#VILÁGOM

A neten keresi nagyapja múltját az unoka

2014. július 5., szombat 13:21

Szerethető, múltidéző fotókra bukkantunk, melyeket Dave Tomkins töltött fel a közösségi oldalakra a közelmúltban. A Tomkins által nyilvánosságra hozott képeket még nagyapja, Stephen Clarke lőtte a negyvenes-ötvenes években, de a család nem is tudott róluk. Unokája - a papa hanyatló emlékezete miatt - a közösség segítségét kéri annak kiderítésére, vajon hol készülhettek a fotók.

A művészeti vezetőként dolgozó ausztrál származású Tomkins akkor bukkant rá a hangulatos fotókra, mikor nagyapja egy idősek otthonába költözött öt évvel ezelőtt. Az unoka korábban sosem hallott a második világháborúban a légierőnél szolgáló nagypapa hobbijáról, mivel az sosem említette a családnak, hogy valaha fotózással is foglalkozott volna, a diák mindeddig egy dobozban lapultak egy szekrény alján - írja a fastcodesign.com.

„A képeken felelevenednek a kísértetiesen gyönyörű, hólepte macskaköves utcák és az óriáskerékből szemlélt táj. Bevittem a képeket a nagypapának az idősek otthonába és megmutattam neki, remélve, hogy mesél néhány csodálatos történetet a látottakról. Csinálni akartam neki belőle egy könyvet, hogy ne csak az otthon, a katéterek és a vizsgálati eredmények körül forogjanak a gondolatai. De sajnos ő már nem sokra emlékszik, így nem derült ki, hogy hol és mikor készültek ezek a fotók” – mondja Tomkins, aki most feltöltötte a képeket az internetre, és a nyilvánosság támogatását kéri, hogy segítsenek neki beazonosítani, hogy hol készülhettek a képek.

A lelkes unoka egy honlapot is létrehozott az ügy érdekében Grandpas-Photos.com néven, ahova feltöltötte nagyapja ötven legjobb fotóját, az oldalra látogatók pedig beírhatják, hogy hol készültek a képek. „Az eredeti terv az volt, hogy világszerte minél többen megnézzék ezeket a szerethető képeket, majd csináltunk volna belőlük egy kiállítást, ami a végső bizonyíték lett volna arra, hogy ő egy igazán tehetséges fotós volt. Ő volt az egyetlen ember, akit erről meg kellett volna győzni" – mondja Tomkins, akinek nagyapja sajnos már nem érhette meg, hogy ő legyen az új Vivian Maier: tavaly júliusban, 90 éves korában elhunyt.

Tomkins reméli, hogy az oldalra látogatók a fényképek alapján tudnak majd hasznos információval szolgálni arról, hogy hol készíthette nagyapja a képeket. Az unoka olyannyira a projektnek szenteli minden idejét, hogy öt évvel ezelőtt kilépett munkahelyéről, egy New York-i reklámügynökségtől, hogy 100 százalékosan erre a munkára koncentrálhasson.

A család idősebb tagjaitól megtudta, hogy nagyapja abban az időben, mikor a képeket lőtte, egy ausztrál ékszerész cégnél, a Proud Jewellersnél dolgozott, aminek köszönhetően többször is járhatott a tengerentúlon, a képeket pedig egy fénymérős Voigtlander Bessamatic típusú kézi kamerával készítette. Amikor hazaért, megmutatta a családjának a képeit, majd elzárta azokat a szekrénybe.

A kissé megszállottnak tűnő unoka következő terve az, hogy ő is elutazik a nagyapja által fotózott helyszínekre, újrafotózza a képeit, majd végül a Google Maps és a Street View segítségével bemutatja az eredményt. Az eddig felgöngyölített információk alapján úgy tűnik, a svájci Interlakenbe, Velencébe, Firenzébe, Izraelbe, Hongkongba és Szingapúrba már menni fog. Az unoka szerint ez a projekt szép lehetőség arra, hogy méltóan emlékezzen nagyapjára, és elmesélje azt, ami már elveszett.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta