#VILÁGOM

Beavis és Butt-Head áprilistól ugyanazon a kanapén folytatják

2012. április 14., szombat 16:43

Idén újraindul a Music Televison ikonikus animációs sorozata, amelyben a két texasi kretén ugyanúgy gimnazista és ugyanúgy rockrajongó, mint a 90-es években, csak most már nem Britneynek szólnak be, hanem Lady Gagának. És hogy miért épp most lett rájuk ismét szükség? Mert az MTV a realityk helyett végre visszatér a klipekhez.

beavis butthead 04

Ha valaki nem emlékezne: Beavis és Butt-Head bizarr külsejű, gátlásosságukat rettenetes bunkósággal ellensúlyozó középiskolás texasi surmók, akik imádják a rockzenét, és persze gyűlölnek suliba, nyáron meg dolgozni járni. Ezért mindezt inkább ellógják, helyette otthon MTV-t néznek és kommentálják a videoklipeket. Persze szó sincs komoly zenei kritikákról, tőlük csak annyi telik, hogy "Fasza!", ha meg valami nem az, akkor „Ez szar!”.

Az Music Television 1993-ban indult, 8 évadot megélt sorozatának két főhőse a sztori szerint a texasi Highlandben él, különös ismertetőjelük, hogy idejük nagy részében egy ócska kanapén rohadnak a tévé előtt, és miközben kommentálják a látottakat, folyamatosan kényszeresen röhögnek, morognak és böfögnek. Kettejük közül a szőke Beavis az izgágább, mindemellett feledékeny, hebehurgya, szétszórt, de némileg udvariasabb és optimistább, mint Butt-Head. Ha azonban nagy mennyiségű koffeint és cukrot fogyaszt, akkor átveszi az uralmat rajta hiperaktív alteregója. A szőke Beavist a sorozat alkotója – és az angol eredetiben mindkét kretén szinkronhangja – Mike Judge egykori osztálytársáról mintázta.

A barna hajú, fogszabályzós Butt-Head még nála is nehezebb eset. Vakmerő, akkora az önbizalma, hogy majd szétdurran tőle, ugyanakkor egy igazi nihilista. Nem érdeklik tettei következményei, és állandóan rá van indulva a csajokra. Egyik legfőbb védjegye, hogy nő láttán kicsúszik belőle a „Hé, bébi!”, nyilván mert hátha egyszer bejön. Ő a domináns személyiség a duóban, és különösen perverz élvezet nyújt neki Beavis szívatása.

A Beavis és Butt-Head a maga primitív egyszerűségéért rengeteg negatív kritikát kapott. A konzervatív amerikai média 1994-ben például azt is sorozat készítőinek számlájára írta, amikor egy öt éves amerikai kisfiú felgyújtotta házukat, a vád szerint azért, mert a piromán Beavist utánozta. A tűz során elhunyt a kisfiú 2 éves kishúga. Ám nyomozás során kiderült, hogy a család nem is volt MTV-előfizető.

A két surmó 1997-ig volt képernyőn, és a hosszas kihagyás után most ismét visszatérnek oda. Magyarországon április 15-én 22:05-kor debütál a Music Television Hungaryn magyar szinkronnal. Az ismétléseket magyar hanggal szerdán és szombaton, felirattal pedig hétfőn és csütörtökön ugyanebben az időpontban vetítik.

A hivatalos beharangozó alapján sem a rajzfilm technikai megvalósítása nem változott, sem a két főhős: a két kretén 1993 óta gimnazista, ugyanazon a szakadt kanapén bámulják a tévét, pólót se cseréltek, és ugyanúgy mindenen röhögnek és gúnyolódnak. Csupán a fikázás célpontjai haladtak a korral: Britney Spears helyett ma már Lady Gagának szólnak majd be, és mivel az MTV-n azóta klipek helyett inkább realityshow-k vették át az uralmat, így ezekről fognak magasröptű kritikákat böfögni majd egymásnak. Az új évadban így megkapja a magáét a - tőlük amúgy nem sokkal különböző - Jersey Shore; a Twilight kapcsán kiderül, hogy vérfarkassá válni valójában az AIDS elkapásával lehet, sőt, visszatér Beavis alteregója, a túladagolt nyugtatók hatására megjelenő Nagy Kukipapa is - akiből azóta egy szekta vezetője lett. Szerencsére azért akadnak majd zenei betétek is, nem véletlenül: Beavis és Butt-Head ugyanis a felvezetése annak, hogy az Music Television megpróbáljon visszatalálni eredeti arculatához, a videoklipek sugárzásához. Az új epizódokon ugyanaz a Mike Judge dolgozik, aki a '97-ben véget ért első szériát csinálta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta