Ez a filmrajongók hete lesz

Ezen a  héten teljes gőzzel beindult az őszi mozibajárós szezon, minden sarkon tematikus filmnapok: mehet olasz és koreai filmhétre, lesz Hajdú Szabolcs retrospektív és még dokufilmfesztivál is, diavetítésről nem is beszélve . Aki az állóképekre szavaz, annak fotókiállítást ajánlunk, akit meg hagyjunk már a képekkel, azt elküldjük koncertekre.

November 6. Csütörtök

A hétvégre készüljön fel jazzbulival, ugyanis a Budapest Jazz Clubban Rebecca Martin & Larry Grenardier Duo lép fel. A 2000-es évek New York-i jazzélet egyik legnagyobb felfedezettjének tartott Rebecca Martin énekesnő és a világklasszis bőgős, Larry Grenadier nem csak az életben, hanem a zenei világban is egy párt alkotnak és nemrég jelent meg Twain című lemezük is. Ha inkább nosztalgiázna egyet, akkor vegyen részt a Nagy Dia Napon, ami akkor is élvezetes lehet, ha nem otthon veszi elő a diavetítőt, hanem ellátogat az Örökmozgó Filmmúzeumba vagy az országszerte részt vevő helyek bármelyikébe. 

Fotó: Nagy Attila / Index
Fotó: Nagy Attila / IndexNagy Attila / Index

November 7. Péntek

Pénteken a Művészetek Palotájában lesz Kiscsillag-koncert, ha pedig még utána sem tud leállni a bulizással, és valami hipszterkedésre vágyik, akkor menjen a Vittulába, ahol Nemzeti Italbolt Bulit tartanak. Szegediek és/vagy jazz rajongók pedig ellátogathatnak a Szegedi Jazz Napokra, ami pénteken és szombaton várja koncertekkel az érdeklődőket. Fellép a Bill Friser Band és a Steve Kuhn Trio is. Pénteken nyit a Leszbikus Identitások Fesztiválja is, ahol beszélgetések, filmvetítések és koncertek is várják az érdeklődőket a hétvégén. A Depeche Mode-rajongóknak pedig ott a G3, ahol a Delta Machine című koncertfilm hivatalos bemutatóbuliját tartják. 

Fotó: Németh Attila / Index
Fotó: Németh Attila / IndexNémeth Attila / Index

November 8. Szombat

Ha szereti Hadú Szabolcs filmjeit, akkor ma a Toldiban a helye, sőt vasárnap is, mert egész hétvégés, közönségtalálkozóval egybekötött retrospektív vetítést tartanak a hamarosan az USÁ-ba költöző fiatal rendező életművéből. Kicsimarapagoda és Tamara újra a moziban, kár lenne kihagyni! Családok ellátogathatnak a Mezőgazdasági Múzeumba, ott ugyanis Márton-napi őszbúcsúztató mulatságot tartanak játszóházzal, meselőadásokkal és kézműves foglalkozással. Ezen a hétvégén, azok járnak jól, akik szeretik az édességet, ugyanis sütemény és tortafesztivál lesz az Iparművészeti Múzeumban, Szolnokon pedig Nemzetközi Csokoládé Találkozót tartanak. 

November 9. Vasárnap

Még tart az Olasz Filmhét a Puskin Moziban, ahol animációs- és rövidfilmeket is megnézhet a díjnyertes alkotások mellett. Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából pedig kiállítás és Slam Poetry workshop is várja a Radnóti Másképp című rendezvényen. 

November 10. Hétfő

Ha a hetet távol-keleti filmekkel kezdené, látogasson el valamelyik vetítésre a hétfőn induló Koreai Filmfesztiválon. Ha mégis koncertre menne legszívesebben, akkor a Holdviolát nézheti meg a Marczibányi Téren. Irodalomkedvelőket kiállításra küldjük, ugyanis nemrég nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Csinszka-kiállítás, ahol Ady szerelme és mint múzsája életébe nyerhet bepillantást.

November 11. Kedd

Kedden 11. alkalommal startol az Emberi Jogi Dokufilmfesztivál a Toldi Moziban Verzió címmel. Érdemes már keddtől nézni a programot, mert itt mindig rengeteg érdekes filmet talál, a jegyek pedig gyorsan fogynak. Ha pedig este hiphop-r'n'b buliba menne, akkor a Corvintetőre induljon, ahol a Shabazz Palaces lép fel, előtte Morningdeer melegít, utána pedig Cadik folytatja a bulit. 

November 12. Szerda

Kedden megnézheti például a Tiltott táncok című drámát, amiben egy tíz évig Amerikában élő férfi tér vissza hazájába, Írországba, hogy ott újranyissa tánctermét. Ez a látszólag ártatlan vállalkozás azonban nagyon komoly ellenállásra talál. Esetleg töltse a hét közepét azzal, hogy természetfotókat nézeget a Természettudámyi Múzeumban a NaturArt Az Év Természetfotósa kiállításon. 

14-3-2295
Szekeres Levente
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek