#VILÁGOM

A halott nagypapától a hallá változott Csonka Piciig bármi lehet csodás

2015. december 14., hétfő 12:11

December 6. és 14. között, a hanuka apropóján rendezik meg idén a NEGYED7NEGYED8 kulturális adománygyűjtő fesztivált a VIII. kerületi Aurórában. A TÁP Színház 12-én este egy csodáról szóló csodálatos előadást ígért nekünk a lepattant pincehelyiségben. Alámerültünk, megnéztük. A Vala Mi Csoda nagy rácsodálkozást nem hozott, viszont szokás szerint jót röhögtünk. 

Csoda hideg van

A tervezett kezdési időpont eleve késői, este 9-kor csak a legelvetemültebbek merészkednek színházba. A Népszínház utca és környéke ráadásul nem éppen a kultúra fellegvára szombat este, a célpontig eljutni komoly szociotrip – egyben pont jó bemelegítés egy TÁP-os estéhez. A majdnem fél órás csúszást még a cudar, alternatív színházakon megedződött szabad szellem is megsínyli kissé, az udvaron kell várakozni és rohadt hideg van. Aztán végre kinyílik az ajtó: finom pincemeleg, savanyú testszag, olcsó karácsonyi fénymegoldások. Apa, kezdődik.

Vili elintézi

Az ötlet, az eszköztár is TÁP színházasan egyszerű és esetlegesen abszurd: rejtsd el a társulat tagjait a közönség sorai között, és beszéltesd őket arról, mit jelent nekik a csoda. Egy lány az utolsó sorban neurotikusan hajtogatja, “Vili, én nem akarok az utolsó sorba ülni”. Nem kell sok hozzá, hogy rájöjjön az egyszeri néző: ez is az előadás része. Vili (Vajdai Vilmos), az előadás rendezője kiadja az ukázt: csináljunk csodát, legyen az utolsó sorból az első. Székfordítás, zörgés, nézőtéri kuncogás, végre mindenkinek sikerült megfordulni. A kicsi és zsúfolt nézőtér nem sok embert bír el, aztán amikor sorra állnak fel a színészek, hogy elmondják személyes (?) csodaélményeiket, az embernek az az érzése támad, hogy itt bizony több a színész, mint a néző.

Csoda Pici

A csodamesélések szaggatottak, ritmusuk és eseményességük változó. A zavarba ejtően banális történetektől (nagyapa viszonylag váratlan halála a jó kedélyű kórházi látogatás után, majd napsütés a temetésen, amellyel nagyapa az unokának üzen) a totális abszurdig (Csonka Pici hallá változik) mindenféle sztori hallható és látható.

Csodaszar, vas

A mesélőket időnként rossz minőségű youtube-os videók részletei szakítják félbe, a kivetítőn van minden, mint a búcsúban: hallelújázó showman, csodatévő Jézus-wannabe és egy szíriai robbanás után egészségesen kiásott kisbaba képe látható. Az előadás sok végpontja közül kettő is figyelemre méltó: az egyik Fekete Ádám dramaturg és színész, a TÁP-előadások visszatérő szereplője, aki szaggatott beszédű monológjában fantasztikusan adja elő a semmit, majd a végén "a kurva életbe, tudok járni” felkiáltással demonstrálja a mozgássérült személyes csodáját. A másik Takátsy Péter kamunyelvész figurája, aki a "csoda" szó bravúrosan áltudományos etimológiáját vezeti le olyan iszonyúan eltúlzott artikulációval, hogy még a mellettem ülő, magyarul alig-alig tudó katalán fiatalember is majdnem bepisil a röhögéstől.

Egy-két előadás jót tenne a szokás szerint erősen improvizatív estének, a negyedik alkalmat érdemes lenne újranézni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta