#VILÁGOM

Operaházat és fülbevalót is hajtogat a magyar papírművész

2014. február 28., péntek 20:43

Több mint tíz éve foglalkozik a papír művészi megmunkálásával a budapesti születésű, Londonban felnőtt Beregszászi Előd, és mára odáig vitte, hogy nemcsak kiállításai vannak ebből, de 2006 óta saját dizájnstúdiója is van Popupology néven. Az építészetre, művészetre és innovációkra szakosodott weburbanist.com pedig korábban egyenesen ódákat zengett az orgiamiművész munkásságáról.

Beregszászi valóban mestere a papír megmunkálásának, látványos és egyedi munkái egytől egyig hihetetlenül bonyolult technológiával készültek. A művész által használt japán eredetű technika, az ún. origami-építészet az origamira és a kirigamira épül, és lényege, hogy egyetlen lap segítségével, ragasztás nélkül mindig kinetikus, azaz mozgatható, összecsukható formákat hozzon létre a papír pontos vágásával és hajtogatásával.

A sokoldalú papírművész hajtogatott már szakszerűen és meglepő részletességgel kidolgozott szobrokat, különféle épületeket és azok labirintusszerű emeleteit, amik felülről egy képzeletbeli városnak tűnnek.

Beregszászi szívesen próbálja ki magát más területeken is: így munkái láthatóak voltak már háromdimenziós pop-up üzletekben, de készített már tükörfóliás papírból kiegészítőket, amiket a tavalyi londoni divathéten mutattak be a közönségnek.

A dizájnstúdió honlapján bárki megbizonyosodhat Beregszászi tehetségéről, a papírművész ugyanis rendszeresen feltölt ide YouTube-videókat arról, miként készíti el munkáit – mondjuk egy menő papírházat. Az oldalon persze találunk webáruházat is, ahol fülbevalókat például 10 fontért (3790 forintért), a budapesti Operaház papírból készült mását pedig 7,99 fontért (3019 forintért) rendelhetjük meg. Az alábbi videóban Beregszászi Eiffel-tornyot készít, nézze meg, hogyan!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta