, így a Rickből volt, hogy Dick vagy Hick, a Richardból pedig Hitch lett. Ezek közül a Dick állta ki az idő próbáját, még a mai napig is használjuk – igaz, olykor egyéb jelentése is van.

Hogyan lett a Williamből Bill?

Sok elmélet kering arról, hogy miért becézzük a Williamet Billnek. Az egyik legnyilvánvalóbb ok feltételezhetően az, hogy a közepkorban trendinek számító betű felcserélésnek lett az áldozata. Tehát ahogy a Dick is rímel a Rickre, úgy a Bill is hasonlóképpen rímel a Willel. Mivel a kemény mássalhangzót (palatizált képzésű, amikor a nyelv a j hang képzéséhez hasonló helyzetben, a szájpadlásunkhoz egészen közeli helyzetben van) könnyebb kiejteni, mint a lágy mássalhangzót, ezért egyesek úgy vélik, hogy fonetikai okai vannak a mássalhangzócserének. Külön érdekesség, hogy a 17.század Angliájának uralkodóját, III. Vilmost, gúnyosan „King Billynek” becézték az alattvalói.

giphy (6).gif
Fotó: giphy.com

Miért becézzük a Henryt Hanknek?

A Henry elnevezés a középkori Angliába nyúlik vissza (érdekesség, hogy abban az időben egyébként a John kicsinyítő képzőjeként használták a Hanket, de ebbe most végképp ne menjünk bele). Tehát az egyik elmélet szerint a holland Hendrick név angol megfelelője a Henry. A Hendricket Henknek becézték, ergo Hank lett belőle. A Hank név évtizedek óta rendkívül népszerű az Egyesült Államokban is, bár a kilencvenes évekre kicsit alábbhagyott a lelkesedés iránta, a 2010-es évekre újra visszatért a köztudatba, felkerült a legnépszerűbb fiúnevek listájára is.

Miért becézzük a Johnt Jacknek?

A Jack név az 1200-as évekig nyúlik vissza és eredetileg a parasztok általános elnevezésére szolgált. Idővel a Jack olyan mesterségekig küzdötte fel magát, mint a favágó vagy a templomtorony- illetve kéményjavító és -építő. Manapság pedig az olyan, Jack névből fakadó jelzők is használatosak, mint például a jackass (seggfej) vagy a szamár. Hasonlóképp a John elnevezést is egykor az angol köznépre és a földműves parasztokra, "senkikre" (John Doe) használták, így feltételezhetően innen ragadt hozzá később a Jack becenév. Ugyancsak tartja magát egy olyan magyarázat, miszerint a normandiaiak által hozzáadott –kin kicsinyítő képző tehet a becenévről, mivel így a kicsi Johnból Jenkin lett, ami idővel Jakinná, majd Jackké változott.

giphy (4).gif
Fotó: giphy.com

Hogyan lett a Charles becézése a Chuck?

„Dearest Chuck” – olvasható a nyájas kifejezés Shakespeare Macbethjének második felvonásában. Hogy mi köze van ennek a Charles névhez? Valószínűleg nem sok, de érdekes tudnivaló. A Charles nevet a közép-angliai térségben Chukkennek ejtették és feltételezhetően innen ered a későbbi Chuck elnevezés is.

Miért hívjuk Peggynek a Margaretet?

A Margaret névnek számos különböző becézése létezik, mint például a Meg, a Mog vagy a Maggie, de vannak olyan, egyenesen furcsa becenevei is, mint a Daisy. Ezúttal a Mog és a Meg neveket emelnénk ki, amelyek később a sokkal rímesebb, Poggy és Peggy formákban tértek vissza köztudatba.

Hogyan lett az Edwardból Ted?

A Ted név a fent említett nevekhez hasonlóan a régi angol hagyományoknak megfelelően, a betűkkel való kísérletezésnek köszönhetően jött létre. Mivel a középkorban csak korlátozott számú utónév volt, ezért az emberek gyakran úgy tettek különbséget az azonos nevűek közt, hogy felcserélték a keresztneveik első betűjét. Tehát ha egy közösségen belül többeknek magánhangzóval kezdődött a neve, mint például az Edwardoknak, akkor csak elé tettek egy könnyen kiejthető mássalhangzót, például a T-t, így egy másik Edward nevű fickó már Tedward néven futott a közösségben, ami idővel Teddé rövidült. A Ted egyébként népszerű becézése a Theodore-nak is, de ott legalább valamelyest érthető.

giphy (5).gif
Fotó: giphy.com

Miért becézzük a Henryt Harrynek?

A Harryt már a középkor óta következetesen használják és népszerű becézése ez a Henrynek Angliában. A Henry igencsak felkapott név a brit uralkodók között is, de az alattvalók általában inkább Harrynek mondják az eredeti elnevezés helyett. Ez a hagyomány máig divatban van, és igen, joggal gyanakszik, ha arra gondol, hogy az ön által is csak Harry hercegként ismert 31 éves brit királyi hercegnek valójában Henry a neve. Persze ma már nemcsak a nemesek körében felkapott a Harry név, 2006-ban például ez volt az 593. legnépszerűbb fiú név az Egyesült Államokban. A népszerűség valószínűleg az elképesztő sikereket elért Harry Potter könyveknek is betudható a szülők körében.

Hogyan lett a Jamesből Jim?

Nincs végleges elmélet arról, hogy miért lett a James leggyakrabban használt beceneve a Jim, de a forma legalább az 1820-as évek óta létezik, majd később a Jim Crow-törvényeknek (a törvény értelmében a feketéket és a fehéreket a déli államokban az élet minden területén elszeparálták egymástól) köszönhetően nem volt túl felkapott becenév az amerikaiak körében. A rasszista rendelet hatására született meg az 1828-as években az úgynevezett „Jump Jim Crow” dal és tánc, amit feketére maszkírozott fehér bőrű humoristák adtak elő az 1820-as évek végétől. A Jim becenév azóta megküzdött a faji múlttal és ismét népszerű fiúnév az államokban.

Miért becézzük Sarah-t Sallynek?

A Sally elsősorban Franciaországban és Angliában használatos becenév. Mint jó pár angol becenév esetében, a Sally is betűcsere során jött létre, tehát a Sarah-nál az r betűt cserélték ki dupla l betűre. Napjainkban inkább az eredeti héber név, a Sarah a felkapottabb a becézett Sally helyett.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta