#VILÁGOM

Nehezen veszi be a gyomra a kortárs művészetet?

2014. február 8., szombat 16:14

A múlt héten nyitott és egészen április 13-ig látható az olasz Fabrizio Plessi kiállítása a Ludwig Múzeumban. A Liquid Labyrinth című tárlatról a legfontosabb tudnivaló, hogy a címadó művet még sehol sem állították ki, így a hazai közönség világpremiert is láthat. Na, de hogy miért is érdemes elmenni megnézni a kiállítást olyannak, akit nem hoz lázba, ha egy olasz művész Magyarországon mutat be bármit is, arra nagyon is egyszerű válaszolni: mert ennek a kiállításnak jó hangulata van. 

Fabrizio Plessi videoinstallációiról híresült el, és arról, hogy műveiben magától értetődő természetességgel ötvözi a mai technológiát, a mozgóképet, a hangot a legegyszerűbb anyagokkal: a fával vagy a kővel. Alkotásain szinte mindig a négy őselem valamelyikét használja, olykor többet is egyszerre, így nem lehet nem élvezni a munkáit, mert ezt a természetközeliséget nagyon is ügyesen hozza.

A kiállításnak külön színt ad a zene: Fabrizio Plessi ugyanis előszeretettel dolgozik Michael Nyman zeneszerzővel, aki igazi édenkertté varázsolja a műveket, Plessi műveihez is olyan pluszt ad, amitől egészen biztosan tovább időznek a kiállításra érkezők egy-egy teremben, mit amúgy tennék. Sőt, tulajdonképpen a kiállított installációk nem is lennének kellően hatásvadászak a zene nélkül, de ez nem tesz rosszat, sőt befogadhatóbbá teszi a művész gondolatait.

A mostani kiállítás leglátványosabb darabja a Llaüt Light című installáció, ami egy aktuális társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet: a művész második otthonában, Mallorcán régi halászhajókat semmisítettek meg környezetvédelmi okokból. Ezekből (vagy hasonló) bárkákból állította össze a Plessi a Light-ot méghozzá neoncsövekkel alulról megvilágítva a ladikokat, ami Nyman tengermorajlást sem nélkülöző zenéjével lett egésszé. Az installáció elvileg a hagyományőrzés és a fejlődés örök konfliktusát dolgozza fel, de azért ne menjen a Dunának, ha nem pontosan ezt érzi, amikor elsétál a felborított csónakok mellett. Nekünk inkább kedvünk támadt leülni a hajók közé, mert a zenével meg a kék fénnyel az egész nagyon nyugodt, békés hangulatot árasztott, majdnem ránk is zárták a kiállítást, mert ugyan székek nincsenek, mi azért leültünk földre.

A kiállításra emiatt a hangulat miatt érdemes ellátogatni, a víz mellett a tűz hangulata is elragadhat egy másik teremben, de se a vulkán, se az égő gyóntatószék, se Plessi bárkás vázlatai nincsenek az emberre olyan hatással, mint a Peter Greenaway rendező kedvenc zeneszerzőjének dallamaival ellátott installáció.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta