SZÜLŐSÉG

Mit keres két magyar gyerek a világ legjobb programozói között?

2017. február 14., kedd 12:39

Názer Lili 11 éves, szabadidejében a tesójával játszik és tehetséges vívó, több érmet is bezsebelt már. Horváth Roland 15 éves, a soproni Széchenyi István gimnáziumba jár. Erős iskola, gyakran adnak sok házit, de ha ráér, akkor szeret fotózni és moziba járni a barátaival.

És hogy mi bennük a közös? Az, hogy mindketten olyan menő appot fejlesztettek szabadidejükben, hogy a korosztályukban megnyerték a UPC Future Makers hazai nagydíját, sőt itt nem álltak meg, már a  Future Makers nemzetközi döntőjében is a legjobb 10 között vannak. 

11 évesen megoldja a család időbeosztását

A 11 éves Názer Lili a programozást a véletlennek köszönheti. "Épp olvadoztunk a játszótéren, amikor próbáltam Lilinek valamilyen nyári tábort szerezni, de sehová nem vették be, minden betelt, mint kiderült, már májusban minimum jelentkeznem kellett volna. Az egyetlen hely akik megsajnáltak, a Robot Tábor volt, és milyen az élet, ez a véletlen vezetett rá minket egy későbbi elmélyült érdeklődés útjára.

Itt nagyon megtetszett Lillinek a programozás, utána a Skoolt már tudatosan kerestük, mint lehetőség, ami egy szuper foglalkozás, csak lányoknak" - mesélte Lili édesanyja, Győri Eszter. Lili naponta minimum egy órát foglalkozik a programozással, és azért szereti a Skoolt is, mert ott egyáltalán nem fiús dolog programozni. Az első program amit fejlesztett egy játék volt, amivel a kishúgának segített megtanulni számolni. A versenybe a DailyTakeMe nevű applikációval nevezett. 

"Teljesen az ő ötlete volt, én valamilyen charity dolgot javasoltam, amivel hátrányos helyzetű embereknek lehet segíteni, de nagyon tetszett, hogy ő határozottan kijelentette, hogy márpedig ő a gyerekeket teszi fókuszba, mert az ő érdekeiket szeretné képviselni!

Mit érez egy szülő amikor a 11 éves kislánya odaáll elé, és azt mondja, csinálok egy appot? Csodálkozik, aztán csodálkozik, aztán csodálkozik....majd mikor magához tért, meghatódik, hogy de hát csak most született, aztán pedig büszke, hogy talán nem veszik majd el a világban nagyon" - mesélte Győri Eszter, aki nem az IT világából érkezett, így otthon nem igazán tudnak segíteni Lilinek a programozásban.

És hogy miért nem lehetett eltéríteni Lilit ettől az alkalmazástól?

"A nagymamám egy nyári tábort vezetett, ahol az egyik délután elég ijesztőre sikeredett, mert eltűnt egy gyerek, azaz mint később kiderült, a szülők akik elváltak, nem egyeztettek, hogy ki viszi el a gyereket, és elfelejtették, hogy kinek a hete következik. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a gyerekek számára a legrosszabb ez a kiszámíthatatlan helyzet, és egy ilyen applikáció segítheti ezt a problémát megoldani. Persze a sok dolog, amit csinálok - vívás, programozás, stb.- is közrejátszott, hogy nekem is mindig egyeztetnem kellett a szüleimmel, hogy ki jön értem, mikor" - mesélte Lili és valóban, ki más tudhatná jobban mi  is segíti meg igazán egy gyerek életét, mint egy gyerek. 

 "Az app fejlesztéséhez, javításához új programnyelveket szeretnék megtanulni (C++, Javascript, html, IOS megismerése). Szeretnék egy honlapot csinálni neki, amin a családoknak saját fiókja lehet, így több eszközről is elérhetővé válik, valamint a honlapon tapasztalatokat is cserélhetnek a családok, ki hogy oldja meg a hétköznapokat" - mesélt Lili a további tervekről.

Ha nyerne, akkor utazásra és tanulásra költené a pénzt, meg esetleg egy Macbookra, hogy azon is megtanuljon programozni. "Aki szereti gondolkodni, és a kreativitását kipróbálni, annak javaslom! Nagyszerű érzés valami olyat alkotni, amit mások használni tudnak!" - válaszolta Lili arra a kérdésre, hogy javasolná-e a programozást mint hobbit a többi gyereknek is.

15 évesen segíteni szeretne a gyerekeknek, hogy elfogadják hallássérült társaikat

"Az iskola robotprogramozó szakkörében készültünk egy versenyre, ahol a versenyfeladat a robot jelelésre programozása volt. Ekkor találkoztam először a jelnyelvvel. Minél jobban belemélyedtünk, annál jobban rácsodálkoztunk, hogy milyen keveset tudunk a témáról, pedig rengeted embert érint. Például csak Magyarországon 1 millió, Európában 500 millió hallássérült él!

Az igazi meglepetés akkor ért, amikor rájöttem, hogy nincs magyar jelnyelvet oktató applikáció a neten. Azonnal tudtam, hogy csinálnom kell egyet. Nem telt sok időbe, hogy összeálljon a koncepció. A Mutasd! nem alkalmas arra, hogy megtanuljuk vele a jelnyelvet, hanem arra szolgál, hogy megismerjük azt, hogy van ilyen, és vannak emberek körülöttünk akik csak így, jelelve tudnak kommunikálni. Mi pedig, a többség nem ismerjük a „nyelvüket”.

Én sem ismertem eddig a jelnyelvet, egyelőre még csak néhány jelet ismerek . Főként gyerekeknek szántam az applikációt, hiszen ők a legfogékonyabbak a másság elfogadásában, előítéletek nélkül. Ezért lett a felhasználó felület egyszerű, letisztult, könnyen kezelhető, a tartalom pedig kedves, színes és játékos" - mesélt Horváth Roland az applikációjáról, ami elérhető Androidos, iOS és Windows felületre is, és még egy honlapot is készített hozzá. Mindegyik platformra ő írta a kódot.

"A fejlesztői fiók éves költségei már meghaladják a zsebpénzem. Ezek költségeit, illetve az online kurzusok, szerverbérlések költségeit a versenyeken nyert nyereményekből fedezem" -

Rolandnak nem ez az első versenye, ahol sikereket ért el, ahhoz képest, hogy még az érettségiig is előtte áll néhány év, az önéletrajza már most hosszabb, mint sokaké több éves munkatapasztalat után.

Mikor megkérdeztem mennyire izgul a nemzetközi versenytől, kiderült, hogy neki ez már szinte ismerős terep, és bár természetes a drukk, de túl van ő már egy-két megmérettetésen.

"Nagyon szeretem bemutatni a Mutasd!-ot , az külön érdekesség, ha nem magyar közönségnek mutathatom be. Nagyon izgultam, hogy hogyan fogadják majd Svájcban.

"Kicsi korától láttuk, hogy a számítógép gyakorlatilag vonzza. Óvodás korában egy kiselejtezett asztali számítógép szétszedése és az alkotó részek ki-be dugdosása volt a kedvenc elfoglaltsága. Amint megvettük a laptopunkat, ő megcsinálta 4-5 évesen a saját kartonpapír laptopját. Az oviban napokig ült a sarokban és „dolgozott”. Őt nem kellett terelni, ő maga választott, mi csak figyelmünkkel kísértük s kísérjük" -mesélte Roland édesanyja, Horváth Margit.  

"Kezdetben, az óvodában karton laptopokat készítettem és képernyőket rajzoltam. Én is sokat játszottam a számítógépet, mint minden korombeli, de engem mindig is érdekelt, hogy hogyan működnek azok a játékok, és hogy hogyan tudnám én is megcsinálni őket. Lassan felfedeztem, hogy az interneten minden elérhető, bármilyen tudás, ami engem érdekel, elsajátítható.

Azóta kutakodok, tanulok a netről, és hetente új technológiákat, programozási nyelveket tanulok lépésről lépésre" - mesélt a kezdetekről Roland, akinek az iskolában néha tud segíteni az informatikát oktató tanárnő, de van, hogy már az ő tudása sem elég.

"A fejlesztések során sokszor akadályba ütközök, a megoldásokat szintén az interneten keresem. Ekkor napokig kutatgatok a neten, a témát érintő, oktató angol nyelvű online kurzusokat, előadásokat hallgatok, fórumokat böngészek, amíg meg nem találom a keresett megoldást" - vázolta fel Roland, hogyan is fejleszti a képességeit.

"Soha ne adjátok fel, hiszen mindig mindenre van megoldás. Szerintem isteni hobbi, a legjobb benne az, hogy szinte bárminek az elkészítését meg lehet online tanulni, és te is el tudsz bármit készíteni, legyen az játék, közösségi oldal, honlap, alkalmazás és akármi, amit csak el tudsz képzelni" - üzeni azoknak, akik szeretnék kipróbálni a programozást. 

A számítógép jó, de oda kell figyelni

Sok szülő nem szereti ha a gyereke sokat ül a számítógép előtt, pedig Lili és Roland is így találta meg az egyik legfőbb hobbiját. Egyikük családjában sincs programozó, csak pontosan olyan átlagos internethasználók, mint bármilyen másik családban, ezért megkértük az édesanyákat, mondják el ők hogyan álltak gyerekük hobbijához.  

"A számítógépet felesleges valami gonosz dobozként aposztrofálni, mert már a mindennapok része. Meg kell tanítani őket ebben otthonosan mozogni. Alkotó-művész családból érkezem, így a legfontosabb alapvetésem, hogy a gyerekek ne csak passzív felhasználói, hanem tevékeny formálói is legyenek a jövőnek, az eszközök nyújtotta lehetőségeket a saját gondolataik, ötleteik megvalósítására is használják.

Sokat tanulhatnak a játékokból is, de a játékkészítés által még egy-egy játék hátterét is megláthatják, jobban megbecsülik, hogy milyen idő-energia befektetés mehetett bele. A biztonságos internethasználatról folyamatosan kell beszélni, mert sajnos ez is az élet része már" - mondta Győri Eszter, Lili anyukája. 

"Tudomásul kell venni, hogy a számítógép és az internet a mindennapok része. Nem tilthatjuk el tőle a gyerekeinket, mert akkor gátoljuk abban, hogy lépést tartson a fejlődéssel. A mi feladatunk, hogy megtanítsuk őket arra, hogy mire jó igazán a számítógép. Az internet a végtelen tudás tárháza, tanítsuk meg őket ezt okosan használni. Úgy, ahogy minket elvittek a szüleink a könyvtárba annak idején.

Mindenképpen fontos azonban azt is megjegyezni, hogy igen, rengeteg veszélyt is rejt az internet. Ezekre is fel kell hívni a figyelmet, meg kell mutatni nekik a veszélylehetőségeket is, pont mint ahogy arra is meg kell tanítanunk őket, hogy hogyan juthatnak el biztonságosan gyalog az iskoláig.

Mi kezdetben sokat neteztünk együtt, vagy egymás mellett. Folyamatosan figyelemmel kísértük mit, hogyan csinál, hogyan közelít meg, hogyan old meg dolgokat. Sokáig a szemünk sarkából figyeltük, csak, hogy mit hogyan csinál. Aztán fokozatosan elengedtük el a kezét, egy jó ideje pedig már mi kérünk tőle tanácsot.

Természetesen, mint minden szülőben bennem is ott él a féltés. Főleg attól féltem, hogy annyira lelkesen belemélyed egy-egy feladatba, hogy elveszti az önkontrollt. Ilyenkor ott kell lenni és szülői szigorral kell fellépni, megálljt parancsolni. Szeretnénk, ha megtalálná az egyensúlyt és a sok feladat ellenére maradna az aki valójában, egy kedves, mosolygós 15 éves kamasz" - mondta el tapasztalatait Horváth Margit, Roland édesanyja.

És hogy mit javasolnak a szülőknek a gyerekek? 

"Szerintem felesleges tiltani, mert nekünk már ezeken történik minden: tanulás, munka, kapcsolattartás. Természetesen a mérték azért fontos, mert a valóságban is kell tudni létezni, nem csak a virtuális világban" - mondta Lili.

"Nem mindig gond a számítógépen lógás. A számítógép a mai világ óriás tudástára, ahol mindent meg lehet találni, bármit meg lehet tanulni. A tiltást nem tartom helyesnek, engem szerencsére nem tiltottak az ilyesmiről. 10 éves koromban megkaptam első önálló számítógépemet. Szerintem a lényeg az volt, hogy a szüleim azt is megmutatták, hogy mi mindenre lehet használni a gépet. Saját internetkapcsolatot kaptam, és kezdetben együtt keresgéltünk a neten.

Aztán miután látták, hogy ésszel használom, már magamra hagytak. Persze, mai napig szól vita arról hogy mikor elég mára. Viszont legtöbbször joggal féltenek, mert néha elég megszállott tudok lenni" - világított rá Roland arra, hogy hiába megy a vita otthon, a gyerekek a lelkük mélyén tudják, hogy a szüleiknek lehet, hogy igazuk van.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.14 13:22:53peacefroggg

  Gratula mindkettőjüknek!
  Mellesleg biztos, hogy 500 millió a hallássérültek száma a 750 milliós Európában? Ott szerintem valami el lett írva.

 • 2017.02.14 13:47:18D2

  Szívmelengető olvasni ezeket a híreket, csak így tovább fiatalok!

 • 2017.02.14 13:54:38$pi$

  Ki van zárva, hogy a világ legjobb programozói közt legyenek. A programozás komoly dolog, ahogyan eszünkbe sem jutna, hogy a gyerekek a világ legjobb elméleti fizikusai, matematikusai vagy kémikusai, ugyanúgy lehetetlen, hogy a legjobb programozók közt lennének.

 • 2017.02.14 14:24:22gabesz761

  Legjobbak közt vannak a saját korosztályukban.

 • 2017.02.14 14:44:58$pi$

  "Legjobbak közt vannak a saját korosztályukban."

  Ez egy teljesen más kijelentés. Tudod miért nem ez van a címben? Mert ez körülbelül egymilliószor kevésbé érdekes mint az a másik kijelentés, ami a címbe van és amiről kiderült, hogy nem igaz.

 • 2017.02.14 23:53:42triac

  $pi$: Itt a Díványon igen gyakori, hogy a programozóversenyeken/képzéseken eredményes - egyébként nagyon ügyes! - gyerekeket túlmisztifikálják, és a felnőttekkel egy szinten emlegetik:
  [link]

  Ez természetesen afféle újságírói túlzás, hogy az egyszeri hírolvasó rákattintson a cikkre, növelve a bevételt.

 • 2017.02.15 09:17:39Nancsibacsi

  @$pi$: "Ki van zárva, hogy a világ legjobb programozói közt legyenek."
  Hát pedig de. Nem a kódolási tudásuk miatt, nem is a szükséges kapcsolódó - pl. matek - tudás miatt: ebben nyilván jobb bármely felnőtt programozó. Viszont ők olyat csináltak, amit Magyarországon mondjuk a Prezin és az NNG-n kívül gyakorlatilag senki se: egy nemzetközi megmérettetésen egy saját ötletből született, saját megvalósítású szoftverrel nemzetközi élmezőnybe kerültek. Nagyon nehéz olyan ötletet kitalálni, amit meg is tud csinálni az ember - pláne meglehetősen szűk eszközkészlettel -, és a piac is vevő rá. A programozásban ettől fontosabb tudás nincs.

  Én ha lenne cégem akkor így ahogy vannak architect fizetéssel felvenném őket: a sulit nyomják le magántanulóként (azért érettségi legyen meg: ne legyenek szakbarbárok), és csak tervezzenek meg irányítsák a többi - szakmailag nyilván képzettebb - programozót, és keressenek havi bruttó 1 milát 11 meg 15 évesen.

 • 2017.02.15 09:31:18Nancsibacsi

  @triac: "Itt a Díványon igen gyakori, hogy a programozóversenyeken/képzéseken eredményes"
  Itt nem erről van szó. Egy hagyományos programozói versenyen megkapod a feladatot, kapsz időt, és meg kell írnod a feladatban kapott programot. Ez nem azt mondom hogy könnyű, de ilyet én is nyertem, többet is - nem nagyobb durranás mint egy matek vagy kémia versenyt nyerni. Viszont ezek a gyerekek saját ötletet valósítottak meg, és ezzel nyertek - ilyet a legtöbb programozó teljes pályafutása alatt nem csinál. Ezek a saját hobby projectek 2 ok miatt szoktak elbukni:
  - vagy túl nagy falat, amit kitalál magának az illető (ez nyilván az elején nem látszik). Ezen elbukik 100-ból 99.
  - vagy senkit se érdekel. Ezen is elbukik 100-ból 99.
  Gyakorlatilag 10000-ből 1, ami sikerülni fog kezdőknek. Nyilván mindkét számon lehet faragni, ahogy gyűlik a tapasztalat, de ettől függetlenül igaz az, hogy az egész életét leélheti úgy, hogy 1 hobby projectje se jön be. Pedig a programozásban ezzel lehet a legtöbb pénzt keresni, nem a "bérmunkával", amiről a versenyek szólnak, és amit a legtöbb programozó csinál napi 8 órában.
  Én 25 éve programozom, ez a hobbym, imádom, és eddig 1, azaz 1 olyan saját projectem volt, amiből pénzem lett - 20 évnyi próbálkozás után. És bár az behozta a belefektetett energiát, de azért meggazdagodni nem gazdagodtam meg belőle. Sok jó programozó ismerősömnek 20-25-30 év programozás után sincs egyetlen olyan saját projectje sem, amiből lett volna pénze.

  Nyilván itt Magyarországon nagyjából letojják ezt az eredményt, mert hát gyerek, és nem legóval játszik, hanem a gépét nyomkodja. USA-ban már dörömbölnének az ajtón a kockázati befektetők, hogy szeretnének pénzt rakni a gyerekek következő projectjébe - bármi is lesz az. Ezért tart ott az USA, meg Magyarország is, ahol tart.

 • 2017.02.15 10:14:44Zephyrous

  Nancsibacsi: "Én ha lenne cégem akkor így ahogy vannak architect fizetéssel felvenném őket...és keressenek havi bruttó 1 milát 11 meg 15 évesen."

  Pont ezért nincs céged, mert nem értesz hozzá és hülyeségeket beszélsz!

  Az átlagsugarú indexes/díványos arcoknak meg már az is programozás, ha a 10 éves gyerek összekattintgat Scratchben egy alapjátékot. Így születnek a szakbarbárok, akik szerint még érettségi sem kell a programozáshoz.

 • 2017.02.15 10:59:32qwertzu

  @Nancsibacsi: Akkor lenne igazad, ha piaci környezetben értek volna el valamit. De itt csak a korosztályban körülnéztek, hogy ki csinált valami korosztályához képest érdekeset.

  Másrészt valaki attól jó programozó, hogy jól tud kódolni. Pont. Lehet valaki fantasztikusan kreatív, vezethet saját ötletei alapján szuper sikeres fejlesztéseket, amiket ő talál ki, de ettől még nem jó programozó.

 • 2017.02.15 11:17:17Hokunda

  A kreatív és logikus gondolkodású emberek képesek elsajátítani a programozás módját életkortól függetlenül. Tele van az internet kiváló programozók által készített mintákkal, amiből sokat lehet tanulni. Ettől még nem lesz valaki a világ legjobb programozója, de tud vele kevesebb vagy több pénzt keresni. Ők még gyerekek, akik egyszer felnőnek és majd akkor kiderül, hogy mire mennek az 5-10 éves szakmai múltjukkal. Egy app népszerűsítése és piaci bevezetése nem programozói feladat, ne keverjük össze vele.

 • 2017.02.15 12:01:41Nancsibacsi

  @qwertzu: Amit csináltak az nem a korosztályukhoz képest érdekes, hanem konkrétan nincs ilyen app, és emellett érdekes. Érted: felnőttek se írtak ilyet. Egyet se. Szerintem ha 1 év múlva megnézed, lesz aki erre az ötletre - vagyis ennek az ellopására - fog EU-s KF pályázatot benyújtani, mondjuk 100-100 millió értékben simán. És szavunk nem lehet, mert ezek az ötletek jellemzően sokkal értelmesebbek mint amire az EU-s pénzeket jelenleg "elkutatjuk".

  Aki tud kódolni, de nincsenek ötletei, akkor jó BEOSZTOTT programozó.

  Aki nem tud programozni, de vannak jó ötletei, annak rohadt sok pénzre van szüksége, hogy kifizesse a ma szabványos óránként 10eFt+ÁFA óradíjat egy programozónak, és a végén lássa, hogy az ötlet nem jött be.

  Aki tud kódolni - nem is kell jól -, és vannak ötletei, abból lehet Bill Gates vagy Mark Zuckerberg. Ők ugye köztudottan csapnivaló programozók voltak - de nem ez a lényeg: volt olyan ötletük, ami a jóknak nem. Nyilván ez nem törvényszerű, de másból BIZTOSAN nem lesz.

 • 2017.02.15 16:10:35napocska66

  @peacefroggg: "Mellesleg biztos, hogy 500 millió a hallássérültek száma a 750 milliós Európában?"

  Igen, ez elíródott,a világon 500 mió, Európában 70 mió, Magyarországon 1mió hallássérült él ( gyógyped.hu )

 • 2017.02.15 16:29:39napocska66

  @triac
  @qwertzu
  @$pi$ : "Ki van zárva, hogy a világ legjobb programozói közt legyenek."
  @Nancsibacsi
  @Hokunda
  Lili, a kislány munkásságát nem ismerem, nem is szeretnék véleményt nyilvánítani, valamiért azért egy elég képzett szakmai zsűri úgy döntött, hogy 11 évesen a munkája figyelemreméltó.
  Rolandról annyit azért, mielőtt minősítitek a munkáját, azért érdemes annyit tudni, hogy 15 éves, egy erős gimnázium rendes tanulója, ami mellett ( ami kimaradt a cikkből, de ha rákeresel a neten van nyoma) igen elismert igen, appfejlesztő!!! A BME által kiírt egytemistáknak szóló appfejlesztő versenyt 2x zsinórba megnyerte, a Magyar Innovációs Szövetség Ifjusági I. helyezett díjat vett át a tavaly a Magyar Tudományos Akadémián, TUDOK Nagydíjas, MAFITUD ( Magyar FiatalTudósok) tag, tagja volt 2016 szeptemberben a Magyarországot képviselő 21 év alatti tudósok fiatalok 3 tagú delegációjának és részt vett az EUCYS 2016 Brüsszeli versenyén, az APPLE meghívta tavaly a WWDC San Francisco Ifjusági világkonferenciájára ( sajnos fiatal kora miatt nem tudott kiutazni, de számontartják!), most májusban ő képviseli Magyarországot az INTEL ISEF 2017

 • 2017.02.15 16:36:18napocska66

  * világversenyen, benne volt abban a 3 esélyes csapatban, aki Stockholmban bemutathatta a munkáját a Nobeldíj kiosztó rendezvénysorozaton ( nem őt delegálták végül, de mégis!) stb. folyékonyan beszél angolul és....... nem a szépségével nyerte ezeket a díjakat, 12 éves kora óta "dolgozik" , a BME info tanszék profja volt tavaly nyáron az egyik felkészítőn a mentora... lehet nem a világ legjobb programozója, de van helye közöttük!!! VAGY???

 • 2017.02.15 17:05:09Serrin

  Valamiért minden pozitív cikkbe is be kell keverni az internet veszélyeit...

  Mert az a csúnya, gonosz csak ártani tud, kivétel a hozzuk-el-a-gyereket appot. :)

  Egyébként a szülők között megosztott naptár (pl.: google) is tudja ezt.

 • 2017.02.16 20:11:58Bockó

  Simon Peyton Jones, John Huges, Erik Meijer meg Don Syme jegyzetelnek.

 • 2017.02.17 00:42:47triac

  @Nancsibacsi
  "Itt nem erről van szó. "
  Pedig de. Kapnak a gyerekek egy feladatot - keresni egy mindenkit érintő problémát, arra megoldást keresni és programot írni rá - és azt egy adott zártkörű zsűri előtt bemutatják. "Virtualizált környezet" - lehetne mondani.

  Nem úgy történt, hogy csak megírta a programot (semmi pályázat, semmi versenyhelyzet), feltöltötte a netre és pár hét alatt több százezren töltötték le, egyből csörögtek a befektetők, a szakmai sajtó tőle volt hangos.

  "Viszont ezek a gyerekek saját ötletet valósítottak meg, és ezzel nyertek - ilyet a legtöbb programozó teljes pályafutása alatt nem csinál."
  Ennek az az oka, hogy
  1. A nagyobb programok most már eléggé komplexek, nem egy programozó írja őket. És akkor még nem beszéltünk az egyéb szakemberekről: grafikusokról, UX-tervezőkről, marketingesekről, stb...
  És akkor még foglalkozzon az ember a saját projektjével a céges program írása mellett...
  2. Az hogy egy projekt sikeres lesz, nem csak a program "jóságától"/"hasznosságától", hanem a marketingtől, a körötte szerveződő "hype"-tól - jelen esetben ezt szolgálja ez a pályázat - is függ. És ez a kettő - a marketing-blabla és a programozás - nem fér meg egymás mellet (ezért az ősi szembenállás, ezért fújnak a programozók a marketingesekre - "már megint jön a hülye ötleteivel" - és vice versa - "már megint kifogásokat keres, pedig tök szupi lenne").
  3. A való élet eléggé kiábrándító. Kitalálsz valamit, aztán jönnek a problémák:
  * nem gazdaságos a kivitelezés, túl sok időt, pénzt, energiát emészt fel.
  * nem lesz akkora kereslet rá.
  * nem kompatibilis, nem eléggé gyors, túl sok memóriát foglal.
  * ilyen már van. nem is egy.ha nem is pontosan ilyen, de hasonló sok ezernyi
  és még sorolhatnám.

 • 2017.02.17 01:01:41triac

  @napocska66: A gyerekek ügyesek (ezt már előző hozzászólásomban is írtam), de a korosztályukon belüli versenyen. Nem a való élet mocsarából emelkedtek ki a többiek - így a felnőttek - közül is, nem "önmaguktól" (értsd: nem úgy keltek fel, hogy "írok egy appot, feltöltöm és híres leszek, meg kőgazdag!") váltak "híressé". Ennek ellenére bár ügyesek, de nem "profik" (mint a cikk címe sugallja).

  "igen elismert igen, appfejlesztő"
  Van összesen 2 - azaz kettő (a másik a " LayP nyelvoktató mobilapp" egy ugyancsak versenytermék - C3 Szabadfogású Számítógép verseny - amit Weninger Ádámmal együtt fejlesztettek és nagy média hátszelet kapott) - darab alkalmazása (ugyanaz az alkalmazás mind az App Store-ban, mind a Google Playen), 100-as nagyságrendű letöltéssel, ami ámbár figyelemre méltó(!!!), de azért távol van az elismertségtől.

  "az APPLE"
  Akik üzletet csinálnak abból, hogy bemutatják, hogy ők milyen aranyosak, meghívják a kölyköket, és csinálnak nekik "teadélutánt" (szóval a gyerekeket használják reklámcélokra). Erre az egyszeri hírolvasó Apple fabnboy/fangirl veszi az IPhone7-et, mert "hű de aranyosak ezek ott!".

  Szóval ámbár tényleg ügyesek ezek a gyerekek (ezt már sokadszorra hangsúlyozom!!!), szép versenyeredményeket értek el, de maradjunk a realitások talaján.

 • 2017.02.17 01:01:42triac

  @napocska66: A gyerekek ügyesek (ezt már előző hozzászólásomban is írtam), de a korosztályukon belüli versenyen. Nem a való élet mocsarából emelkedtek ki a többiek - így a felnőttek - közül is, nem "önmaguktól" (értsd: nem úgy keltek fel, hogy "írok egy appot, feltöltöm és híres leszek, meg kőgazdag!") váltak "híressé". Ennek ellenére bár ügyesek, de nem "profik" (mint a cikk címe sugallja).

  "igen elismert igen, appfejlesztő"
  Van összesen 2 - azaz kettő (a másik a " LayP nyelvoktató mobilapp" egy ugyancsak versenytermék - C3 Szabadfogású Számítógép verseny - amit Weninger Ádámmal együtt fejlesztettek és nagy média hátszelet kapott) - darab alkalmazása (ugyanaz az alkalmazás mind az App Store-ban, mind a Google Playen), 100-as nagyságrendű letöltéssel, ami ámbár figyelemre méltó(!!!), de azért távol van az elismertségtől.

  "az APPLE"
  Akik üzletet csinálnak abból, hogy bemutatják, hogy ők milyen aranyosak, meghívják a kölyköket, és csinálnak nekik "teadélutánt" (szóval a gyerekeket használják reklámcélokra). Erre az egyszeri hírolvasó Apple fabnboy/fangirl veszi az IPhone7-et, mert "hű de aranyosak ezek ott!".

  Szóval ámbár tényleg ügyesek ezek a gyerekek (ezt már sokadszorra hangsúlyozom!!!), szép versenyeredményeket értek el, de maradjunk a realitások talaján.

 • 2017.02.17 13:51:54TGabi

  A cikket olvasva (nem meglepő, mindig ez van) keményen és markánsan ítélkeznek az olvasók. Csakhogy ebben egyáltalán nincs igazuk.

  Aki már ennyi idősen ilyen teljesítményekre képes, abból szuper IT-s, programozó lehet kicsit később. A leányzóból mondjuk 10, a srácból akár már 3 év múlva. Ráadásul ezekből a szakemberekből alsó hangon 24 ezer fő hiányzik. Szóval az ő sorsuk feltehetőleg nem azon fog múlni, hogy kinek a komái, kik a haverjai és hogy kiket ismer Anyuci & Apuci.

  És ez már nagy dolog, főleg, ha valaki a mi csodálatos országunkba született. Úgyhogy srácok, gratulálok és csak így tovább! :)

 • 2017.02.17 17:24:26Serrin

  Mielőtt mindenki hasraesik a naptár alkalmazástól, azért tudjátok, hogy valószínű létezik ilyen. Mert ez továbbra is csak egy megosztott naptár, amihez minden telefonon már ott az app. Illetve ugyanezt tudja a beépített naptár is.

  Ezzel az erővel legyen külön naptárapp találkozók szervezésére, háziállatok születésnapjának megosztására, stb...
  Ja, hogy ilyenek vannak, de tegye föl a kezét, aki használ akár egyet is! :)

 • 2017.02.17 18:51:05triac

  Kedves TGabi,
  "A cikket olvasva (nem meglepő, mindig ez van) keményen és markánsan ítélkeznek az olvasók. "
  Nem a cikkben szereplők felett ítélkeznek, hanem a cikkbelii interpretációjukról.

  "Aki már ennyi idősen ilyen teljesítményekre képes, abból szuper IT-s, programozó lehet kicsit később."
  Fogalmazzunk úgy, nagyobb a valószínűsége hogy szuper IT-s lesz. De attól a cikk még túloz.

  "Ráadásul ezekből a szakemberekből alsó hangon 24 ezer fő hiányzik."
  Azért nem kell mindent elhinni amit a médiában írnak (szakmai fórumokon kissé kritikusan állnak ehhez a témához). Az igaz, hogy van igény képzett szakemberekre, de nem ennyire, és nem szimpla programozókra.

  "Szóval az ő sorsuk feltehetőleg nem azon fog múlni, hogy kinek a komái, kik a haverjai és hogy kiket ismer Anyuci & Apuci."
  Azért a kapcsolati háló fontos - lehet valaki vérprofi, ha nincsenek meg a megfelelő kapcsolatai, nincs megfelelő helyen, megfelelő időben nem fog feltétlenül sikereket elérni. Javaslom e téren Barabási-Albert László hálózatkutató műveit.

 • 2017.02.17 22:03:14supernem

  .

 • 2017.02.17 22:04:23supernem

  törne el az összes ujja, aki ezt a kommentmotort írta...

 • 2017.02.20 11:27:46ember7865

  Logischoolban kiválasztja egy comboból, hogy cica vagy kutya legyen a főhős, jobbra vagy balra lejtsen a pálya.

  [link]

  Itt C szerepel, meg C++, szóval szerintem van mit átgondolni. Na jó, meg java is, csak nem akartam mondani.

  Persze ettől még nagyszerűen lehet a gyereknek sikerélményt vásárolni, van az az összeg.

  Ráadásul ezekből a szakemberekből alsó hangon 24 ezer fő hiányzik. De ha kiképzünk 24 ezer ilyen magasszintű szakembert, sajnos a 24 ezer igazi még mindíg hiányozni fog, meg lesz hozzá 24 ezer lomnak. Észbe kellene kapni még időben, én azt gondolom.

 • 2017.02.20 13:54:17FionaG

  Hajrá lányok!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta