#VILÁGOM

Operaházat és fülbevalót is hajtogat a magyar papírművész

2014. február 28., péntek 20:43

Több mint tíz éve foglalkozik a papír művészi megmunkálásával a budapesti születésű, Londonban felnőtt Beregszászi Előd, és mára odáig vitte, hogy nemcsak kiállításai vannak ebből, de 2006 óta saját dizájnstúdiója is van Popupology néven. Az építészetre, művészetre és innovációkra szakosodott weburbanist.com pedig korábban egyenesen ódákat zengett az orgiamiművész munkásságáról.

Beregszászi valóban mestere a papír megmunkálásának, látványos és egyedi munkái egytől egyig hihetetlenül bonyolult technológiával készültek. A művész által használt japán eredetű technika, az ún. origami-építészet az origamira és a kirigamira épül, és lényege, hogy egyetlen lap segítségével, ragasztás nélkül mindig kinetikus, azaz mozgatható, összecsukható formákat hozzon létre a papír pontos vágásával és hajtogatásával.

A sokoldalú papírművész hajtogatott már szakszerűen és meglepő részletességgel kidolgozott szobrokat, különféle épületeket és azok labirintusszerű emeleteit, amik felülről egy képzeletbeli városnak tűnnek.

Beregszászi szívesen próbálja ki magát más területeken is: így munkái láthatóak voltak már háromdimenziós pop-up üzletekben, de készített már tükörfóliás papírból kiegészítőket, amiket a tavalyi londoni divathéten mutattak be a közönségnek.

A dizájnstúdió honlapján bárki megbizonyosodhat Beregszászi tehetségéről, a papírművész ugyanis rendszeresen feltölt ide YouTube-videókat arról, miként készíti el munkáit – mondjuk egy menő papírházat. Az oldalon persze találunk webáruházat is, ahol fülbevalókat például 10 fontért (3790 forintért), a budapesti Operaház papírból készült mását pedig 7,99 fontért (3019 forintért) rendelhetjük meg. Az alábbi videóban Beregszászi Eiffel-tornyot készít, nézze meg, hogyan!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 6 ruhadarab, ami tiltólistás az irodában

Minden munkahelynek más dress code-ja van, és általában rugalmasak a határok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit felvehetünk. Legalábbis akkor nem, ha szeretnénk karriert építeni.

SZEMPONT 10 dolog, amiért óvatosan a népmesékkel

Elérkezett az ideje kimondani, hogy a népmesék már nem alkalmasak, vagy önmagukban nem alkalmasak arra, hogy pozitív, adaptív világképet közvetítsenek.

ESKÜVŐ Így néz ki egy 1,7 MILLIÁRD forintos esküvő

Egymillió fehér virág, többméter magas esküvői torta, a márványpadlóba arannyal gravírozott monogram.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta