no

Hetven éve ugyanaz a divat, csak a muff tűnt el

Az idei téli trendek meglepően hasonlóak a harmincas évek végi, negyvenes évek eleji divathoz. A régi filmhíradókban még helyet kapott egy-egy hazai vagy külföldi divatbemutató, úgyhogy felvételekkel tudjuk bizonyítani, hogy a bőrszoknya, a pöttyös és csíkos minta vagy épp a szőrme nagy divat volt már hetven éve is.

Amerikai szalonok bundabemutatója - 1935. október

New Yorkban mutatták be a „legelőkelőbb amerikai szalonok” aktuális bundakollekcióit. Az áltagos hosszúságú darabok mellett akadtak olyan kabátok is, amelyek majdnem a földet súrolták, ez télen meglehetősen veszélyes, de nyilván, aki megengedhette magának, hogy ilyen bundát vásároljon, nem gyalogolt túl sokat a latyakban. Szintén merész vállalkozás a fehér szőrméből készült kabát, nem is látni túl sokat az utcán manapság, ahogyan az egyik hölgy által viselt muffból sem.

Szőrme-divatbemutató Budapesten – 1936. szeptember

Nemzetközi közönség előtt vonultatta fel 1936-ban a magyar szakma egyik képviselője téli bundakínálatát: a sok hosszú, sötét tónusú szőrme közt feltűnik egy-egy rövid, könnyed darab, például egy elegáns, fehér nerc pelerin, és nem hiányzik az egzotikusnak mondható „okelot” minta sem. Ha azt nem is bánjuk, hogy ma már műszőrrel van tele minden –sőt, állatvédőként örülünk, hogy nem kell igazi bundákkal kiszolgálni a fast fashion boltok rengeteg vásárlóját–, azt eléggé sajnáljuk, hogy a pelerinek, különböző színek és minták helyett most javarészt barna szőrmellényekkel kell beérnünk.

Téli női divat – 1937. október

Az 1937-es első pesti szőrmebemutatón európai mesterek munkái vonultak fel. Ez a videó pont fordítottja az előzőnek: 36-ban nemzetközi közönség mustrálta a magyar bundákat, 37-ben pedig a pesti nők ismerkedtek az európai kínálattal. Mi nem sok különbséget találtunk a két kollekció között, ugyanúgy felvonult egy fehér nerc pelerin, pár ocelot-kabát és sok hosszú, barna bunda.

Őszi divatbemutatók Budapesten – 1938. szeptember

„Az őszi divatbemutatókon a téli szezón újdonságai vonulnak fel” – áll a rövid híradós anyag elején. Hát igen, 1938-ban még nem kellett tavasszal bemutatni a következő téli trendeket. A kifutón olyan pöttyös szett vonult fel, melyet ma is bármikor felvennénk, és a csíkos ruha nagyon jó példa arra, hogy nincs új a Nap alatt: a Prada tervezőcsapata nem talált ki semmi újat, csak múltat idéz idei tetőtől-talpig csíkos kollekciójával.Na és a bőrruha 0:28-tól? Ilyenekben mászkálnak idén külföldi celebeink...

Téli divatbemutató Stockholmban - 1943. január

Hol máshol lenne nagyobb szükség a bundákra, hanem pont a Skandináv-félszigeten! A Magyar Világhíradó 1943-ban be is számolt a svéd szűcsök bundáit felvonultató divatbemutatóról. Bár a bunda örök darab, azért a New York-i bemutatóhoz képest észlelhető némi változás: megjelentek a rövid és nem annyira színpadias, drámai fazonok is, és, ahogy már az előző videónál észleltük, a muffok is eltűntek.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek