Bizarr trend: miért hord egyre több férfi magassarkút?

Meglepő és mulatságos: a magas-, illetve tűsarok már korántsem csak a nők kiváltsága. Egyre több férfi dönt úgy, hogy magassarkúba bújik, és nem csak poénból: a világsztárok és a divatszakemberek mellett már civilek is be merik vállalni. A veszedelem az ajtón kopogtat - ez tényleg a valóság.

Bármennyire is meglepő, nem egy transzvesztita-show egyik pillanatát idézzük meg cikkünkkel, és nem is legénybúcsúról vagy farsangi bulikról lesz szó. Bár a magassarkú alapvetően a nőiesség egyik legkézenfekvőbb szimbóluma, mostanra a férfiak is rákaptak, és ez nem vicc.

Mindenkinek el kell ismernie a férfiak magassarkúhoz való jogát

Mi magunk is igencsak meglepődtünk, amikor rábukkantunk a High Heels For Men elnevezésű oldalra, amely a magassarkú-mániás férfiakat buzdítja szokatlan vágyaik kiélésére, nevezetesen, hogy töltsék fel a női cipő viselése közben róluk készült fotókat.

„Minden férfinak, aki odavan a magassarkúért, harcolnia kell a divat szabadságáért. A férfiaknak is joguk van magassarkút hordani, és mindenkinek el kell ismernie az ehhez való jogukat” – szól a site mottója, nekünk pedig ezt olvasva valami miatt a melegjogi szövegek sejlettek fel a szemünk előtt.

Persze ez nem jelenti azt, hogy meleg, aki magas sarkakon egyensúlyoz - viszont a női lábbelit viselő férfiak nagy eséllyel nem éppen mintaférjek vagy 3 gyerekes családapák. A dolog frissességét és szokatlanságát az is mutatja, hogy több, az említett oldalra feltöltött fotó alanya csak kitakart arccal vállalja a szereplést. Valahol érthető, nyilván nem akarják, hogy a főnök véletlenül rájöjjön, milyen titkos szenvedélynek hódolnak a horgászás és a meccsre járás helyett.

Létezik egy Facebook-csoport is, amelyik az exhibicionista magassarkú-őrült piaci rését kívánja betömni.

Prince-nek több volt a magassarkúja, mint barátnőjének

Hol van már az az idő, amikor a szüfrazsettek a női egyenjogúság mellett olyan, korábban csak a férfiaknak kijáró kiváltságokért küzdöttek, mint például a nadrágviselés és a rövid haj. A nők a kínzóeszköznek is beillő fűzőktől megszabadulva egy sokkal kényelmesebb divat felé mozdultak el a nadrágoknak és társaiknak köszönhetően, a férfiak viszont, érdekes módon úgy tűnik, mostanra megunták a kényelmet, és az esetleges kényelmetlenségek ellenére szeretnék kivenni a részüket a magassarkú előnyeiből.

Lenny Kravitz is szereti
Lenny Kravitz is szereti

Utóbbiak egy férfi esetében talán ki is merülnek abban, hogy a mélynövésűek néhány pluszcentivel magasabbnak érezhetik magukat, lásd például Prince – kizárólag az énekes számára készült – magassarkú cipőit, amelyek persze egy világsztár lábán sokkal megbocsáthatóbbak. Egyik exe, a táncos-színésznő Mayte egyszer azt nyilatkozta, hogy valósággal sokkot kapott, amikor meglátta Prince szobaméretű ruhatárát, mivel az énekesnek több magassarkúja volt, mint neki. Esetében természetesen nem tűsarkúra kell gondolni, sokkal inkább arra a teltsarkú típusra, ami félúton van a női félcsizma és a westerncsizma között. Ez a mániája állítólag a csípőjét is rendesen tönkretette, bár ebből nem sokat lehetett érezni az augusztusi koncerten.

A magassarkú nem mindig volt szokatlan egy férfin

A férfilábon feltűnő magassarkú csizma vagy -cipő egyáltalán nem újdonság a történelemben: a közel-keleti lovas harcosok például kifejezetten praktikus okokból hordták, ugyanis segített a kengyelben tartani a lábukat.

Elizabeth Semmelhack, a világ minden tájáról cipőket gyűjtő torontói Bata Shoe Museum kurátora bevallása szerint egy IX. századi perzsa kerámiatálon látta az első férfimagassarkú-ábrázolást. A XVIII. század vége óta alapvetően alacsony volt a férfiak cipősarka, kivételként a cowboy-csizmát és a lovaglócsizmát érdemes megemlíteni.

A Beatles sem kivétel

A zenészek között egyébként jó pár olyan akadt az elmúlt évtizedekben, aki szívesen hordott a megszokottnál egy kicsivel magasabb sarkú csizmát vagy cipőt. A popszakma cipődivatra gyakorolt hatását jól mutatja például a Beatles esete, akik számára Beatle Boots néven külön kollekciót terveztek. A '60-as évektől a férfidivat részévé vált bokacsizmának körülbelül 5 centis a sarka, szorosan követi a láb formáját, az orra pedig keskeny: tulajdonképpen ez volt az a prototípus, amely a magas sarkat újra divatba hozta a férfiak körében.

A '70-es években egy ideig igencsak népszerű magassarkú csizmák sikerét mutatja, hogy a korszak egyik emblematikus filmje, a Szombat esti láz nyitójelenetében John Travolta is ilyet visel. Úgy tűnik, a mai zenészek közül Lenny Kravitzet is elkapta a gépszíj, nemrég ugyanis egy telt-magassarkúban fotózták le, ami kissé megingatta a férfiasságába vetett hitünket.

Ha egy férfi túl hiú a magas sarokhoz: liftcipő

Az olyan kisebbségi érzéssel küzdő alacsonynövésűek számára is van megoldás, akik nem hajlandóak magassarkút felvenni. Az ún. elevator(azaz lift-)cipők úgy festenek, mint egy normál lábbeli, mégis akár 5-14 centivel is képesek megnövelni a magasságot.

Az egyébként pofonegyszerű találmány lényege, hogy a kívánt magasságnövekedés mértékének megfelelő vastagságú betét a cipő belsejében van elrejtve. Így a látványos sarok nélkül is tökéletes a hatás. Az már más kérdés, hogy egy randin például érdemes-e ezzel kísérletezni.

A divatszakma persze úttörő a férfitűsarkak terén

Nem meglepő, hogy az első, nyilvánosan is magassarkúban flangáló férfiak a divatszakmából kerültek ki. Az itthoni felhozatalból Lakatos Márk stylistot említhetnénk példaként, de a Je Suis Belle-es Kiss Tiborról is készült már olyan fotó, amelyen egy piros tűsarkúban pózol.

A luxuscipőket tervező francia Christian Louboutin közel 50 éves kora ellenére is vett már fel női magassarkút (nem véletlen, hogy ő is szerepel a női cipőfetisizmusról szóló God Save My Shoes - Isten óvja a cipőimet című filmben), a fiatalabbak között viszont olyanok is akadnak, akik halálosan komolyan viselik a mindennapokban. A spanyol divatszakértő-stylist Victor Blanco remek példa arra, hogy milyen fura tud lenni, ha egy alapvetően helyes pasas erre vetemedik: rengeteg divateseményen jelenik meg tűsarokban. Akármennyire is akar előremutató lenni ez a dolog, nagyon nehéz vele megbékélni.

Victor Blanco
Victor Blanco

Marc Jacobs amerikai tervező bevallása szerint mindig felpróbálja az új kollekcióiba bekerülő magassarkúkat és legalább 36 órán keresztül járkál bennük a stúdiók körül. „A stábban ez persze derültséget kelt, mert már sokszor látták, hogy ezt csinálom – de nem ez a célom. Sokkal inkább az, hogy megmutassam, nem valami nőgyűlölő tervező vagyok, aki ilyen kínzóeszközszerű cipőket tervez a nőknek. A magas sarok egyben választást is jelent: dönthetsz úgy, hogy állandóan, néha, vagy soha nem viseled. Rajtad áll”.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek