Kötelező lehet a bárányhimlő elleni védőoltás

Hamarosan a bárányhimlő elleni oltás is bekerülhet a kötelező oltások közé. Erről Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a legutóbbi kormányinfón. Azt mondta, szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás.

A bárányhimlő elleni oltásnak az oltási rendbe való felvételét már évek óta javasolják a gyermekorvosok. A betegség lefolyása sokféle lehet, van, aki nevetve, lábon kihordja, de sok esetben egyáltalán nem ilyen szerencsés a beteg. Minden tizedik eset kimondottan súlyosnak számít, amely akár idegrendszeri, akár lágyrész károsodást is okozhat – mondta a Medicalonline-nak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Az immunrendszert pedig még egy enyhe lefolyású bárányhimlő is legyengíti, így a betegségből kigyógyult kisgyerekek utána még hetekig fogékonyabbak azokra a fertőzésekre, amiket a bölcsődében, óvodában egyébként is könnyen összeszednek. Ráadásul a bárányhimlő és az influenzaszezon ugyanarra az időszakra esik, így a bárányhimlőn átesett gyerekek legyengült immunrendszerrel kell, hogy megküzdjenek az influenzával.

A világon évente 4200 eset végződik halállal, Európában pedig 80 ember haláláért felelős a bárányhimlő, és a WHO ajánlásában is szerepel az oltásos védelem. 

A bárányhimlő elleni védelem jelenleg két, körülbelül két hónap eltéréssel beadott oltásból áll. A két ampulla vakcina közel 20 ezer forintba kerül, a költségek ellenére sok szülő mégis beadatja a gyermekeinek. A védettség egy életre szól, de felnőtt korban lehet emlékeztető oltással erősíteni a szervezet védelmét.

shutterstock 332362586

A bárányhimlő elleni védőoltáson túl, az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet – ezt is Lázár János közölte. A meningococcus által okozott agyhártyagyulladás vezető halálok a bakteriális agyhártyagyulladások között, és a betegek 14 százaléka bele is hal. A cseppfertőzéssel terjedő betegség lefolyása gyors, a legveszélyeztetettebb korosztály a 0-4 éves kisgyerekek, és a serdülők.

Tárgyalnak emellett a rotavírus és a hepatitis A elleni vakcinák támogatásáról is, utóbbi oltást azonban csak részben fizetné a társadalombiztosítás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek