no

Elbűvölő robotok, melegfilmek és zenélő mosógépek hete jön

Október 24. Csütörtök

Amit Drori: Szavanna - elképzelt vidék című darabjában helyes kis robotlények kolbászolnak majd a színészek közt a Trafó színpadán október 24-25-én, fogadják őket szeretettel. A történet szerint Amit édesanyjának volt egy rossz zongorája, ami folyton javításra szorult. A fiú irigyelte a zongorától anyja törődését, ezért amikor végleg tönkrement, ízekre szedte a rossz zongorát és az alkatrészekből felépítette saját kis világát rugós antiloppal, repülő madárral, robot elefánttal és guruló teknőssel. A Szavanna - elképzelt vidék ennek a történetnek a rekonstruálása, azonban Amit olvasatában a szavanna nem az afrikai élőhelyet, hanem az élet keletkezésének helyét jelenti. Egy olyan mini Paradicsomot, ahol az emberek mint Istenek robot állatokat teremtenek, amelyeket aztán emberi tulajdonságokkal ruháznak fel.

Október 25. Péntek

Ha továbbra is ilyen idő marad akkor azért, ha nem, akkor meg azért, de mivel valószínűleg menő zenék lesznek, mindenképpen érdemes lehet lenézni a Millenárisra, ahol ma kezdődik az Elektronik Beats Fesztivál. Ők erről kábé így írnak: "felrázza a budapesti éjszakát John Talabot, valamint a füstös hangzású Nôze élő produkcióival. És ha mindez még nem volna elég, az angol énekesnő, Charli XCX, továbbá az amerikai álmodozó Washed Out koncertje teszi majd még emlékezetesebbé a fesztivált."

Retro-Stefson-by-Ivava-Bozovic
electronicbeats.net

Október 26. Szombat

Önálló rendezvénysorozatként debütál a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál, amit idén először több Budapesti és vidéki helyszínen is megrendeznek október 26. és november 3. között. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) filmfesztiválon vetített díjnyertes dokumentum- és játékfilmek nagy részét először és sok esetben kizárólag a fesztiválon láthatja a közönség, úgyhogy ott a helye, ha ritkaságokra vágyik. 

Október 27. Vasárnap

Ma a Müsziben hosszú szünet után ismét fellép Lois Viktor képzőművész újraélesztett zenekara, a Tundravoice. A koncert érdekessége, hogy a háztartásigép- és egyéb ipari hulladékokból barkácsolt hangszereken vadonatúj számokat is hallhat a közönség egy most készülő lemezről. A képzőművész az alkotója egyébként az A38 hajón felállított, propellerekből készült zenélő szobornak is. A Tundravoice a 90-es évek elején készült egyedi, húros-ütős-billentyűs hangszerszobrai köré létrehozott zenekar,1993-ban kezdett koncertezni, és aki egyszer is látta-hallotta a furcsa, inkább gépekre, mint hangszerekre emlékeztető eszközöket valamint az ősi, vagy keleti törzsek hangzását idéző énekeket, az - hát, legalábbis sosem felejtette el. Mi bírjuk, de próbálja ki, önnek mennyire jön be egy oszlopgitárra, fényhegedűre és  kávéfőzőbasszusra írott zenei mű! Ha eléggé, akkor november 8-án a Vajda Lajos Stúdió 40+1 éves születésnapja alkalmából újrázhat is a szentendrei Művészet Malomban.

Október 28. Hétfő

Ma mutatják be a Jurányi Inkubátorházban Závada Péter Reflex című darabját, a Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor interpretálásában. Jó tipp, ha valahogy máshogy akarunk emlékezni 1956-ra, hiszen a darab ebben az évben játszódik, mégis másképp szól a politikáról és egy elmegyógyintézet falai mögött játszódik. Illetve akkor lehet, hogy helyenként mégse lesz annyira más.

Október 29. Kedd

A héten mutatták be a Szépművészetiben Caravaggiótól Canalettóig című kiállítást, de ezt egészen február 16-ig megnézheti, ha éppen a Hősök tere felé jár. Amiért viszont ne hagyja ki: a 2009–2010-ben látott Botticellitől Tizianóig tárlat kvázi második részének, Az itáliai festészet két évszázadának remekművei alcímmel megrendezett kiállításnak a különlegessége, hogy hasonló volumenű, két teljes évszázadot átfogó bemutatóra eddig még nem került sor Magyarországon.

96867390
Franco Origlia / Europress / Getty

Október 30. Szerda

Szerda van, még mindig csak a hét fele telt el, de javasoljuk, hogy nézze meg az Isteni műszakot, nagyon nem lőhet vele mellé, mi szerettük. A film amúgy véres, de nem vészesen, és nagyon nagyot alakít benne Rába Roland, meg amúgy is ritkán ajánlhatunk - remélhetően már nem sokáig - jó magyar filmeket, szóval, menjenek csak nyugodtan moziba!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek