Egyre bunkóbbak vagyunk, amikor mobilozunk

Egyre rosszabb a mobil-morálunk - mutatta ki egy felmérés a közelmúltban. Sms-ezünk a vacsora alatt, telefonálunk nyilvános vécéből, és használjuk a telefont, sőt, a laptopot is vezetés közben.

A megkérdezett felnőttek 91 százaléka azt állítja, tapasztalta már a környezetében a mobil helytelen használatát, 75 százalékuk pedig azt gondolja, a mobilozási kultúra igencsak megromlott az elmúlt évben - foglalja össze egy friss kutatás eredményeit a Reuters.

"Az új digitális technológiák használata egyre inkább az életünk alapvető részévé válik" - mondta a felmérést megrendelő számítástechnikai innovációs vállalat egyik vezetője. A vállalat vezetője úgy gondolja, még nem dolgozta ki senki a társadalom számára, hogy milyen elvárásokat és helyes viselkedési formákat kövessünk, ha telefonálunk.

Egy 2000 főre kiterjedő felmérésből kiderült, hogy a legtöbb amerikai felnőtt örülne annak, ha az emberek jobb mobilozási etikettet követnének, miközben mindezek hiányát különösen bosszantónak tartják.

A kutatásból kiderült, a megkérdezettek a legbosszantóbb jelenségek közé sorolják: a telefonálás vezetés közben, a hangos telefonbeszélgetés nyilvános helyen, és a sétálás közbeni sms-ezés vagy telefonálás.

Felvenni  a kesztyűt

Az idegesítő mobilhasználat miatt évek óta próbálják a renitenseket megregulázni. Jogszabályok születtek szerte a világon ebben a témában, de durvább megoldásra is van példa. Van olyan eszköz, ami 50-100 méteres körzetben megbénítja a mobiltelefonokat. A legkülönböző frekvenciákon működő készülékekkel szemben is hatásos. Diszkréten elhelyezhető előadótermekben, templomokban, de akár közterületen is. Szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is működőképes és bírja a magas páratartalmat is.

Átlagosan naponta öt ilyen rendellenes viselkedésbe fut bele egy ember. Negyedük azt mondta, hogy látott már olyan autóvezetőt is, aki vezetés közben a laptopján ügyködött, egyötödük pedig már a reggeli felkelés előtt is megnézi, van-e új üzenete.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek