Döntse el ön, milyen kortárs európai film kerüljön a mozikba!

Amennyiben ön egy igazi filmfanatikus, már bizonyára értesült róla, hogy november harmincadikáig ismét lehet abba a száz fős klubba jelentkezni (pályázni), ahol a szerencsés tagok az idén hazánkban még be nem mutatott európai filmek közül tízet vitathatnak majd meg, és választhatják ki a legjobbat, vagy a sikerre legesélyesebbet közülük. Nem véletlen, hiszen a Scope100 egy hazai, ingyenes, zártkörű online filmfesztivál a filmes termés krémjéből, száz magyar filmőrült (lásd ScopeKözönség) számára. 

A fesztivál menete, hogy a ScopeKözönség privát hozzáférést kap 10 vadonatúj európai filmhez a FestivalScope online filmvetítőjében. A ScopeKözönségnek hat hét áll rendelkezésére, hogy a filmeket megnézze és kitöltsön a filmekről egy-egy kérdőívet. Ezután közös vetítéseket is szerveznek, és megbeszélik a filmek során felmerült kulcskérdéseket. Céljuk, hogy egyszerű, rövid és pontos navigációt találjanak az elemzett filmekhez. Az online fesztivál végére egy átszűrt sorrend áll össze, aminek élén – reményeik szerint – a legjobb hazai eredménnyel kecsegtető film áll majd. Tavaly például a Magam ura című norvég filmet mutatták be végül a fenti kiválasztási metódussal a hazai mozik.

A ScopeKözönséget a Magyarhangya közösségi filmforgalmazó és filmklub-mozgalom toborozza, ez lesz a második ilyen projektjük.  A tavalyihoz hasonlóan idén is mindenkire érvényes a felhívás, korosztályi, nemi és képzettségi megkötés nélkül, ám angolul tudni kell, és előnyös, ha szélessávú internethozzáférése is van a pályázóknak. Aki csatlakozik, elfogadja, hogy a feladat aktív részvételt kíván az online filmfesztivál értékelésében. Véleményük megosztásáért cserébe a ScopeKözönség tagjai vadonatúj filmeket nézhetnek meg ingyen. A program arra keres válaszokat, hogy ez a nem professzionális, ám értő közönség milyen kérdéseket tart legfontosabbnak a mai Európában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek