UTAZÁS

Kanapébérlet spórolós, de kalandvágyó turistáknak

Low budget nyaralás, 2. rész

2011. június 17., péntek 09:23

Ha szeretsz utazni, de attól félsz, hogy idén nyárra lenullázná a számládat a kvártély, vannak alternatívák. A couch surfinggel napi több ezer forintot spórolhatsz, hiszen nem kell fizetned a szállásért, ráadásul közelebb kerülhetsz egy kultúrához. Sőt, te is lehetsz a Low Budget utazások egyik állomása, ha befogadsz otthonodba másokat – persze, ebben az esetben az opciókat te szabod.

A couch surfing – azaz kanapébérlet lényege, hogy a vállalkozó szellemű illető költségmentesen bocsátja a fáradt vándorok rendelkezésére tulajdon lakását, vagy annak csak egy részét. Barátságok, kapcsolatok és szerelmek szövődhetnek ily módon, de a lényeg mégis az ország, város közvetlen felfedezése. Tehát az illető szívességből szállásol el másokat a saját otthonában, ezért cserébe az erre szakosodott oldal regisztrált felhasználói hasonló feltételekkel látják majd őt vendégül, ha az országukba utazik.

Már több mint egymillióan csinálják a világon

A couch surfing ötlete egy Casey Fenton nevű bostoni diák fejében született meg 2000-ben. Izlandi utazása során nem akart hotelben megszállni, ezért 1500 egyetemistának írt levelet, melyben az iránt érdeklődött, hogy el tudják-e őt szállásolni. Fenton nagy meglepetésére több mint ötven szállásajánlatot kapott, és miután visszatért az Egyesült Államokba, elkezdte kiépíteni a CouchSurfing hálózatot. Ma már több mint egymillióan couch surfingelnek a világon. Hasonló oldal a www.hospitalityclub.org

A couch surfing kaland és életforma

Ha első körben mi szeretnénk szállásadók lenni, számos kérdés felmerül, melyeket érdemes előre alaposan átgondolni. Szögezzük le, mit adunk, és mit várunk el az ideális jelölttől, mert akárkit befogadni dőreség lenne, ám ha túl szigorú feltételeket szabunk, nem nagyon lesz kapásunk. Franciaágyat, matracot vagy kanapét kínálunk látogatónk számára, netán egy egész lakteret? Beállíthatjuk azt is, hogy dohányzó vagy nem dohányzó embert szállásolnánk el szívesen, vagy hogy az utazó hozhatja-e szőrös kedvenceit. Alaposan puhatoljuk ki leendő vendégeink személyiségét, mert se a szomszédoknak, se nekünk nem lenne túl építő, ha részeg brazilok éjfélig gajdolnak az erkélyünkön. Középfokú emberismeretre és jó problémamegoldó képességre is szükség lesz. Olyan opció is létezik, hogy az illető szállást ugyan nem ajánl föl, ellenben szívesen körbekalauzolja vendégét a városban. A regisztráció során a kezdő couch surfinges szabadon dönthet arról, mit oszt meg az oldal közönségével és mit tart homályban. Ha akar, közölhet személyes adatokat, tölthet fel magáról képeket, megoszthatja másokkal, hogy egyedül, netán még szülőkkel, vagy már házastárssal él. Szeret-e hajnali tízkor operát hallgatni full hangerőn vagy teliholdkor vonyítani?

Nem kötelező a szalámi

Az igazán jó szörfös nem csak szállást ad, de profi vendéglátó is: felveszi utasát a reptéren, vacsorát főz, emellett megmutatja a városa látnivalóit, és bevezeti vendégét a helyi élet és kultúra belső világába. Ha mi megyünk, illik valami jelképes, apró ajándékot vinni vendéglátóinknak. Nem muszáj szalámit, konyakmeggyet meg Unikumot, vagy Egri Bikavért vinni, mert erre számít mindenki egy magyartól, úgyhogy nyugodtan eresszük szabadon kreativitásunkat. Tegyük fel a kérdést, hogy mi a helyükben mit fogadnánk szívesen? Csinálhatunk egyszerű házi videót a környékünkről vagy süthetünk pogácsát. Csak ne üres kézzel állítsunk be.

Elvittük a németeket a nyóckerbe

Márk még friss tagja a couch surfinges közösségnek, de tapasztalattal így is el van látva. „Egyszer voltam vendéglátó, és kétszer vendég. Tavaly egy német pár töltött nálunk néhány napot. Első blikkre szimpatikusak voltak, olyannyira, hogy egész napos városnézésre vittük őket, a festői nyolcadik kerülettől a Halászbástyáig. Elmondtuk, hogy mit, hol érdemes vásárolni, vagy például hol sütik a legjobb lángost. Velünk szinte lehetetlen volt átverni őket. Az egyik nap főztünk nekik, de a másik nap elvittük őket egy középkategóriás, de házias ételeket kínáló étterembe. Olyannyira elégedettek voltak, hogy meghívtak magukhoz, hogy idén mi menjünk majd hozzájuk."

Tésztával tömött az olasz pár

A couch surfing az utazáson, kanapébérleten túl többféle dologra is használható. Van, aki csak azért regisztrál, mert szeret ismerkedni, mások a nyelvtudásukat akarják csiszolgatni, akadnak, akik a takarékosságot tartják szem előtt, megint mások pedig egyszerűen csak jobban meg akarnak ismerni egy adott országot, és elegük van a hotelek személytelenségéből, ezért választja ezt az utazási formát. Természetesen mindehhez kell egy kis vagányság.

„Biztosan vannak, akik csalódnak, de én csak jót tudok mesélni – meséli Ria (33). "Pár éve három csodás napot töltöttem Olaszországban. Vendéglátóm egy negyven körüli házaspár volt, akik főztek rám, hiába kértem, hogy ne fáradjanak, tömtek rendesen, természetesen főleg tésztával. Minden szuper volt. Aztán bemutatták a várost és a városnak azon részeit, melyeket a turista nehezen találna meg magától. A szállás is remek volt, a szobám egy kis szőlőlugasra nézett.”

Lehet, hogy szimpatikus, mégis idegen

Egy idegent befogadni a lakásunkba - még ha csak egy éjszakára is -  kockázatos. Mielőtt elszállásolunk valakit, érdemes elolvasni a róla írt véleményeket, hiszen azokból sok minden kiderülhet. Ha még ezek után is szeretnénk vendégül látni az illetőt, egy e-mail elküldésével részünkről is elkezdődhet a kapcsolatfelvétel. Ha mi utaznánk, írjunk neki egy e-mailt, jelöljük ki utazásunk pontos időpontját, és pozitív visszajelzés esetén bátran vágjunk bele a nagy kalandba. Természetesen száz százalékos garancia nincs arra, hogy minden jól sikerül, ezért is érdemes mindent előre letisztázni.

Zalán(33) például igencsak rosszul járt vendéglátóival. "Először és utoljára Spanyolországba mentem ezzel az attrakcióval. Végleg kiábrándultam a lehetőségből is. Egy olyan családnál laktam a barátnőmmel, ahol a szőnyeg húgyszagú volt, a hűtőből romlott kaja szag áradt, és mindenhol halott bogarak voltak a lakásban. A házigazdák kedvesek voltak, de ilyen igénytelenséget én még életemben nem láttam, bármelyik haverom legénylakását kenterbe verte. Inkább fizetek a szállodáknak, ott legalább reklamálni is lehet, ha valami undorító."

Váratlan segítség a bajban

Timi (32) már gyakorlott coach surfer, aki két hónapig utazgatott Peruban kanapéról kanapéra. "Szerintem ez a leghatékonyabb, leggyorsabb, és eddigi ismereteim szerint legmegbízhatóbb rendszer a külföldiek szemléletenek, gondolkodásmódjanak megismerésére, hiszen közvetlen módon látsz bele olyan emberek életebe, akikkel más módon esetleg esélyed sem lenne talalkozni. Nekem számos pozitív tapasztalatom van: például amikor egyszer kiraboltak, egy Claudia nevű lány személyesen kísért el a bankba, hogy segítsen megigényelnem az új bankkártyámat. És amíg azt kézhez nem vettem (a teljes folyamat csaknem 2 hetet vett
igénybe) vendégül latott a saját otthonában. Mindez óriasi támogatást jelent ilyen helyzetben, különös tekintettel a nyelvi nehézségekre és - bankkártya hiányában - a korlátozott anyagi lehetősegekre. Hasonloan halas vagyok Juanjosénak Ica-bol, aki saját otthonában ápolt, és szerzett gyógyszert  nekem a helyi patikaban, amikor sikerült összeszednem egy ételmérgezést a hagyományos perui konyhának köszönhetően."

Magyarország nem élhetetlen és nem korrupt

„Tudtam, hogy időutazás lesz Magyarországra jönni, de annyira nem tűnt rémesnek, mint ahogy a hazánkban munkát vállaló magyarok mesélik, hogy élhetetlen és korrupt” - meséli Peter Londonból. „Két éve jártam ott, és kellemes csalódás volt. Budapest gyönyörű – a vidéket sajnos nem láttam, de vendéglátóim meséltek a Balatonról és Tokajról. Persze egy pár napos közös élmény hatására ritkán szövődnek örök barátságok, de nem is ez a lényege, hanem az, hogy ez egy egyedi lehetőség. A magyarok vendégszeretők és kedvesek, rengeteget tanultam az országról. Ha egyedül kóboroltam a városban, és megállítottam útbaigazításért egy járókelőt, simán elbeszélgettem vele a saját nyelvemen. Én egyszer láttam vendégül egy ausztrál lányt, de nem tudtunk egymásra hangolódni, egyedül járta az útját és a környéket, alig beszélgettünk. Idén egy német srácot és egy amerikai párt látok vendégül.”

Írd meg te is az utazási élményeidet!

Olcsó szállás Kuala Lumpurban? Telekocsival Barcelonába? Bed and breakfast Skóciában? 
Írd meg az Ongo.hu oldalon, hogyan sikerült igazán gazdaságosan utaznod, min lehet jól spórolni egy egzotikus úton, hol találhatók hihetetlenül olcsó szállások!  Részletek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.17 10:54:49Kara kán

  Hogyhogy ezt még nem kommnentálta senki?
  Én részemről nem igazán szeretnék ilyen kanapészörfingben részt venni. Egyrészt, mert túl sok a hülye vagy egyenesen rossz ember, másrészt, ha nem lennének bogarak is a lakásban, én magam elég bogaras vagyok, így nehéz lenne zöld ágra vergődni. Abban már látok fantáziát, hogy valakivel, sok fórumozás után, összejövök, és meglátogatjuk egymást.

 • 2011.06.17 11:13:11phaszfej

  Igénytelen, proli dolog előre megbeszélni egy vadidegennel, hogy ma érkezem és ott alszom. Rendes ember úgy csinálja, hogy kulturáltan viselkedik az idegen országban és ha valaki szimpatikusnak találja, meghívja magához. De látatlanban? Itt már nem is a vendéglátó személye, hanem a vendéglátó mint csak szállásadó érdekes.

 • 2011.06.17 11:14:46Stella_zs

  Talán azért nincsenek még kommentek, mert pár hete ez a téma a neten, szóval már kezd lerágott csont lenni... :)
  Kicsit merész ötletnek tűnik ez az egész, de kíváncsiságból körbenéztem az egyik oldalon és Floridában találtam egy olyan álomházat, amit egy középkorú házaspár kínál fel... Na ott szívesen kipróbálnám a kanapét.. :)

  Hmm, pedig a bogarak szeretik a zöld ágakat... :D

 • 2011.06.17 11:44:38Renee

  Szerintem az utazásnak ezt a módját leginkább, mi fiatalok választjuk, mi még bízunk a másikban. Én és a barátnőm júliusban Ljubjánába fogunk egy éjszakát tölteni vki kanapéján. Én még ugyan most leszek először vkinél, de nálam már volt egy brazil srác, aki nagyon rendes volt és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Aki világot akar látni és a kevés a pénze, meg kell tanulnia bízni.

 • 2011.06.17 11:48:12phaszfej

  A prolik minek utazgatnak? Fölöslegesen telefingják más országát. Nem kellenek csóró csövesek sehová.

 • 2011.06.17 11:48:40hajtipajti

  Pont hat éve szállásolok el turistákat couchsurfinggel, és a több tucatból kettő embert leszámítva én mindig jól éreztem magam. A legáltalánosabb ajándék amúgy a kaja: vagy hoz a vendég (ha otthonról jön) vagy nálam főz egy vacsorát, amit otthon esznek.

  És az ingyen szállás mellet a másik hatalmas előnye a rendszernek, hogy utazáskor nem neked kell kibogarsznod, hogy hol lehet jót enni, hogy lehet jót bulizni, hanem rögtön belecsöppensz a helyiek életébe.

 • 2011.06.17 11:51:40hajtipajti

  És a cikkírónak üzenem, hogy ezeket az idióta stockfotókat igazán hanyagolhatná!!

 • 2011.06.17 11:52:20phaszfej

  Szerintem csak az ingyenbaszás reményéről szól ez az egész szar.

 • 2011.06.17 11:53:42reka80

  nagyon jo kulturalis es penzsporolasi lehetoseg ez, aminel felre kell tenni a bizalmatlansagot, es a rosszhiszemuseget, h. mki csak erdekbol csinal barmit is. akik a couchsurfingen aktivak, donto tobbsegeben nyitott, szocialis, kedves emberek. illetve mukodik tobb biztonsagi szuro, es velemenyezni is lehet egymast, pozitivan, vagy negativan.
  persze, ra kell tudj erezni, kivel jonnel ki jol, es kinek vannak hasonlo szocialis igenyei a tiedhez( pl. nem mindegy, napi tobb orat egyutt akarsz e logni a vendeglatoddal, vagy foleg a varos maga erdekel, es a vendeglatoddal napi fel-1 ora a vacsoranal vagy reggelinel eppen eleg)
  En magam is regisztraltam es kiprobaltam, de anno nem sikerult szallasadot talalnom, a barataimnak viszont 98%ban pozitiv tapasztalatai voltak.

 • 2011.06.17 11:59:57Stella_zs

  phaszfej
  Igen, főleg akkor, ha egy bantu néger jelentkezne be Hozzád! :D

  Amúgy meg akinek nem jön be ez a dolog, nem is kell csinálnia. Pont. :)

 • 2011.06.17 13:01:08ortilio

  én is belekóstoltam a dologba, 2szer voltam vendég, 2szer fogadtam. olasz pár volt nálam nagyon kellemes 2 nap volt, spanyol srác nem fürdött két polója volt és asszem 1 zokniban lébecolt nálunk majdnem 3 napot. igazából én úgy jobban érzem magam ha fizetek a szállásért,így nem érzem magam kiszolgáltatottnak, meg nem kell feszengve viselkedni. a jövőben tolnám a dolgot de csak ésszel, 4fős olasz kancsoportok kizárva :) amúgy nagyon érdekes emberekkel lehet így találkozni.

 • 2011.06.17 13:03:08kéne 1 nick

  A cikk egy szar minőségű fordítás, magyar nevekkel behelyettesítve.

  A bogarak pl. döglöttek, nem halottak. A halott az csak ember lehet.

  "lehetősegekre. Hasonloan halas vagyok Juanjosénak Ica-bol"
  Ehhez a félmondathoz külön gratulálok, baszd meg.

  "Ha egyedül kóboroltam a városban, és megállítottam útbaigazításért egy járókelőt, simán elbeszélgettem vele a saját nyelvemen."
  Na ja, cserébe én is elvárom, hogy ha Lononban járok, bárkivel beszélgetni tudjak a saját nyelvemen.
  (Mellesleg ez az állítás óriási kamu.)

  hajtipajti
  "rögtön belecsöppensz a helyiek életébe"
  Amiből a helyi nyelv tudása híján kurvára nem értesz egyébként semmit.
  (Hacsak meg nem szán valaki, és egész éjjel nem fordíyt neked angolra. De akkor utána meg kell dugnod, legalábbis elvárja. Akkor is, ha mindkettőtök férfi.)

  Renee
  "nálam már volt egy brazil srác, aki nagyon rendes volt és azóta is tartjuk a kapcsolatot"
  Gondolod, meg akar majd dugni még egyszer?

 • 2011.06.17 13:22:09andor26

  a spórolás része jól hangzik, de visszahúzódó természetem miatt szerintem nem igazán élvezném a mások kanapéján való alvást, így marad az olcsó szállás:) ellenben szerencsére vannak barátaim, rokonaim több helyen is külföldön...

 • 2011.06.17 13:28:22Papichulo

  En csak Amerikaban hasznaltam eddig, de ott mar sokszor mukodott, mind a deli, mind az eszaki felen... Peruban meg ket komolyabb baratnom is volt cs.org bulikrol. Az egyikkel par honapig, a masikkal masfel evig voltam egyutt :)

 • 2011.06.17 13:44:09kotyomfitty

  Vegyuk eszre, hogy Hajtipajtin kivul a cikkben es a kommentekben is mindenki csak egyszer-ketszer probalta ki, ha egyaltalan...

  Tenyleg nem valo mindenkinek, csak furcsa, hogy folyton azok pofaznak rola, akinek nem jon be.

  Cikkiro meg aztan tenyleg nem erti a dolog lenyeget:
  1, "Kanapeberlet"? Ingyen van, szivessegbol. Eleg gaz, milyen keves jo szo van ilyesmire a magyarban :-/ Ugyhogy maradjon "szorfos". Esetleg "stoppos". Valojaban nem szoktunk rola magyarul beszelni, a levlistak is angolul vannak.

  2, Nem tarskereso.

  3, Elhozni a vendeget a repterrol? Gondolom rogton limuzinnal, piros szonyeggel :-) Persze ha valaki megkerne ra, megtennem. De inkabb stoppal, busszal erkeznek.

 • 2011.06.17 14:23:53phaszfej

  Ki az a takony, aki mindenféle jöttment idegen csövest befogad a házába? Nagyon gagyi.

 • 2011.06.17 16:27:55phaszfej

  Ha idegen szállást kér, max. egy napra, max. az istállóban vagy a csűrben, de nem a házban!

 • 2011.06.17 18:36:05Zigomer Trubahin

  Nyugodj már meg, phaszfej, nincs semmi baj.

 • 2011.06.18 00:43:12lotte_w

  @kéne 1 nick, neked aztán elég sok keserűség gyűlhetett össze az életedben.

  @kotyomfitty, te pedig ha már ennyire tapasztalt vagy (mondjuk innen nézve ebben nem vagyok biztos) elárulhattad volna, kinek nem jön be. Mert ebben mondjuk egyet értek. Biztosan nem fog bejönni például olyanoknak akik eleve bizalmatlanok és szándékosan random módszerrel választanak, hogy utána elmondhassák, mennyire undorító volt. Már elnézést az udvariatlan hangvételért, de szerintem tényleg az a legfontosabb hogy az ember megnézze, kivel van dolga. Ha kiküldöd a couch requestet 50 embernek, vagy befogadsz valakit aki 3 sort írt magáról, az nem ilyen. (Mondjuk sajna elég sok arc van aki a profilja alapján viszonylag jófejnek tűnhet, de ha olvasod az adott város fórumát gyorsan rájössz, hogy igazából..khm, köcsög - ehhez is kell némi tapasztalat, addig meg inkább menj a tuti arcokra:)

  A cikkhez pedig azt tenném hozzá, hogy ahhoz hogy ez a szociális, kedves, tésztával tömős dolog az is maradjon, ami (és ugye mindannyian ezt szeretnénk, mert ugye ki akar több száz eurót/egyéb pénzt szállásra költeni, amikor ingyen is lehet) ahhoz tiszteletben kéne tartani a lényegét, és úgy keresni szállást, mintha egy barátodat kérnéd meg, nem úgy mintha egy szállodába jelentkeznél be.

  Btw, sokan panaszkodnak, hogy hát ki akarták próbálni, de nem sikerült, meg hogy ebben meg ebben a városban sose tudnak szállást találni. Hát, én is egy ilyen városban lakom, és elárulom, hogy naponta kb 5 olyan levél érkezik (mondjuk nem minden nap, ilyen hullámokban), amiben az illető annyit ír, hogy innen ide megy, pár napot itt töltene, amúgy meg szeret utazni és más kultúrákkal megismerkedni. Ha csak valaki egyszer valami értelmeset írna, hogy mi érdekli úgy igazán, tutira befogadnám.

 • 2011.06.18 14:31:34lady tarantula

  Megtehetném, hogy jó hotelekben szállok meg itt-ott, de nem akkora buli mint couchsurfinggel utazni. Abszolút pozitív tapasztalat. Évek óta.

 • 2011.06.19 22:04:01LynyBaby

  Nekem csak jó élményeim vannak.Eddig 3szor fogadtam "szörfösöket" és mindegyikkel jó kapcsolatban maradtunk.Sőt,az egyik vendégül látott lány az egyik legjobb barátnőm lett. :)

 • 2011.06.20 23:15:00kéne 1 nick

  lotte_w:_
  Igen, anyád nagyon fogazott szopás közben, és ez mély lelki traumát okozott.

  Úgy igazán a baszás érdekel. Melyik városban laksz? Megyek. Megígérted, hogy befogadsz.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta