Palvin Barbara 2011 modellje - az olaszok félhetnek tőlünk

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Fashion Awards Hungary-t. A magyar divat Oscarnak is csúfolt esemény abból a szempontból tényleg olyan, mint a filmgála, hogy a nyerteseken többnyire nem lepődik meg senki, és gyakran nem az aktuális teljesítményért kapják, hanem mert már kijár. Müller Attila meg mondjon le.

Némi ültetéssel való szerencsétlenkedés után 21 óra után után nem sokkal elkezdődött a Jeles Magyar Divatszakma Legfeleslegesebb, pardon, akarom mondani Legjelesebb Eseménye, a Fashion Awards Hungary. Fennállása óta még nem sikerült rájönnöm az igazi hasznára vagy különösebb értelmére, súlya nincs.

Remekül lehet viszont parolázni és egymás hátát veregetni, önnön dicsfényünkben dagonyázni. A műsorvezető ezúttal a nagyon vicces kedvű Müller Attila, illetve a divatfodrász Koczka volt, utóbbi sokkal természetesebb jelenség volt a színpadon, mint a másik jancsibohóc.

Balassa Gábor vezeti a szakmát a barikádokon

A felvezetőben elhangzottak a szokásos körök, mekkora megtiszteltetés ez a díj, a szakma választ maga közül, már nyolcadik alkalommal rendezik meg, ebből is látszik, hogy mekkora igény van rá (hát hogyne). Ezután az est fővédnökének, az egykor modellként, ma vállalkozóként sikeres Balassa Gábor méltatása következett: megtudhattuk például, hogy miután abbahagyta a modellkedést, vizuális forradalmat robbantott ki azzal, hogy olyan fotósoknak adott lehetőséget, mint Dobos Tamás vagy Emmer László.

Szerencsére ezek a jelenetek egyenként sosem nyúltak túl hosszúra, a nézősereg türelmét nem tette súlyosan próbára. Pedig Koczka még minden kategória minden jelöltjéről is elmondott egy olyan történetet, ami a pályájuk fordulópontját jelentette, és csak utána következtek az egyébként elég kínos animációval felvezetett kisfilmek, a végén pedig a szponzorok ajándékait kellett végighallgatni.

A nyerő modellek: a játékbaba és szőke Kossuth

Elsőként az Év Női Modelljét hirdették ki, már a bevezetőnél elhangzott egy csodálatos csúsztatás: azt sugallták, mintha a korábbi győztesek azért lennének nemzetközileg is sikeres modellek, mert megnyerték a Fashion Awards díját, ami a legjobb vicc, amit mostanában hallottam. Müller Attila nem hagyhatta ki a kötelező „magyar hölgyek a legszebbek” kört, aztán Palvin Barbara meg is nyerte jól Srej Sophie és Axente Vanessa elől, de ebben nem volt semmi meglepetés.

Egy pillanatra megfordult a fejemben, mennyire helyénvaló egy kiskorúnak vodkát ajándékozni (minden nyertes kapott, ízléses díszmasnival a nyakán), de végül is értékelhetjük ezt az est egyetlen nem képmutató pillanatának is.

A lányok után jött az új kategória, a férfimodelleké, amit, mint megtudtuk, azért találtak ki, hogy ösztönözzék és felpezsdítsék a szakmát, hogy több férfi divatanyag készüljön. Ezt a szakállas, szőke Kossuthra hasonlító Szabó Csaba nyerte, aki valamit nagyon tudhat, mert semelyik másik díjazottat nem fogadta ekkora őrjöngés.

Gedeon bácsi? Dehogy, Séró báró!

Harmadikként az Év Fiatal Divattervezője díjat adták át, amire most nem a szakma jelölt, hanem pályázatot kellett benyújtani. A húszból a három végső jelölt a Kepp Showroom, Benus Dani és Fonyódi Györgyi volt. Ebben a kategóriában sem ért túl nagy meglepetés, Benus Dani nyerte, és végre valaki értelmesen meg is tudta köszönni, ahogy az utána bejelentett Kovalik Natasa is, aki az Év Divatsminkese lett.

A következő szekciónál tetőzött az ostoba vicceskedés, a minden bizonnyal tréfarépát vacsorált Müller Attila ellőtte a „séróbáró” szót, az Év Divatfodrásza egyébként Hortobágyi Kászon lett a Close szalontól. Az Év Stylistja díjat Lakatos Márk kapta, volt is bekiabálás rendesen. A díj átvételekor mindenki Manyija megosztotta a közönséggel, hogy gondolkozott egy botrányos performanszon, de inkább várjunk egy kicsit, mert Fluor Tomikával készülnek valamire.

Az olaszok felköthetik a gatyájukat

Itt beiktattak egy rövid szünetet, ezalatt Király Viktor énekelgetett, ekkora már jó pár nő levette a magassarkúját. Egy rövidke szám után robogott is tovább a dilivonat, bár valószínűleg a nyertesek többsége inkább már az ajándék vodkájával ismerkedett volna. Az Év Divatfotósa díjat gyorsan kiosztották Zsólyomi Norbertnek, végül pedig az Év Divattervezője díj következett.

Ezt Margaret Ann Dowling, a Marquard Media vezetője adta át, és mielőtt kibontotta volna a borítékot, arra a kijelentésre ragadtatta magát, hogy az olaszok hamarosan nagyon fognak félni tőlünk, olyan tempóban fejlődik a magyar divat. A kellően hatásos bejelentés után kihirdette a nyertest, Mojzes Dórát. A győzteseket még felterelték néhány közös fotó erejéig, aztán mehetett mindenki inni meg bulizni, más komoly céljuk úgysem lehetett ezzel az estével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek