Parókatrend: A Karády Katalin-frizura farsang után is hasít

A legjobb paróka szálanként készül, de nemcsak az emberi hajból készült paróka kerülhet a legjobb minőségű termékek közé. Három parókaszalonban jártunk, hogy feltérképezzük a trendeket. Kultikus hely például Sommer Kati műhelye. Az emeleten parókakölcsönzőt alakítottak ki, amely talán az ország legszélesebb kínálatával büszkélkedhet a rizsporos rokokó parókáktól, a tarka punk frizurákig.

Aki látta a Hair-t, tudja, mivel járhat a hajkorona elvesztése. Viszont a valódi kopaszodás igazi átok, és ha valaki nem hóbortból visel parókát, tudnia kell vendégszőrzete karbantartásának titkát. És hogy milyen a jó paróka? Ennek jártunk utána.

Minőségi parókák tekintetében kultikus hellyé vált Sommer Kati műhelye. Az emeleten parókakölcsönzőt alakítottak ki, amely talán az ország legszélesebb kínálatával büszkélkedhet a rizsporos rokokó parókáktól, a tarka punk frizurákig. Minden szekrény roskadásig tömve parókákkal. „Főleg buliba és filmekhez kölcsönzik ki – meséli Sommer Kati, aki 23 évet töltött az MTV maszkmestereként, ahol a legtöbb hazai színésszel személyes kapcsolatban állt Gobbi Hildától Kern Andrásig.

40 kiló haj van a szalonban

„Maszkot már nem vállalok, mert 72 éves vagyok, ahhoz pedig nagyobb állóképesség kell" - magyarázza. Most minket is inkább a parókák érdekelnek. Punk hajak kínálják magukat a próbafejeken, mellettük klasszikus rizsporos rokokó parókák, sárga, piros hajak, és egy igazi afro mikrofonfrizura. Mátyás király fazonját a nevét viselő dobozban találtuk meg.

„Itt minden régiség, nem csak a szerszámok, de a parókatartó műfejek is – folytatja Kati. A nyers haj antik eszközök munkáján születik újjá.” Megtudtuk, hogy a parókák tartóssága attól is függ, hányszor lett mosva, ugyanis minden kikölcsönzésből visszaadott parókát mosás, fertőtlenítés és újraformázás alá vetnek.

A minőségi paróka szálanként készül, így hetek munkája, míg végső formát ölt egy-egy darab. Ezt a munkát nem lehet gépesíteni, és a kézimunkát bizony meg kell fizetni. Kedvünkért még egy Karády Katalin frizura is előkerült a szekrényből. A nyersanyagok a szekrény tetején várják a formát öltést, dobozukra gondosan ráírva, hány centisek. Megtudtuk, hogy az emberi haj igazi érték, a jelenlegi piaci ára 5-800 ezer Ft/kg, de ebben a szalonban jelenleg 40 kiló haj van, úgyhogy itt nem veszik át.

A lehető legjobb szintetikus anyagból

Azért, hogy teljes képet kapjunk, meglátogattuk az 1991 óta létező New York Paróka és Póthaj Szalont is, ahol megtudtuk, hogy a skála elég széles, rövid, és nagyon hosszú parókák között.

„Főleg divatparókákat kínálunk, de az idősebb korosztály is megtalálja a konzervatív kategóriába tartozó kollekciót – meséli a tulajdonos. A parókák 10-20 ezer forintba kerülnek,  többségük a lehető legjobb szintetikus anyagból készül, amit könnyű kezelni, karbantartani, és tartós. Természetesen kínálunk 100% eredeti hajból készült parókákat is.”

A vevőkör főként idősebb emberekből áll, akiknek megritkult a hajuk, vagy akiknek valamilyen betegség miatt hullani kezdett. Tartanak férfi parókákat is (10-17 ezer forint), melyekre az igény kezd több és több lenni. Receptet, adminisztratív okokból nem fogadnak el, de minden recepttel érkezőnek jelentős kedvezményt adnak.  A parókáik amerikai tervezők munkái, Kínában, Koreában és Indonéziában készülnek, de Amerikából importálják. A hozzájuk látogató vásárlóközönség 80%-a fiatal, 30-35 éven aluliak, akik főleg bulira viszik, de nagyon sok színházzal is kapcsolatban állnak országszerte.

Henry Margu parókák és póthajak

Utunk következő állomása a szintén 1991-ben alapított Parókaszalon és Nagykereskedés.  Ebben a profilban ez a legelsőként létrehozott speciális szaküzlet Magyarországon és Közép-Kelet Európában. Itt is kizárólag minőségi parókákat, póthajakat, toupékat kínálnak amerikai, angol, francia és német gyártóktól, műszálból vagy valódi hajból. A szalonban orvosi vényre is vásárolhatunk. Kiegészítő szőrzetet is tartanak, bajuszt, szakállat, barkót. Henry Margu parókát is találni, a póthajak közül Ellen Wille-félét, de van Hairaisers, és NJ-Création termékek is.

A parókák tisztítása, karbantartása egyszerűen, házilag is elvégezhető. A speciálisan műszál alapanyagból gyártott hajviseletekhez kifejlesztett tisztító, kondicionáló és fazonírozó szerek rendszeres használatát ajánlják. A vásárláskor kapott írásos tájékoztató szerinti eljárások betartásával és megfelelően gondos kezeléssel garantáltan hosszú ideig élvezhető a megvásárolt hajviselet. Természetesen a paróka elhasználódását nagyban meghatározza a használat gyakorisága és időtartama – nem mindegy, hogy divatból alkalmanként vagy gyógyászati okból egész napon át viseljük - tehát ennek megfelelő gyakorisággal kell a tisztítási-ápolási műveletet ismételni.

A női kopaszodás okai

A nők genetikai kopaszodásának folyamata eltérő a férfiaknál lezajló folyamatoktól. Míg a férfiak esetében fokozatosan húzódik V-alakban hátra a hajvonal, addig a nőknél rendszerint diffúz módon ritkul a haj a fejtető területén, a hajvonal ellenben nagyon sok esetben megmarad.

A genetika önmagában nem elég ahhoz, hogy kialakuljon a hajhiányos állapot. A hormonoknak ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepük van. A női szervezet is termel férfi hormonokat, de kevesebb mennyiségben, mint a férfiaknál. Az androgének a nők esetében a mellékvesékben és a petefészekben termelődnek. A kopaszodás kialakulásáért a tesztoszteronból képződő Dyhidrotesztoszteron a felelős.

A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű és hiányzik a normál újranövés. A túlzott mértékű hajhullás ellen megfelelő kezeléssel vehetjük fel a harcot olymódon, hogy stimuláljuk a szőrtüszőt, elősegítve ezzel a vérellátást. Ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki, akkor hajhullásról beszélünk, így az már kórosnak tekinthető. Ha már menthetetlen egy fejszőrzet, és takarni szeretnénk a maradékot, akkor parókára van szükségünk, melyből széles választékot találtunk a meglátogatott üzletekben. Tapasztalatunk szerint egyes extravagáns darabok még a farsangi forgatagban is büszkén megállnák a helyüket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek