no

Színház, színház, színház, ja, meg koncert és síelés: heti progamajánló

Január 17. Csütörtök

Különleges, kultúrákon átívelő zenét, szefárd dallamok, hangzásában jól érezhető spanyol, marokkói, török, argentín hatást ígér a Bálint ház mindazoknak, akik ellátogatnak a Dina zenekar Durme, Durme, Durme című lemezbemutató koncertjére a Bálint-házba. A „Dina” zenekar a tradícionális zsidó dalok őrzését és újrafogalmazását tette meg elsődleges céljául. Ez az irány mutatkozik meg a most hallható nagylemezen, melyen főleg szefárd, ladino, de emellett héber és jiddis nyelvű dalok is hallhatók.

dina
ladinodina.com

Január 18. Péntek

Ha önt érdekli, milyen lehet a színház egy divatüzletben, az okvetlen menjen el a Je Suis Belle Showroomba (így hívják, na) és nézze meg a Bovary Emma című monodrámát. A Dollár Papa Gyermekei elnevezésű három tagú társulat amúgy is arról híres, hogy a legkülönbözőbb helyeken/ből csinálnak színházat vagy viszik éppen házhoz az előadást. A Bovary Emmával sem viccelnek: Flaubert, Alexandre Dumas, Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre és Walter Scott írásaiból ollózták össze, és azért itt, mert annyira megtetszett nekik a hely.

Január 19. Szombat

Ludmila Ulickaja "Vidám temetés" c. regényét és az Alkésztisz-mítoszt gyúrta össze és alkalmazta színpadra színészek és táncosok improvizációiból  Sebők Bori és Kárpáti Péter. A végeredmény Az álom féltestvére című előadás lett a Trafóban. "A történet szerint Zsolt (Nagy Zsolt), az örök győztes kung-fu bajnok haldoklik. Lakásában sorra felbukkannak régi szerelmei, rokonai, barátai, tanítványai, akiket nem köt össze más, mint hogy az ő életének részei voltak. A halál közeledésének különös hangulata alól nem tudja magát kivonni senki, ágya mellett még szeretői is összebékülnek" - írja az előadás ajánlója. Ön megnézi?

feltest
trafo.hu

Január 20. Vasárnap

A nem gyerekesek pihenjenek, a gyerekesek pedig látogassanak el a Hetedhét Piknik elnevezésű vasánapi gyerekfesztiválra az Akvárium Klubba. De ha ennél komolyabb programra vágyik, akkor sincs nagy baj, csak utazni kell egy kicsit méghozzá egészen Eplényig, ahol addig talán megmarad a hó. A Snow Day 2013 (tényleg nem tehetünk róla, hogy még rendes címet se tudnak adni az eseményeknek, állítólag itt azért, mert a világ minden részén egy időben rendezik meg a World Snow Day-t). Szóval a 2013-as Hó Nap lényege (a XII. Veszprémi Snowboard bajnokságot leszámítva), hogy a családok síelhetnek, szánkózhatnak, nyilván hóembert is építhetnek és közben bömböl a zene.

Január 21. Hétfő

Tudta, hogy még koncertezik a Hobo Blues Band? Ha nem tudta, de érdekli, akkor menjen ma  emezbemutató koncertre a Bárka Színházban, ahol Hobo – lekattanva József Attiláról – ezúttal Vlagyimir Viszockij verseit fogja prezentálni a szerző születésének 75. évfordulója alkalmából. A Farkashajsza című előadás már a második Viszockij feldolgozásalbum, az első még 1998-ban született. Az átdolgozásokat Póka Egon végezte el, a fordításokat Magyar Fruzsina, Kozma András és Zsemlye János csinálta, ezekből írta Hobo a dalszövegeket.

Január 22. Kedd

A Nézőművészeti Kft bemutatójára kell menni ezen a napon, hiszen Ady/Petőfi címmel kísérletet tesznek arra, milyen is lehetett valójában a két költő. Az előadást Scherer Péter rendezte, Katona László és Kovács Krisztián játsszák a főszerepeket. A darab a fiatalokat hivatott megszólítani, elmeséli, hogy mi lehet közös bennük és a két évszázaddal ezelőtt élt költőkben, Petőfi szerelmi életén, Adynak meg az anyagi problémáin keresztül.

Január 23. Szerda

Bűvészek óriási Miki egér fejjel, ez vagy talán azért ennél kicsit több a Disney Live! Mickey Magic Show, amit most öt napon keresztül a hazai közönség is élvezhet a Budapesti Kongresszusi Központban. Valószínűleg nem kell említeni, hgy inkább gyerekprogram, bár David Copperfield egyik munkatársa, Jim Steinmeyer is az alkotók között van, ami állítólag nagy szó, szóval lehet, hogy a gyereknek tetszene...

Érdekességek