#VILÁGOM

Nem lehet megunni - reklámok a 80-as évekből

2012. március 18., vasárnap 14:00 |

Összegyűjtöttük azt a 10 reklámfilmet a 80-as évekből, amelyekhez a legszebb emlékek fűznek minket. Tisza Cipő, tej, hurka, kötött áru, és még néhány termék és szolgáltatás, amit mai szemmel kicsit suta, de nagyon szórakoztató reklámokkal akartak eladni nekünk a rendszerváltozás előtt.

A reklám egy nagyon ősi műfaj, időszámításunk előtt 500-ból őriznek a British Múzeumban egy ősreklámot, melyben egy gazda magas jutalom ellenében szerezné vissza elveszett rabszolgáját Thébában - arról sajnos nincsen tudomásunk, hogy megkerült-e az eltűnt rabszolga. Mi azért ennyire nem szaladunk vissza az időben, ezúttal csak a 80-as évekig utazunk. 30 év alatt sokkal többet változott a média és a reklámipar, mint a néhai Michael Jackson arca az évek során. Hiába nem vibrálnak annyira ezek a régi reklámok, hiába nem olyan színesek, és grafikailag mai szemmel meglehetősen kidolgozatlanok, mégis nosztalgiával nézzük meg őket újra. Összegyűjtöttük azt a 10 reklámfilmet a 80-as évekből, amelyekhez a legszebb emlékek fűznek minket.

Soha-soha nem lehet megunni

Az első egyértelműen az a tejet reklámozó anyag, amit „nem lehet megunni”. A legérdekesebb képkockák ebben a reklámban azok, amiken azt láthatjuk, hogyan ejtenek bele egy fekete kölyök macskát egy vödör tejbe. A cicakínzás végkifejletét természetesen már nem láthatjuk, a képbe egy kis borjú úszik be, aki térdharisnyában szteppel a stúdióban. Az angyaloknak öltöztetett bombanők, a kölyökállatok és a gyerekek bevonásával megalkották a tökéletes reklámot, persze a sorból még véletlenül se felejtsük ki a fülbemászó zenét sem, amit ugye nem lehet megunni.

A második a sorban a Skála-COOP reklámja, amiben maga Skála Kópé énekel. A 15 másodperces reklám egy igazi műalkotás. Nemcsak az elnagyolt grafika és lapos fejű kópé vicces mai szemmel, hanem a zene is. A zene, na az mindent visz. Az igazi kőkemény szintipop alapokra a betépett Skála Kópé mintha audio tune-nal énekelte volna fel a bugyuta szöveget: ha bemegyek, jól kijövök. A reklámot újranézve felerősödött bennem az, amit a 80-as években éreztem utoljára: annyira szeretném fejbe rúgni az idegesítő Skála Kópét!

A Skála után egy igazi cukiság következik: a mindenki által nagyon jól ismert hurka reklám. Gyerekekkel, serpenyőben sülő véres-, és májashurkákkal, boldog, bajszos férfiakkal, bikinis csajokkal, és minden idők egyik legvidámabb zenéjével a reklám alatt.

A tej, az idegesítő kópé, és a hurkamennyország után a Hajdu mosógép következik. Mind a 46 másodperce kincs. Csupa információ, móka és kacagás. Ovisok, félmeztelen nők, ágyban fekvő házaspár, csatornából kimászó férfi, a pelenkázón meztelenül kamerába pisilő kisfiú, ők mind a Hajdú által gyártott mosógépet akarják eladni nekünk, és ezt nagyon jól csinálják. A szüleim is vettek egyet, ami 15 évig szolgált hűségesen. A reklámban persze a vágóé a főszerep, elvégre ő vetkőztet le előttünk mindenkit egy szempillantás alatt.

A Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár reklámja is egy igazi remekmű. Itt menő grafikai trükkök helyett helyzetkomikummal és hozzá illő zenével operálnak. Ott vagyunk a buszon, a rendelőben, a moziban, a diszkóban, ahol valaki mindig ellenállhatatlan vágyat érez, hogy megérinthesse újra a Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár termékét, ezzel persze rosszalló pillantásokat váltva ki a becses termék viselőjéből.

A legendás Casco reklámokat hiba lenne kifelejtenünk a sorból. Ha megnézik a rövid spotot, akkor megértik, miért. Ebben a nagyjából félperces, akciódús tévés hirdetésben szemtanúi lehetünk egy kötelezően bajszos zsigulitulajdonos rémálmának. Persze itt is láthatunk jócsajt, akit ugyan rövid ideig mutatnak csak, de legalább szőke. A reklám végén jön a csattanó, még ha nem is úgy, ahogy az elején sejtettük. Bámulatos műalkotás, 36 másodpercben.

A Tisza Cipő reklámfilmjét is érdemes felelevenítenünk. Rövid, vidám, fiatalos és a reklámban elhangzó információk egy cseppet sem terhelik le az ember agyát. "Minden időben, Tisza Cipőben" - énekli a vidám kórus, látunk szőkét, barnát, de persze csak jó csajt, sőt még törött lábú embert is, aki a gipszére felfestette a Tisza logóját.

A néhai Malév is hirdette magát a tévében. A következő reklám főszereplője egy angyalhajú kisfiú, aki a történet szerint életében először repül. A repülés során persze be is csajozik, ezzel jelentősen növelve a cukiságfaktort. „Odafenn, idelenn ugyanaz a figyelem”– mondja a bájos hangú narrátor.

Ma már tudjuk, hogy az eldobható pelenkák sokkal jobban szennyezik a környezetet, mint a moshatók. Ám akárhogy is nézzük, az eldobható pelenka forradalmasította a pelenkaipart, betörése a piacra nagyban megkönnyítette az anyák életét. A következő Libero reklám rendezőjének nem volt nehéz dolga. Kibérelt egy stúdiót, behordott 15-20 pici gyereket, azokat bepelenkázta Liberóba, rögzítette a képeket, majd felbérelt egy reklámszövegírót, egy gyerekkórust és már kész is volt a reklám.

Az utolsó kisfilmen Karcsi és a takarékbélyeg történetét láthatjuk. Karcsi társaihoz hasonlóan iskolaköpenyt hord, és egy bringáról álmodozik. Szorgalmas fiú, újságot gyűjt, visszaváltja az üvegeket, és a kapott pénzt nem ám rágóra és üdítőre költi, hanem takarékbélyeget vesz belőle. Az összegyűlt bélyegekből év végén vehet egy biciklit, vagy egy sátrat, sőt, akár egy magnót is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.03.18 15:51:58dln449

  A indavideó miatt egyet sem tudok megnézni. Qrvajó.

 • 2012.03.18 16:05:27MissX

  dln449 egyetértek. nálam csak forog a strandlabda és forog és forog..

 • 2012.03.18 17:13:08midnight coder

  Ezer éve fenn vannak a youtube-on.

 • 2012.03.18 18:11:44csusz

  Mekkora marhaság lenne már, ha esetleg meg is lehetne nézni oket ...

 • 2012.03.18 18:14:16apika2

  Mi lenne, ha egyszer az Index-re író-szerkesztő akárki egy átlagos gép, átlagos internetelérésén megnézné, hogy lejátszható-e a videó, amit beillesztett.

  Tényleg akkora kérés ez amit éve óta nem sikerült az oldalnak teljesítenie?

  Jó pénzért vállalom a tesztelést, naponta kétszer.

 • 2012.03.18 18:24:47l.anett

  Átlagos gépen írtam, és "átlagos internetelérésen" is meg tudom nézni a videókat. Nem tudom, mi lehet a probléma, de sajnos sokszor szarakodik ez így. Már jeleztük a problémát az illetékeseknek.
  Tényleg sajnálom, hogy szarakodik ez így.

 • 2012.03.18 18:31:55Koalamaci

  apika2: ezt töltsd ki[link]
  adj meg elérhetőséget és segítenek

 • 2012.03.18 18:42:02Stefan_Schneider

  a pa-pa-pa-papírgyár hol maradt?

 • 2012.03.18 18:53:20suo tempore

  és az, amikor a rozsda kisautókat rágcsál?

  attól asszem sokkot kaptam annak idején :D

 • 2012.03.18 19:05:03Helikoptert lízingbe

  A rozsdás az a Fobizán volt, a rozsdamentesítő autómosó... És amikor ráfröccsen a vérnek látszó kecsap a falra, sikítás, majd apus: - Ne félj, anyus, ez KESZTÖLCI TAPÉTA!
  Néhány további itt:[link]

 • 2012.03.18 20:50:04DAnna01

  Nekem a Kecskeméti bébipapi konzerv reklám hiányzik
  "bébipapi! Semmi bibi! Csemete csemege ..."

 • 2012.03.18 20:50:49vanRob

  A büdös francért nem lehet ezeket az indás videókat megnézni???!!! Olyan nagy kérés, hogy valami NORMÁLIS (értsd mások által is elérhető, élvezhető, MŰKÖDŐ) helyről legyenek már végre belinkelve?
  Áhhhhhhhhhhhhh

 • 2012.03.18 22:18:19Ben Zinkoot

  A faszé' kell itt rinyálni, hogy nem nézhető?! Vegyétek a fáradtságot és ha már 5-6 éve nem sikerült ezekbe belebotlani, akkor keressetek rá a youtube-on! Százszámra találtok ilyeneket, nem ezt a pár darabot.

  Az indavideó meg bekaphatja! Az is aki ezt a szart erőlteti...

 • 2012.03.19 02:35:15Barcidrukkker

  ezek a reklámok toppok :[link]

 • 2012.03.19 07:50:41malvin1

  [img]http://members.chello.hu/varga.kalman/30_ev_reklamfilmjei.jpg[/img]

 • 2012.03.19 07:54:37malvin1

  u.i. árulja el valaki, hogy az indexen miért nem működnek azok a BB kódok, amik mindenhol máshol működnek.
  És ha már nem működnek, akkor legalább az editor miért nem kínál fel legalább néhány alapvető BB kódot?

 • 2012.03.19 14:36:41Enok mester

  A libero szerintem már a '90-es évek eleje.

 • 2012.03.19 19:31:20bazd meg

  Nem lehet megnezni ?? Baszki ilyenkor meg kaparjatok a fejeteket! Hol vannak a vilaghiru magyar agyak, ja nem is volt ??? Csoves magyarok

 • 2012.03.19 23:24:23fda

  A rinyálóknak, nem kellene megoldanotok a gépetek szoftveres baját?
  Másik ezer embernek meg megy rendesen.
  Nem lehet, hogy az Ön készülékében van a hiba?

  Én még sose tapasztaltam olyat, hogy valami ne menne.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta