TREND

Torgyán szigorúan atyain csókol arcot: Traktoros gyorsulási és -szépségverseny Egerben

2011. július 10., vasárnap 17:24

A traktor gyorsulási és -szépségverseny hallatán rögtön csodálatos aranyra fújt, felszalagozott és más, giccsesebbnél giccsesebb traktorokat kezdtem vizionálni. Ráadásul Torgyán doktor a zsűrielnök?! Ezt nem akartuk kihagyni, de Egerbe érve elég gyorsan kiderült, hiba volt Pimp My Ride-hoz szokott elvárásokkal útra kelni. Akinek nem ködösítette el ilyesmi az agyát, lehet, hogy jobban szórakozott.

A tett helyszínévé a Gárdonyi Géza Színház előtti útszakaszt választották, a zsűrit, amelynek tagjai Dr. Csernus Imre, Torgyán József és Ganxsta Zoli voltak, szépen felültették az erkélyre két narancssárga napernyő alá, valószínűleg kicsit irigykedve tekinthettek alá a szemközti árnyas parkban ülő-álló kb. 400 fős közönségre. Műsorvezetőnek Harsányi Leventét vezényelték ide, aki folyamatosan beszélni valóban jól tud, de a nagyon egyszerű poénjai meglehetősen embert próbálóak voltak a hőségben, amikor szinte mindenkinek forrásponton volt az agyvize, és bizony ontotta őket bőszen.

A versenyt egyébként először rendezték meg, a cél pedig az volt, hogy megidézzék a világháború előtti egri szüreti ünnepségek hagyományát. Ökrös szekerek helyett traktorok, ettől volt modern ez a bajnokság! Az ökrös szekerek valószínűleg tényleg nem érdekeltek volna ennyi embert.

Ki a legszebb a vidéken

Harsányi először egy Kökény Tamás nevű illetőt konferált fel, aki bobcat-bemutatót tartott, ez maximum a gyerekeknek lehetett érdekfeszítő. Szó volt Guinness-rekordkísérletről is, hogy vajon meg tudja-e dönteni az egy perc alatt legtöbbet két keréken forgás rekordját, de ez nem sikerült.

Bánatra nem volt idő, mert már jött is a felvonulás, élükön egy testfestett, félmeztelen lány farmersortban vitte peckesen Eger zászlaját. Az ő jelenlétét nem különösebben értettem, de mindegy, már ott parádézott nyomában a helyi mazsorett-csoport meg a rezesbanda, utánuk pedig a résztvevő traktorok pöfögtek sorban, mondanám, ha még pöfögnének manapság ezek a masinák.

A láttukon letörtem kicsit, mert ezek a díszítések igen messze álltak attól, amit elképzeltem. Volt olyan traktor, amin mindössze két zászló jelentette a pimpelést, nagyjából a felén semmi érdekes nem volt. A többiek, akik foglalkoztak a cicomázással, tényleg, mintha ökrösszekeret díszítettek volna: szőlőindák, levelek, virágok. Akadt még pár lufi, rábiggyesztett hordócska, prés, egyik-másik elejére ökörkoponyát applikáltak.

A 10-es számú, Molnár Bálint vezette traktor elejét szarvakkal és kilógó nyelvvel cicomázták fel, és a biztonság kedvéért megtoldták egy utánfutónyi beöltöztetett asszonnyal, leánnyal és legénnyel is. Az én kedvencem a 8-as versenyző volt, ő virágokat festett a hatalmas kerekekre is. Megtudtuk, hogy a leggyorsabb mellett a legszebb és a legviccesebb külsejű traktorokat is kiválasztja majd az illusztris zsűri.

Traktor, szerelem, száguldás

A járgányszemle után végre következett az igazi akció, ekkorra már a tujákba is belemásztak az emberek, hogy lássanak. Párokban száguldottak végig a traktorok az utcán - vagyis az első párosnál Bessenyei Lajos csak száguldott volna, mert valami történt a rajtnál az öregecske szürke jószággal, így a hosszúnevű érseki nyavalya Lopószáj, a pestisdoktor és parasztlegény keresztezésének beöltözött versenyzője simán elhúzott a célba, ahova Bessenyei néhány perc múlva tudott csak becsordogálni.

A következő párosból a 4-es Balázs András került ki gyorsabban. Ekkor Harsányi elkövette azt a hibát, hogy átadta a mikrofont a jó Torgyánnak, aki megőrizte a beszédkészségét, így a következő két futamot végigbeszélte, a megfontoltan haladó 2-es versenyzőt méltatva. Közben a műsorvezető feleszmélt, és inkább tovább közvetített.

13-as magánzóként még végigzúzott egy rotációs kapa is Demeter Csabával a nyeregben, közben pedig felváltva szóltak háttérzenének a Porsche, szerelem, száguldás és a Big Green Tractor című opuszok. Csoda, hogy álmomban nem ezek ismétlődtek.

Pezsgőlocsolás nincs, de legalább Torgyán beszólt

A középfutamokból az 5-ös, 6-os és 10-es indulók kerültek ki a legjobb időkkel, de végül az utóbbi kettő, Pásztor László és Molnár Bálint indulhatott a leggyorsabb címéért. Az izgalom tetőfokára hágott, talán némi hangos szurkolás is volt, végül a futamot Pásztor nyerte, aki aztán igazi traktorpilótához méltón ünnepeltette is magát a közönséggel. A zsűri közben ünnepélyesen lefáradt a bejárathoz a díjak átadása okán, Ganxsta Zolinak is kénytelen-kelletlen meg kellett szakítania a bájcsevejt egy szőke hosteszlánykával, aki láthatóan végig jobban lekötötte, mint a verseny.

Csak akkor derült ki, hogy a sofőrök néha jelmezfronton kreatívabbak voltak, mint a traktorok díszítésében, mikor odagyűltek mind: volt köztük, aki Forma-1-es pilótának öltözött, és volt, aki mintha a Flúgos futam rajzfilmből lépett volna elő. A leggyorsabbnak járó arany kormánykereket pezsgővel megkapta tehát Pásztor László, de kissé még gyakorlatlan, mert nem locsolta szét.

A legszebb mezőgazdasági haszongépjárművet Torgyán doktor jelentette be, mint mondta, egyöntetűen döntöttek a Molnár Bálint navigálta traktor mellett, hiszen a pótkocsira ültetett fiatal egri lányok elképesztően megdobták a látványt. Nem is bírta ki, hogy a tiszta szívű gratuláció mellett az egyiket ne csókolja orcán, persze szigorúan csak atyaian. A legviccesebb kategória győztesét pedig Ganxsta hirdette ki, Érseki Lopószáj Pinokkió volt a szerencsés.

Mielőtt a tömeg szétszéledt volna, mindenki kedvenc kisgazdája még visszaszerezte a mikrofont, és megköszönte a körültekintő szervezést, hogy a 100°C-os teraszra ültették őket. De ő legalább a trópusokhoz öltözött a menő hawaii-mintás ingével.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta