Torgyán szigorúan atyain csókol arcot: Traktoros gyorsulási és -szépségverseny Egerben

A traktor gyorsulási és -szépségverseny hallatán rögtön csodálatos aranyra fújt, felszalagozott és más, giccsesebbnél giccsesebb traktorokat kezdtem vizionálni. Ráadásul Torgyán doktor a zsűrielnök?! Ezt nem akartuk kihagyni, de Egerbe érve elég gyorsan kiderült, hiba volt Pimp My Ride-hoz szokott elvárásokkal útra kelni. Akinek nem ködösítette el ilyesmi az agyát, lehet, hogy jobban szórakozott.

A tett helyszínévé a Gárdonyi Géza Színház előtti útszakaszt választották, a zsűrit, amelynek tagjai Dr. Csernus Imre, Torgyán József és Ganxsta Zoli voltak, szépen felültették az erkélyre két narancssárga napernyő alá, valószínűleg kicsit irigykedve tekinthettek alá a szemközti árnyas parkban ülő-álló kb. 400 fős közönségre. Műsorvezetőnek Harsányi Leventét vezényelték ide, aki folyamatosan beszélni valóban jól tud, de a nagyon egyszerű poénjai meglehetősen embert próbálóak voltak a hőségben, amikor szinte mindenkinek forrásponton volt az agyvize, és bizony ontotta őket bőszen.

A versenyt egyébként először rendezték meg, a cél pedig az volt, hogy megidézzék a világháború előtti egri szüreti ünnepségek hagyományát. Ökrös szekerek helyett traktorok, ettől volt modern ez a bajnokság! Az ökrös szekerek valószínűleg tényleg nem érdekeltek volna ennyi embert.

Ki a legszebb a vidéken

Harsányi először egy Kökény Tamás nevű illetőt konferált fel, aki bobcat-bemutatót tartott, ez maximum a gyerekeknek lehetett érdekfeszítő. Szó volt Guinness-rekordkísérletről is, hogy vajon meg tudja-e dönteni az egy perc alatt legtöbbet két keréken forgás rekordját, de ez nem sikerült.

Bánatra nem volt idő, mert már jött is a felvonulás, élükön egy testfestett, félmeztelen lány farmersortban vitte peckesen Eger zászlaját. Az ő jelenlétét nem különösebben értettem, de mindegy, már ott parádézott nyomában a helyi mazsorett-csoport meg a rezesbanda, utánuk pedig a résztvevő traktorok pöfögtek sorban, mondanám, ha még pöfögnének manapság ezek a masinák.

A láttukon letörtem kicsit, mert ezek a díszítések igen messze álltak attól, amit elképzeltem. Volt olyan traktor, amin mindössze két zászló jelentette a pimpelést, nagyjából a felén semmi érdekes nem volt. A többiek, akik foglalkoztak a cicomázással, tényleg, mintha ökrösszekeret díszítettek volna: szőlőindák, levelek, virágok. Akadt még pár lufi, rábiggyesztett hordócska, prés, egyik-másik elejére ökörkoponyát applikáltak.

A 10-es számú, Molnár Bálint vezette traktor elejét szarvakkal és kilógó nyelvvel cicomázták fel, és a biztonság kedvéért megtoldták egy utánfutónyi beöltöztetett asszonnyal, leánnyal és legénnyel is. Az én kedvencem a 8-as versenyző volt, ő virágokat festett a hatalmas kerekekre is. Megtudtuk, hogy a leggyorsabb mellett a legszebb és a legviccesebb külsejű traktorokat is kiválasztja majd az illusztris zsűri.

Traktor, szerelem, száguldás

A járgányszemle után végre következett az igazi akció, ekkorra már a tujákba is belemásztak az emberek, hogy lássanak. Párokban száguldottak végig a traktorok az utcán - vagyis az első párosnál Bessenyei Lajos csak száguldott volna, mert valami történt a rajtnál az öregecske szürke jószággal, így a hosszúnevű érseki nyavalya Lopószáj, a pestisdoktor és parasztlegény keresztezésének beöltözött versenyzője simán elhúzott a célba, ahova Bessenyei néhány perc múlva tudott csak becsordogálni.

A következő párosból a 4-es Balázs András került ki gyorsabban. Ekkor Harsányi elkövette azt a hibát, hogy átadta a mikrofont a jó Torgyánnak, aki megőrizte a beszédkészségét, így a következő két futamot végigbeszélte, a megfontoltan haladó 2-es versenyzőt méltatva. Közben a műsorvezető feleszmélt, és inkább tovább közvetített.

13-as magánzóként még végigzúzott egy rotációs kapa is Demeter Csabával a nyeregben, közben pedig felváltva szóltak háttérzenének a Porsche, szerelem, száguldás és a Big Green Tractor című opuszok. Csoda, hogy álmomban nem ezek ismétlődtek.

Pezsgőlocsolás nincs, de legalább Torgyán beszólt

A középfutamokból az 5-ös, 6-os és 10-es indulók kerültek ki a legjobb időkkel, de végül az utóbbi kettő, Pásztor László és Molnár Bálint indulhatott a leggyorsabb címéért. Az izgalom tetőfokára hágott, talán némi hangos szurkolás is volt, végül a futamot Pásztor nyerte, aki aztán igazi traktorpilótához méltón ünnepeltette is magát a közönséggel. A zsűri közben ünnepélyesen lefáradt a bejárathoz a díjak átadása okán, Ganxsta Zolinak is kénytelen-kelletlen meg kellett szakítania a bájcsevejt egy szőke hosteszlánykával, aki láthatóan végig jobban lekötötte, mint a verseny.

Csak akkor derült ki, hogy a sofőrök néha jelmezfronton kreatívabbak voltak, mint a traktorok díszítésében, mikor odagyűltek mind: volt köztük, aki Forma-1-es pilótának öltözött, és volt, aki mintha a Flúgos futam rajzfilmből lépett volna elő. A leggyorsabbnak járó arany kormánykereket pezsgővel megkapta tehát Pásztor László, de kissé még gyakorlatlan, mert nem locsolta szét.

A legszebb mezőgazdasági haszongépjárművet Torgyán doktor jelentette be, mint mondta, egyöntetűen döntöttek a Molnár Bálint navigálta traktor mellett, hiszen a pótkocsira ültetett fiatal egri lányok elképesztően megdobták a látványt. Nem is bírta ki, hogy a tiszta szívű gratuláció mellett az egyiket ne csókolja orcán, persze szigorúan csak atyaian. A legviccesebb kategória győztesét pedig Ganxsta hirdette ki, Érseki Lopószáj Pinokkió volt a szerencsés.

Mielőtt a tömeg szétszéledt volna, mindenki kedvenc kisgazdája még visszaszerezte a mikrofont, és megköszönte a körültekintő szervezést, hogy a 100°C-os teraszra ültették őket. De ő legalább a trópusokhoz öltözött a menő hawaii-mintás ingével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek