no

Megvannak a Jurányi titánjai!

Tegnap kihirdették a négy napos Titánium Színházi Szemle díjazottait a Jurányi Inkubátorházban. Mint azt már mi is megírtuk, ez volt az első ilyen színházi mustra, amire kezdő (vagy kevésbé kezdő) 35 év alattiak pályázhattak egy általuk írt színdarabbal, vagy egy régi álmuk megvalósításával. Minden kezdet nehéz, és ez látszott abból is, hogy bár úgy volt, az eredményhirdetés csak a TÁP Színház Hogy élnek a halak a tengerben című Periklész adaptációja után lesz, ám időközben kiderült, hogy még Laboda Kornéléknak sem sikerülhet másfél órásra húzni egy Shakespeare drámát. Ez korábban is feltűnhetett volna, hiszen a darab már egy éve fut, de valahogy nem egyeztettek. Így míg a nézők az előadás második felvonását élvezték, az épület második emeletén kiosztották az elismeréseket a drámaíróknak.

Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk
Bodzsár Márk, Bartha Loránd, Radnai Márk

Mert nemcsak egy darab került ki győztesként, hanem mindjárt három, és két rendezés. Az 51 beérkezett pályaművet Vinnai András (író), Orlai Tibor (producer), Rába Roland (színész, rendező), Kelemen Kinga (produkciós vezető, Kolozsvár), Jászay Tamás (kritikus) és Imre Zoltán (színháztörténész) bírálta, a pályázók a pénzjutalom mellett pedig megkapják a lehetőséget, hogy különböző helyeken bemutathassák színművüket.

Fábián Péter és Benkó Bence
Fábián Péter és Benkó Bence7óra7

Idén csak férfiak nyerték el a nagy lehetőséget: Boross Martin Ibolya című írását a Trafó tűzi műsorra, Ivanyos Ambrus - Radnai Márk Párhuzamos történetekét az Átrium Film-Színházban fogják bemutatni, Bodzsár Márk W úr üzen című pályázata a Thália Színházban talált otthonra. Fábián Péter és Benkó Bence ezzel szemben a Jurányiban Bertold Brecht: A szecsuáni jólélek című művének sajátos értelmezésével indul a jövő évadban, csak remélni tudjuk, hogy nem Eszenyi Enikőt álmodták a címszerepre.

Boross Martin
Boross Martin

Bartha Lóránd rendező Lovassy Cseh Tamás: Kutyák című színművét ugyancsak Jurányiban ismerheti meg a nagyközönség. Innen is gratulálunk a győzteseknek, akik a lehetőségen túl egy-egy Titan márkájú, nevükkel gravírozott lakatot is kaptak. A lakat a remélhetően sikeres bemutatót követően a Jurányi óriási vasrácsát fogja díszíteni, a szervezők pedig bíznak benne, hogy az évek múlásával egyre több és több lakat kerül fel az inkubátorház bejáratára.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek