TREND

Gondolj a nászéjszakára! Top 10 nászajándék

2011. március 30., szerda 14:07

A lista legvégén a kristály csetreszek és nippek állnak, a tetején pedig az örök favoritok trónolnak: az ágyneműgarnitúra és az étkészlet. Szerintünk pénzt sem ciki nászajándékba adni, bár azt még sokan vitatják. A top lista összeállításához egy nászajándék szolgálatot és ismerőseinket kérdeztük meg.

Pénzt ajándékozni a legkönnyebb megoldás, bár messze nem a legstílusosabb – tudtuk meg Monica Manailától a Coin Áruház marketingesétől. „Ugyanis, ha pénzt ajándékozunk, az ajándékozás lényege elvész: a kiválasztás és a meglepetés öröme. Mégis sokan választják, mert egyszerű és nem okoz különösebb fejtörést, nem lehet mellélőni. Nászajándék bármi lehet, aminek a pár jó hasznát veszi a közös élet elindításához. Szerintem az ajándék választásnál a legfontosabb szempont az, hogy praktikus legyen.”

Megvizsgáltuk, miket kínálnak idén a különböző üzletek és összeállítottunk egy top 10-es nászajándéklistát. Az eredmény minket is meglepett, ugyanis nem egy új hóbort hasít, hanem a hagyományos, klasszikus ajándékok.

10. Kristályváza

Az előző rendszer szokását idézi, hogy a kitüntetés mellé még egy-egy ormótlan kristályvázát is nyomtak a Kiváló Dolgozók kezébe. Az esküvőn törékeny akadályt képez, hazafelé csak pakolgatja majd az ifjú ara a kocsiban – ahol, ha szerencséje van, hazáig össze is törik. A kristályváza, mint ajándék, kezd kikopni a divatból. Hétköznapi funkcióját tekintve, igazából csak a csokor mutat jól benne, amit ritkán kapunk, viszont porfogónak kiváló. A kristályváza olyan holmi, ami a válásig ide-oda rakosgatható a szekrény tetején. Egyetlen érv szól mellette: ez a típusú ajándék azonnal továbbajándékozható.

9. Kis méretű háztartási és konyhai gépek

A kenyérpirító, robotgép, botmixer, és más hasznos holmi azért rizikós, mert az ifjú pár valószínűleg már fel van szerelve ilyen eszközökkel, lévén ezeket naponta használja az ember. Ha még sincs nekik, akkor is ők tudják, milyet szeretnének, illetve melyik eszköz megy a konyha vagy a fürdőszoba színéhez.

8. Vicces ajándék

A guminőn és a vibrátoron kívül szinte bármi megengedett a jóízlés határain belül. Mellékhatása, hogy csak 5-10 perces örömöt okoz.

7. Porcelán és pohárkészlet

Hasznos, drága és szép, esetenként giccsfaktorban is erős. Ezzel meg is felelt a praktikus nászajándékok paramétereinek. A legnehezebb a csomagolás, és a tétel megsemmisülés nélküli helyszínre cipelése. Étkészletet mindenkinek, de porcelán nippet csak gyűjtőknek!

6. Utazási utalvány

A nyaralás ajándékba belföldi és külföldi úti célokhoz szuper választás, hiszen a pár úgyis nászútra kíván menni. Az utalvány különböző címletekben kapható és nagyon szép wellness utakra lehet elverni itthon is, nem kell rögvest Bangkokig rohanni.

5. Ezüst képkeret, nyomtatott vagy gravírozott holmik

Az előbbi igen, az utóbbi egyáltalán nem javasolt. A gravírozott öngyújtók, pólóra vagy párnahuzatra nyomtatott képmások érája kissé már letűnt, de a gondolattal továbbra is játszhatunk. Ajándéknak kockázatos, mert kevés ember szereti a saját képmását dísztárgyként állandóan viszontlátni a lakásában - utólag viszont szép emlék, ha az örömapa magát a gyűrű felhúzásának pillanatát örökíti meg kristályban.

4. Vásárlási utalvány

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az utazási utalványra. Nem hiába érdemelte ki a negyedik helyet, hiszen ezzel az ifjú pár azt választ a lakásába, amit akar.

3. Pénz

Egyszerűen megoldja az ajándékozás problematikáját, ráadásul a pénznek mindenki örül. Bár ilyenkor a menyasszonytánc az egyik legfőbb azonnali pénzforrás, mégis, egy kis kreativitással elegánsan is átnyújtható az összeg: tegyük egy plüssmedvébe vagy egy rusztikus ezüst dobozba. A sima papír borítékot pedig hagyjuk meg a dokinak és a paraszolvenciának.

Néhány éve még ciki volt

"Néhány éve még ciki volt pénzt adni egy házasulandó barátnak. Rossz szemmel nézett rád a rokonság, azt gondolták, igénytelen vagy, gyorsan le akarod zavarni az egészet, nem is szereted őket, bele sem akartál gondolni, hogy minek örülnének. Pedig akit igazán érdekel egy pár sorsa, az tudja, micsoda kín nekik három kenyérpirítót, egy gyötrelmesen ronda gyümölcsös csendéletet, egy nagymamás porcelán kávéscsésze készletet, és egy aranyszínű selyemágyneműt felhalmozni a lagzin, ahelyett, hogy egy kis pénzt kaptak volna " - derült ki korábbi összeállításunkból, amelyikben házaspárok beszéltek a kedvenc és a rémálomba illő nászajándékaikról.

2. Élményajándék

Számos weboldal kínál élményajándékot, erotikus meglepetést, kalandtúrát, vagy egy különleges vacsorát. Ha ilyesmit választunk, alaposan gondoljuk át, illik-e a pár személyiségéhez a téma: túlélőtúrát vagy oroszlánvadászatot csak megfontoltan válasszunk a repertoárból.

1. Ágyneműgarnitúra és étkészlet

A megkérdezetteink szerint ez mindkét tétel évtizedek óta bevált szett. Ágyneműre mindig szükség van, kopnak, szétmosódnak, és a villák, kanalak is szeretnek eltünedezni. Nem valami egyedi ajándék, de úgy tűnik, sokan ezeket kérik.

Minden ajándék jolly joker

Megkérdeztük, mi az, ami a legtöbb esetben beválik, és mik a jolly jokerek? „Előny, ha ismerjük a párt és tudjuk hol tart a kapcsolatuk a házasságkötés pillanatában: azaz teljesen a nulláról kezdik, vagy éppen hivatalossá kívánják tenni közös életüket - folytatja Monica Manaila. Az első esetben véleményem szerint a komplett étkészlet még mindig sláger. Ha viszont kevés információval rendelkezünk egy szép ágyneműszettel nem sokat tévedhetünk. Tulajdonképpen minden ajándék jolly joker. De ha pénzt ajándékozunk, még azt is meg lehet oldani kreatív ötletekkel, elegánsan.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.30 16:13:25cizella

  "Ha viszont kevés információval rendelkezünk", akkor csakis pénz (esetleg választás a házasulandók által boltban leadott kívánságlistáról). Ágyneműszettel pont annyira mellé lehet fogni, mint bármi mással, anyag, szín, minta és főleg párna- és paplanméret miatt. Az ajándékutalvány pedig a pénznek az idegesítő formája, mert lejárata van, és nem is váltható be akárhol. És mivel nem nevezhető kedves emléknek, a legbénább nászajándékok közé tartozik.

 • 2011.03.30 16:37:01T mint T

  Mi nem akartunk hulyesegeket az eskuvonkre, es nem akartuk koltsegekbe sem verni az amugy is eladosodott rokonsagot, ugyhogy mi azt kertuk, hogy mindenki hozzon annyi kaparos sorsjegyet, ami nem fekszi meg nagyon a penztarcajat.
  Ezt mindenki nagyon meltanyolta.
  (en meg azt, hoogy nem kellett menyasszonytancolnom)

  Hozza kell tegyem, hogy lutri, mert pl. nalunk az eredmeny siralmas volt: kiderult, hogy a rokonsag (es baratok) ketszer annyit koltottek a sorsjegyekre, mint amennyi utolag bejott belole. Mondjuk, be is johetett volna (de nem). Hat ez van...
  Azota egy fillert sem adtunk a Szerencsejatek Zrt.-nek :-/

 • 2011.03.30 17:05:04venszivar

  T mint T,mi tavaly,egy 50. szülinapra vettünk 50 000Ft-ért,vagy 6-7-en szintén MINDENFÉLE kaparóst s az igaz,hogy vagy 50-60 percig jó móka volt ,de az eredmény szintén siralmas lett.

 • 2011.03.30 19:12:09szepi79 - Harciteknős idomár

  én anno egy ismerős párnak hipermarketből vásároltam műanyag kést, kanalat, villát, kis- és nagytányért, eldobhatósat, mindenből 100at. (előre megtervezetten, nem utolsó pillanatos döntés volt.) kis fanyalgás fogadta az ajándékot (nem a pártól, inkább a szülőktől), de fél év múlva, mikor felújitották a lakást, nagyon örült neki mindenki :D (meg akkor is, amikor egy-egy vasárnap reggel a boldog pár reggelizni akart, de mosogatni nem annyira)

 • 2011.03.30 19:24:17Flankerr

  Pénzt egy jó barátom oldotta meg királyul. komolyabb öt számjegyű összeget ajándékozott (évszázados cimborájának) viszont 200 forintosokban vette fel a bankban és kért/vett hozzá ugyanott egy pénzszállítós kis zsákot is. Az átadáshoz csíkos olasz maffiózó ing, öltöny, és feltett egy napszemüveget is, tökéletesen megidézve a Keresztapát. Azóta is emelgetjük, pedig nem ma volt..:)

 • 2011.03.30 19:42:08TTT1

  Nem értek egyet Cizellával.
  Mi biza mindig Cadhoc ajándékutalványt (Cheque Déjeuner) adunk az oltár elé fáradó rokonoknak, haveroknak. Az évekig beváltható és a gyakorlatilag mindenhol (a Corától az utazási irodákig, a könyvesbolttól a hentesig).
  Csak pozitív visszajelzés volt - nem pénz, mégis olyan.

 • 2011.03.30 20:18:20Figyel Castro

  Mi egy kalap pénzt kaptunk a férjem kollégáitól-összegyűjtötték, és ''csomagolták''. Hatalmas volt :)

 • 2011.03.30 22:59:14Momina

  Unokaöcsémék egy nagynénitől saját hímzésű díszpárnahuzatot kaptak ajándékba. Ami apró gombóccá gyűrt zöld papír kétszázasokkal volt kitömve.... :) Nem táncoslábú fajta az ifjú pár, ezért amíg a násznép egy része táncolt, ültek a többi nemtáncolós rokonnal az asztalnál és beszélgetve-nevetve az összes gombócot kisimítgatták!

 • 2011.03.31 09:43:41Norv

  Mostanában voltam egy-két esküvőn, ahol ráadásul nem túl közelről ismertem az ifjú párt. Számomra az ideális (nem kell sokat gondolkodni) ajándék az ez:
  [link]
  A lényege, hogy választasz egy csomagot (wellness, étterem, hobbi, adrenalin, stb.), és kapsz egy szépen szerkesztett kis füzetet amiben kb. 20-30 választási lehetőséged van a témában, és 1 éved elhasználni.
  Pl. az éttermesnél van jó sok étterem, bármelyiket kiválaszthatod egy két fős vacsorára, amikor neked jó (persze oda kell telefonálni, de nagyjából bármikor).
  Mi vettünk ajándékba kastélyosat (egy hétvége valamelyik magyarországi kastélyban, 30.000 Ft), és nagyon örültek neki.

  Az is jó hogy többféle stílus van, és különböző árkategóriák (10-50.000 Ft-ig). Ráadásul egy csomó helyen kapható, pl. Mountexekben, így 5 perc alatt meg lehet venni.

 • 2011.03.31 16:18:54TH

  szepi79 - Harciteknős idomár 2011.03.30 19:12:09
  Jaja, durva lett volna, ha a felújításkor nekik kellett volna elugraniuk egy boltba az eldobható evőeszközökért és tányérokért! Mitől mentetted meg őket! Nem beszélve, hogy spóroltál nekik vagy 2000 forintot is!!!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta