#VILÁGOM

A Hiperkarma új lemeze majdnem jó, de

2014. november 6., csütörtök 16:09

11 évvel a második album, az Amondó - valamint hosszú, drogoktól súlyosbított évek - után Bérczesi Róbert és a Hiperkarma végre összehozta a harmadik albumát, ami a rájuk jellemző dalszövegek ismeretében nem meglepő módon szóviccet kapott címként. A Konyharegényre 12 számot pakoltak fel, és első hallgatásra elég tömény lett: mint egy nagy adag, zsíros brassói, amit boldogan belapátol az ember, de aztán megülheti a gyomrát.

A jó hír

A Hiperkarma kábé ugyanott veszi fel a fonalat, ahol annak idején elvesztette: ugyanazt a könnyeden tinglitanglis, de épp ezért kellemes zenei alapot hozza, miközben a gyomrot igazán a szövegek ülik meg. Bérczesi dalszövegei kb. a kétezres évek eleje óta egyedülállónak számítanak a hazai könnyűzenei mezőnyben, ezeket az új dalokat is többször meg kell hallgatni ahhoz, hogy kihámozzuk:

  • először magukat a szavakat;
  • másodszor az összeálló mondatokat;
  • harmadszor a mindezek közti kohéziót, azaz a dalszöveg értelmét.

És épp ezért nemcsak az album, de a Karma nagy előnye is az, hogy a dalaikat rohadtul nem elég egyszer átrágni. Bérczesi sose a hangbeli adottságairól volt ismert, ez most se változott, de az egész album valahogy nem olyan szétcsúszó, mint az említett 2003-as Amondó (és akkor ne menjünk bele annak az azóta már közismert lehetséges okaiba).

De

Egyelőre viszont túl nagy slágergyanút sem észleltünk két hallgatás után (pedig a Hiperkarma cjmű debütáló albumukon rengeteg volt, kezdve a Dob+Basszussal egészen a depis címadó dalig). Mindössze kétszer kaptuk fel a fejünket: egyszer a Szerinted?-nél, ami valami érdekesen más ritmust képvisel a többi dalhoz képest, másodszor a teljesen hangszermentes Vicces című dalnál, ahol az alapot Bérczesi beatboxolta fel, majd kvázi ráreppel. Kicsit kizökkentett bennünket, hogy rögtön ezután jött az album címadó dalának egy Somogyvári Dani-féle dubstep-remixe, mi nem teljesen értettünk, miként került ide, de Bérczesinek tetszett a késztermék.

A Konyharegénnyel tehát nem írnánk le a zenekart, korántsem lett vacak, csak kicsit olyan érzésünk van, mint ahogy Marcel Duchamp járt, amikor szeretett volna kiállítani mást is, mint a híressé vált piszoárját, a Forrást. Az forradalmi húzás volt (hisz ez volt az első galériában kiállított hétköznapi tárgy), hatalmasat is ütött, de ezek után már hiába állt elő biciklikerékkel vagy palackszárítóval, a legnagyobb ötletet már ellőtte – ahhoz képest a többi már unalmasnak számított. Dubstep ide, beatbox oda, kicsit ilyen lett a Konyharegény is – írja mindezt az, aki pedig tinikorában hatalmas Karma-rajongó volt. 

Az új album itt meghallgatható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta