#VILÁGOM

Színház, színház, színház, ja, meg koncert és síelés: heti progamajánló

2013. január 17., csütörtök 10:14

Január 17. Csütörtök

Különleges, kultúrákon átívelő zenét, szefárd dallamok, hangzásában jól érezhető spanyol, marokkói, török, argentín hatást ígér a Bálint ház mindazoknak, akik ellátogatnak a Dina zenekar Durme, Durme, Durme című lemezbemutató koncertjére a Bálint-házba. A „Dina” zenekar a tradícionális zsidó dalok őrzését és újrafogalmazását tette meg elsődleges céljául. Ez az irány mutatkozik meg a most hallható nagylemezen, melyen főleg szefárd, ladino, de emellett héber és jiddis nyelvű dalok is hallhatók.

dina
Fotó: ladinodina.com

Január 18. Péntek

Ha önt érdekli, milyen lehet a színház egy divatüzletben, az okvetlen menjen el a Je Suis Belle Showroomba (így hívják, na) és nézze meg a Bovary Emma című monodrámát. A Dollár Papa Gyermekei elnevezésű három tagú társulat amúgy is arról híres, hogy a legkülönbözőbb helyeken/ből csinálnak színházat vagy viszik éppen házhoz az előadást. A Bovary Emmával sem viccelnek: Flaubert, Alexandre Dumas, Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre és Walter Scott írásaiból ollózták össze, és azért itt, mert annyira megtetszett nekik a hely.

Január 19. Szombat

Ludmila Ulickaja "Vidám temetés" c. regényét és az Alkésztisz-mítoszt gyúrta össze és alkalmazta színpadra színészek és táncosok improvizációiból  Sebők Bori és Kárpáti Péter. A végeredmény Az álom féltestvére című előadás lett a Trafóban. "A történet szerint Zsolt (Nagy Zsolt), az örök győztes kung-fu bajnok haldoklik. Lakásában sorra felbukkannak régi szerelmei, rokonai, barátai, tanítványai, akiket nem köt össze más, mint hogy az ő életének részei voltak. A halál közeledésének különös hangulata alól nem tudja magát kivonni senki, ágya mellett még szeretői is összebékülnek" - írja az előadás ajánlója. Ön megnézi?

feltest
Fotó: trafo.hu

Január 20. Vasárnap

A nem gyerekesek pihenjenek, a gyerekesek pedig látogassanak el a Hetedhét Piknik elnevezésű vasánapi gyerekfesztiválra az Akvárium Klubba. De ha ennél komolyabb programra vágyik, akkor sincs nagy baj, csak utazni kell egy kicsit méghozzá egészen Eplényig, ahol addig talán megmarad a hó. A Snow Day 2013 (tényleg nem tehetünk róla, hogy még rendes címet se tudnak adni az eseményeknek, állítólag itt azért, mert a világ minden részén egy időben rendezik meg a World Snow Day-t). Szóval a 2013-as Hó Nap lényege (a XII. Veszprémi Snowboard bajnokságot leszámítva), hogy a családok síelhetnek, szánkózhatnak, nyilván hóembert is építhetnek és közben bömböl a zene.

Január 21. Hétfő

Tudta, hogy még koncertezik a Hobo Blues Band? Ha nem tudta, de érdekli, akkor menjen ma  emezbemutató koncertre a Bárka Színházban, ahol Hobo – lekattanva József Attiláról – ezúttal Vlagyimir Viszockij verseit fogja prezentálni a szerző születésének 75. évfordulója alkalmából. A Farkashajsza című előadás már a második Viszockij feldolgozásalbum, az első még 1998-ban született. Az átdolgozásokat Póka Egon végezte el, a fordításokat Magyar Fruzsina, Kozma András és Zsemlye János csinálta, ezekből írta Hobo a dalszövegeket.

Január 22. Kedd

A Nézőművészeti Kft bemutatójára kell menni ezen a napon, hiszen Ady/Petőfi címmel kísérletet tesznek arra, milyen is lehetett valójában a két költő. Az előadást Scherer Péter rendezte, Katona László és Kovács Krisztián játsszák a főszerepeket. A darab a fiatalokat hivatott megszólítani, elmeséli, hogy mi lehet közös bennük és a két évszázaddal ezelőtt élt költőkben, Petőfi szerelmi életén, Adynak meg az anyagi problémáin keresztül.

Január 23. Szerda

Bűvészek óriási Miki egér fejjel, ez vagy talán azért ennél kicsit több a Disney Live! Mickey Magic Show, amit most öt napon keresztül a hazai közönség is élvezhet a Budapesti Kongresszusi Központban. Valószínűleg nem kell említeni, hgy inkább gyerekprogram, bár David Copperfield egyik munkatársa, Jim Steinmeyer is az alkotók között van, ami állítólag nagy szó, szóval lehet, hogy a gyereknek tetszene...


Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta