#VILÁGOM

Mit érne meg önnek egy 25 éven át forgatott dokumentumfilm Kurt Vonnegutról?

2015. március 4., szerda 09:21

Majdnem 8 éve már, hogy elhunyt Kurt Vonnegut, akit az egyik legjelentősebb XX-XXI. századi íróként tartanak számon. A Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd vagy a Bajnokok reggelije című könyveiért több generáció is rajongott és világszerte ismerik a nevét. Az amúgy zárkózott életet élő író életében nem nagyon szeretett kamera elé állni, de még ennek fényében is meglepő, hogy nem készült róla egy rendes dokumentumfilm, ami a teljesség igényével dolgozná fel munkásságát és életének nem mindennapi fordulatait. Most azonban elkészülhet az első, nem is akármilyen: filmrendező barátja 25 éven át, egészen halálig filmezte Vonnegutot, és most a Kickstarteren szeretne pénzt gyűjteni rá, hogy a hatalmas archív anyagból film lehessen.

1982-ben Robert Weide, egy 22 éves filmrendező kitalálta, hogy legnagyobb kedvencéről, Kurt Vonnegutról készítene egy filmet, ezért írt is neki egy levelet. Weide maga lepődött meg a legjobban, mikor az akkor 60 éves Vonnegut válaszolt neki, majd egy találkozót követően beleegyezett, hogy elkezdjék a közös munkát. Weide úgy gondolta, hogy néhány hónap alatt elég anyag és pénz gyűlik majd össze, hogy elkészítse a dokumentumfilmet, amiben az író nem mindennapi élettörténetét mutatja be. Aztán ehelyett valahogy eltelt 33 év, a forgatás hol leállt, hol újraindult, és közben - mindkettejük számára váratlan hozományként - az író és a rendező ez idő alatt közeli barátok lettek. Vonnegut annyira megnyílt a fiatal rendezőnek, hogy például Indianapolisban, a gyerekkori emlékei színhelyén sztorizgatott neki iskolás éveiről, de a filmes elkísérte néhány promóciós turnéjára is az írót, sőt a 60 éves érettségi találkozójára is elment vele, és végigkövette utolsó regénye, az Időrengés promóciós körútján is. A forgatás végül Vonnegut halálával ért véget.

Weide 33 közös évük alatt 25-öt végigforgatott, hatalmas anyagot gyűjtött össze Vonnegut és a hozzá közelállók személyes életéről, mindennapjairól, amit most végre szeretne megmutatni a nagyközönségnek is. Ehhez kér segítséget a Kickstarteren, ahol több mint háromezer támogató már 231 ezer dollárt dobott össze ehhez a szükséges 250 ezerből. A kampány lezárásáig még 8 nap van hátra, ha önnek is közel áll a szívéhez Vonnegut munkássága, még beszállhat: az adományozott összegtől függően kaphat a kész filmből digitális példányt vagy DVD-t, de akár szignált Vonnegut-cikkeket és egyéb relikviákat is, 1200 dolláros hozzájárulás felett pedig már eredeti kisszériás, szignózott Vonnegut-grafika is jár az élmény mellé. Így megy ez.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta