no

Töltse Weöressel a második leghosszabb napot!

Szombaton száz éve, hogy koszorús írónk-költőnk-műfordítónk Weöres Sándor meglátta a napvilágot, egy nappal a leghosszabb éjszaka, azaz Szentiván éjjele és a csillagászati nyár kezdete után. Ennek örömére nemcsak a tévé fogja ömleszteni az emlékműsorokat, hanem számos program is várja majd az érdeklődőket az ország különböző pontjain.

A szombathelyi Weöres Sándor szobor
A szombathelyi Weöres Sándor szobor

Rögtön elsőként persze szülővárosát, Szombathelyt említjük, ahol az egész nap a költőről fog szólni. Az ünnepségsorozat korán reggel a költő arcképével díszített Weöres-vonat begördülésével kezdődött, ezt követően 10 órától a Vas megyei Csöngén folytatódott a centenáriumi megemlékezés, a szülői háznál, ami jelenleg Weöres Sándor- és Károlyi Amy-emlékházként működik. Délután a szombathelyi városháza emeleti terasza irodalmi kávéházzá alakul át, ahol a költő több verse elhangzik a Weöres Sándor Színház művészeinek tolmácsolásában. A róla elnevezett színházban pedig este a Szent György és a Sárkány című tragikomédiáját adják, majd kihirdetik az évforduló kapcsán szervezett Weöres Sándor országos drámapályázat eredményét. A pályázatra több mint száz mű érkezett, ezek közül választották ki a legjobbat.

Mindez persze nem jelenti, hogy a főváros elfelejtkezett volna róla, hiszen több program várja az író szerelmeseit ott is. Mint már a Heti Kimenőben is említettük, érdemes lesz ellátogatni a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol 19-én nyílt kiállítás a múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokból, fotókból, könyvekből, és képzőművészeti alkotásokból, de ezeken kívül még versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.

Weöres Sándor Szent György és a Sárkány című tragikomédiájának próbája a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.
Weöres Sándor Szent György és a Sárkány című tragikomédiájának próbája a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.Kászoni László

Ráadásul Múzeumok Éjszakája (ajánlónk az éjszakáról itt olvasható) is ugyanezen a napon van, így mindezt akár a hőség elmúltával is végiglátogathatják. A Petőfi Múzeumon kívül még a Balassi Intézet is Weörest ünnepli, úgy, hogy a költő spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett nagyfokú tiszteletére kívánja ráirányítani a figyelmet. Ők hét órás kezdettel Weöres Sándor A teljesség felé című írásának zenei adaptációját adják elő a magyar zenei élet kiemelkedő művészei interpretálásában. Azért vigyázzanak, mert csak este tízig vannak nyitva!

Bezzeg a Mesemúzeum este tizenegyig szenteli a napot az írónak, lesz közös verstanulás, improvizációs játék Weöres Sándor szellemében és verslabirintus a Tabánban a Kompánia Színházi Társulattal.

A Magyar Posta alkalmi feláras bélyegkisíve és a Magyar Nemzeti Bank emlékérmei a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére szervezett emlékév hivatalos megnyitóján.
A Magyar Posta alkalmi feláras bélyegkisíve és a Magyar Nemzeti Bank emlékérmei a 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére szervezett emlékév hivatalos megnyitóján.Kovács Attila

Ha ön azonban mégis inkább otthonában, egy olvasólámpa alatt emlékezne meg Weöres Sándorról, akkor azt is megteheti, hiszen mostanában jelent meg Kenyeres Zoltán Weöres Sándor című műve, amiben végigelemzi pályája egész terjedelmét, és ami "szakemberek számára szakkönyv, az irodalmat szerető művelt közönség számára jó olvasmány". És akkor még nem is beszéltünk a költő Elhagyott versek – Egybegyűjtött művek című, szintén idén megjelent könyvéről, amiben fiatalkori verseit, elkavarodott kéziratait, a hagyatékában és más gyűjtők birtokában fennmaradt kiadatlan verseit, valamint a csupán folyóiratokban, újságokban, antológiákban, egyedi kötetekben és gyermekeknek szánt összeállításokban kiadott alkotásait olvashatjuk.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek