SZÜLŐSÉG

Így segítenek a horgolt polipok a koraszülötteken

2017. február 25., szombat 10:32

Szuper kezdeményezés, irtó aranyos fotókkal.

Gondolta volna, hogy azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik? Pedig így van! De miért éppen a polipok, és hogyan is hatnak az apró figurák? A Babble-n bukkantunk rá a szuper kezdeményezésre. 

Dániában fedezték fel a kutatók azt az összefüggést, hogy ha az inkubátorban a koraszülött babák magukhoz ölelhették a horgolt polipokat, akkor egyenletesebben vert a szívük, könnyebben lélegeztek, és a vérükben is emelkedett az oxigénszint. Ráadásul a polipot ölelgető babák közül kevesebbnek volt szüksége intubálásra is, és a polip karjait markolászva kevésbé rángatták ki magukból a mindenféle csöveket is.

A polip karjai ugyanis, úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Angliában a Poole Hospital próbálta ki a koraszülött babákon ezt  a felfedezést, és minden családnak adnak ajándékba egy ilyen polipot, mellé pedig egy használati útmutatót, hogy biztonságosan használják az állatkákat.

A dán kórház, és a szülők is nagyon hálásak lennének minél több polipos adományért, hiszen a szülők sem lehetnek mindig ott az újszülötteknél, és ezekkel  a polipokkal a babák sose érzik egyedül magukat. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.25 15:57:40Advanced Flight

  Ez tényleg cuki.

 • 2017.02.25 16:17:18ez a nick már létezik

  Nálunk a klinikán minden koraszülött inkubátorában van ilyen polip. Magyar anyukák horgolják magyar babáknak.

 • 2017.02.25 21:38:30pöttömröff

  Magyarorszagon is ismert és működő dolog ☺koripnak hívják, ha vkit érdekel és segítene, rá tud keresni. Nem mindegy a méretük, anyaguk stb.

 • 2017.02.27 15:21:01Dr. Fotos

  Oriasi!

 • 2017.03.01 16:38:25Csakegyszóra

  Egyáltalán nem cuki, és ennél nagyobb baromságot kitalálni is nehéz, persze az "aranyos" (szerintem inkább ijesztően ráncos és betegesnek tűnő) koraszülöttek látványa egyből elolvasztja a nőnemű olvasókat és növekszik a kattintás, megy fel a reklámbevétel.

  Hogy igaz-e, az meg kit érdekel, aki megkérdőjelezi, az meg biztos troll, aki semminek se tud örülni.

  Lényeg, hogy legyenek aranyos kisgyerekek a cikkben.

  "A polip karjai ugyanis, úgy tűnik, a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük."

  Megkérdezték tőlük, hogy mire emlékezteti őket, vagy honnan a polipból tudják? Lelassult a szívverésük persze, mert alig mert dobogni a szívük ezektől a szar polipoktól úgy megijedtek! :)
  Raktak melléjük más csápos-lábas kontroll-plüssállatokat is, pl. plüssmedúzát, plüsspókot, plüssszázlábút? Nem? Akkor honnan tudják, hogy a polip a nyerő? ÁÁÁHHHH...minek jöttem ide....pont azért, mert van, amit már nem lehet elviselni szó nélkül, és ez pont olyan.

 • 2017.03.01 17:09:30Andrass9

  @Csakegyszóra:
  Tényleg, minek jöttél ide? Szerintem csak azért, hogy lássad a neved nyomtatásban ...

 • 2017.03.01 20:36:30Zuzzad

  [link]

 • 2017.03.01 23:20:53haragatya

  Szerintem "Csakegyszóra" egy félre sikerült 20 éves suttyó, akit még a szülei is utálnak, mert ha lenne gyermeke, akkor tudná, hogy a koraszülötteknek és az újszületteknek is a tapintás a legfontossabb, nem pedig a látás, és ha a kötött polip csak egy csöpnyit is hasonló érzetet ad mint az anyaméhben akkor igen is megnyugszanak. Nálunk például az első hónapban a szoptatós párna volt köré rakva és úgy aludt, hogy a kis fejét a párnába nyomta, mert valószínűleg a méhlepény is hasonló puhaságú volt amin a kis fejét pihentette születés elött.

  Úgy, hogy tisztelt "Csakegyszóra", ha legközelebb csak ilyen szintű böfögé tudja csak elhagyni a billentyűzetedet, akkor inkább kapcsold ki a gépet.

  Ja és én apuka vagyok és elhiszem a cikket, csak , hogy ne hidd azt, hogy ez csak az anyák érzik így!

 • 2017.03.02 10:09:44vittore

  Értem én, hogy mit akar mondani " Csakegyszóra", csak hülye hozzá, hogy kultúráltan fejezze ki magát. Valamint nem látja a lényegét a cikknek.

 • 2017.03.03 23:59:58tctc

  Csakegyszóra

  Mi fáj ennyire?
  Miért érezted szükségét, hogy kifejtsd, szerinted milyen ijesztőek ezek a gyerekek?
  Én nem olvadtam el (nő létemre), alapvetően nem rajongok a kisbabákért, de empátia azért van bennem.

  "és ennél nagyobb baromságot kitalálni is nehéz" - ezen kijelentésedet pedig alátámaszthatnád valamivel, ennek híján úgy tűnik, csak simán tájékozatlan vagy.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta