SZÜLŐSÉG

Legcukibb tanítónéni ever!

2017. április 11., kedd 07:34

Mi itt a Díványnál soha nem titkoltuk, hogy mennyire fontosnak tartjuk az olvasást. Nemcsak azért, mert mégiscsak abból élünk, hogy mások elolvassák, amit mi írunk, hanem mert kifejezetten hiszünk az olvasás által megszerezhető tudásban, műveltségben, és persze örömben.

És abban is hiszünk, hogy olvasó nem magától lesz a gyerek, hanem azzá lehet, és kell is nevelni. Ennek az alapjait a minap elég masszívan letette az elsős fiam tanítónője, mi, szülők meg csak sikongattunk örömünkben, amikor meghallottuk, hogy mennyire jó dolgot talált ki. Pedig tök egyszerű az egész, bárki utána csinálhatja.

Az történt, hogy a gyerekek a napokban megtanulták az utolsó betűt is az ábécében, ettől a perctől fogva bármit el tudnak olvasni, ha akarnak. Sok, és kemény munka van benne, úgyhogy a tanító úgy döntött, hogy emlékezetessé teszi ezt a napot, és (gyerek)pezsgőt bontott a hétévesekkel, hogy megünnepeljék együtt ezt a szép eredményt. Ennyi.

shutterstock 144566138

Azt hiszem ugyanakkor, hogy ennél egyértelműbb megerősítés nem is kell a gyerekeknek. Az ünnepléssel nyomatékosítják, hogy az olvasás fontos és jó dolog, és az, hogy ettől a naptól mindannyian képesek rá, igenis egy fontos eredmény, mérföldkő az életükben. 

Persze hosszú út áll még előttük addig, amíg valóban megtanulnak értőn olvasni, és tényleg bármilyen szöveget képesek lesznek értelmezni, ez nem vitás. Ezek a gyerekek viszont, az ünneplés miatt már most tudják, de legalább sejtik, hogy nagy kincs lett az övék.

Ezt a cuki-romantikus kis ötletet azért szerettem volna megosztani, mert tényleg annyira egyszerű, hogy bárki utána csinálhatja. Ha a tanító nem is bont pezsgőt, a család is megteheti. Ha pedig már lekéstek a nagy napról, az sem baj: az első könyv, vagy mese önálló elolvasása, legyen az bármilyen rövidke és egyszerű, még mindig alkalmat adhat a fontos életesemény méltó módon való megünneplésére. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.11 07:57:24toportyánféreg

  a tanárnő nem látja az igaz utat; valódit kellene velük itatni, hogy mindet elfelejtsék :)

 • 2017.04.11 08:58:07kubikos1

  Aranyos ötlet, de nem egy akciótól lesz figyelmes a tanár, hanem az éves folyamatosan fenntartott figyelmétől. Ami egyébként booorzasztóan megterhelő.

 • 2017.04.11 12:05:08Zafiraginger

  Adalékos cukros szénsavas.
  Szuper. Pont gyereknek való. Értem én, hogy örüljünk meg minden de lehet azt egy pohár friss, gyümölcsdarabokal telepakolt vízzel (a frissen préselés kissé nehézkes lenne a suliban) is. Mondjuk az én 6 èves csemetém csípőből bárki szemébe vágja hogy egészségtelen vacak, nem iszik belőle.

 • 2017.04.11 12:07:11Zafiraginger

  Adalékos cukros szénsavas.
  Szuper. Pont gyereknek való. Értem én, hogy örüljünk meg minden de lehet azt egy pohár friss, gyümölcsdarabokal telepakolt vízzel (a frissen préselés kissé nehézkes lenne a suliban) is. Mondjuk az én 6 èves csemetém csípőből bárki szemébe vágja hogy egészségtelen vacak, nem iszik belőle.
  Marmint a szénsavas cuccból.

 • 2017.04.11 12:18:24neet

  Zafir, a nemgyerekben még alkohol is van, máglyára vele. Nyugi, semmi baja nem lesz tőle, ha a kiskölyök élete nagy momentumait (gyerek-, majd később felnőtt-) pezsgővel ünnepli.
  Amúgy egy évben hány alkalom van, ami pezsgőt érdemel? 1-3-5? No, ennyitől senki nem megy a falnak, hiába bubis, hiába cukros, hiába E-s, hiába bármilyen édesítőszeres fosch.
  Huhh, megkívántam a pezsgőt.

 • 2017.04.11 12:41:58LoMo9

  @neet

  ezzel van baj, a szemlélettel: hogy ha sikert értél el, akkor a JUTALOM megfelelő módja = PIA.

  gyereknek mentes, ha nagyobb leszel, akkor alkoholos.

  A sikert, az eredményességüket miért nem azzal jutalmazták, hogy megdicsérték egymást? piros pontot adtak? tököm tudja: fát ültettek ennek megemlékezésére..???

  azért pedagógus a pedagógus , mert képezik arra, hogy hosszútávon mi motiválja a gyereket. .. az extra pezsi? az ünnepi alkalom elengedhetetlen kelléke a PIA?

 • 2017.04.11 18:41:33zizi77

  LoMo9, mutass egy pszihomókust, aki szerint ettől lett valaki alkoholista! Ez egy régi szokás, nem kell mindenben az ördögöt látni.
  Tortával is lehetne, de az romlandó. Ha valamelyik gyerek rosszul lesz, a Jóisten se mossa le a tanító néniről, hogy nem a tortától volt. Szerintem egy aranyos ötlet.

 • 2017.04.12 10:42:42Szelid sunmalac

  Igen Zafira...a te 6 eves csemete pocaklako gyereked valami kibszttul kulonleges. Ertjuk es koszonjuk, hogy megosztottad velunk.

 • 2017.04.12 11:02:49Szelid sunmalac

  @LoMo9: Ertem en, hogy te felnottkent osszekotod a gyerekpezsgot (szensavas udito) a rendes pezsgovel, azt az alkohollal, azt pedig az alkoholizmussal, de azert gondolkodj mar egy kicsit. Mert ha unnepleskeknt vagy akar jutalomkent a gyerek megizik egy pohar uditot, akkor mi tortenik? Minden jeles alkalommal megiszik egy pohar uditot? URISTEN!!!!!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta