SZÜLŐSÉG

Ezért nem isznak, cigizinek, drogoznak a fiatalok Izlandon

2017. február 3., péntek 09:46

Izlandon az utóbbi húsz évben meglepő mértékben csökkent a kamaszkori dohányzás, alkoholfogyasztás és droghasználat. Húsz évvel ezelőtt az izlandi tinédzserek Európa élvonalába tartoztak az elfogyasztott alkoholmennyiség terén. Míg 1998-ban a tizenöt-tizenhat éves kamaszok 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy berúgott az elmúlt hónapban, addig 2016-ban már csak 5 százalékuk.

Míg anno 17 százalékuk, ma csak 7 százalékuk használt kannabiszt. Régebben 23 százalékuk dohányzott naponta, ma csak 3 százalék teszi ezt.

Hogy csinálták? És miért nem csinálja minden ország utánuk? Az izlandiak elég radikális módon érték el a változást, ugyanakkor a módszerben semmi meglepő nincs, józan ésszel belátható, hogy miért sikeres.

Nem a drogot, az élményt keressük

Az egyik értelmi szerző, az amerikai Milkman pszichológus professzor a hetvenes években kezdett a drogok problematikájával foglalkozni – akkor, amikor széles körben elérhetővé és divatossá váltak a kábítószerek, többek között az LSD, a heroin. Nagy érdeklődés övezte azt a kérdést is, hogy miért választják az emberek az egyik vagy a másik drogot.

Milkman akkori kutatásai szerint az ember stresszkezelési stratégiájától függött, hogy heroint vagy LSD-t választ-e: a heroinhasználók érzéketlenné szerették volna tenni magukat a stresszel szemben, míg az LSD-használók konfrontálódni vele. További kutatásaikban pedig arra keresték a választ, miért kezd el valaki drogokat használni, miért folytatja, és leszokás után miért esik vissza?

shutterstock 512508526

Későbbi munkássága során Milkman arra a következtetésre jutott, hogy a szerhasználók nem a konkrét szerektől, hanem a szer okozta agyi kémiai változásoktól voltak függők – ez ma már evidencia. Hasonló neurokémiai változásokat azonban drogok nélkül is el lehet érni: így hatnak például a viselkedéses addikciók, azaz a szerencsejáték, net- vagy épp a vásárlásfüggőség.

Milkman korszakalkotó ötlete az volt, hogy találjunk olyan módokat, amelyek az emberek által igényelt irányba változtatják meg az idegrendszer kémiai állapotát, csak épp ezt drogok nélkül teszik.

Érjük el a nyugalmat vagy az eksztázist szerek nélkül

Denveri kutatócsoportja 1992-ben el is nyert egy nagy összegű támogatást, amelynek birtokában gyakorlatban is kipróbálhatták ezt az ötletet. A Project Self-Discovery (kb. önfelfedezés-projekt) keretében a problémás kamaszoknak olyan alternatívákat tettek elérhetővé, amelyek természetes módon változtatják meg agyunk kémiáját. Olyan kamaszokat vettek be a projektbe, akik nem kerestek kezelést, de tanáraik szerint drogproblémáik voltak.

A kutatók nem kezelést ígértek a kamaszoknak, hanem azt mondták nekik: „Megtanítunk titeket bármire, amit tanulni akartok: zene, tánc, hiphop, képzőművészetek, harcművészet.”

Úgy gondolták, hogy ezen módszerek révén a gyerekek majd megtalálják azt a módot, ahogyan drogok nélkül képesek elérni a kívánt agyi változást: vagyis akik szoronganak és nyugalmat keresnek, azok találnak valami megnyugtató elfoglaltságot, akik kalandot, kihívást keresnek, azok meg azt találják meg. Emellett a résztvevők problémamegoldó és kommunikációs tréningen is részt vettek, megtanultak bánni saját gondolataikkal, érzéseikkel, és társas készségeik is javultak.

1991-ben Milkman Izlandon tartott előadást munkájáról, később pedig egy fiatal droghasználók közösségi kezelésével foglalkozó centrumban dolgozott. Itt is az volt a fő vonulat, hogy találjanak a kamaszoknak jobb elfoglaltságot az addiktív szerek helyett. Később a programot kiterjesztették, azaz felmerült a gondolat, hogy a program nem csak a már szerhasználó kamaszok gyógyítására, hanem megelőzésre is alkalmas lehet.

Országos program sok támadásponttal

1992-ben az összes izlandi iskolában kitöltették ugyanazt a kérdőívet: a kamaszok drog-, alkohol- és dohányfogyasztási szokásaik mellett azok szabadidős programjaira kérdeztek rá. Ebből nem csak az derült ki, hogy a helyzet elkeserítő – rengeteg izlandi kamasz használ mindenfélét – hanem az is, hogy a két dolog összefügg. Azok a kamaszok, akik valamilyen szervezett szabadidős tevékenységben vettek részt, sokkal ritkábban dohányoztak, ittak vagy drogoztak. Mindez azzal is összefüggést mutatott, hogy mennyi időt töltenek a kamaszok a szüleikkel.

Az ebből nyert adatok és Milkman korábbi kutatásai szolgáltatták az alapot az ez után következő programra, amelynek a „Fiatalok Izlandon” nevet adták – és ami, húsz évvel később úgy tűnik, remekül működött.

A program egy része a szerek elérhetőségét volt hivatott csökkenteni: 18 éves kor alatt tilos lett dohányárut vásárolni, 20 éves kor alatt alkoholt. A dohánytermékek és az alkohol reklámozását is betiltották. Minden iskolában kötelező lett szülői szervezetek létrehozása, ezáltal az iskola és a szülők együttműködését javították. Felvilágosító programok során hangsúlyozták, hogy a szülőknek érdemes minél több időt tölteni a gyerekkel – azaz a közhiedelemmel ellentétben nem csak az idő minősége, hanem a mennyisége is számít. Hasznos például, ha az estéket otthon tölti a gyerek, valamint ha ismerjük a gyerek barátait.

shutterstock 409548226

De ez még semmi: hoztak egy törvényt, hogy a 13 és 16 év közötti gyerekek nem lehetnek az utcán télen este 10, nyáron éjfél után. Nekünk itt Kelet-Közép Európában, akik a kijárási tilalmat háborúk és/vagy elnyomó rendszerek kapcsán tapasztaltuk meg, elég rémisztően hangzik mindez – Izlandon pedig húsz éve működik.

Ami a szabadidős elfoglaltságokat illeti: állami támogatást kapott egy csomó sportklub, zeneiskola, művészeti- és táncklub, kifejezetten abból a célból, hogy a gyerekek értelmesen töltsék az időt, részegen fetrengés helyett így ingyen korcsolyázhattak meg ping-pongozhattak.

A kérdőívet pedig minden évben felveszik minden diákkal, így az adatok mindig naprakészek. Ebből azt is tudjuk, hogy nem csak a szerhasználat mutatói javultak, hanem a szabadidő eltöltésének módja is. 1997 és 2012 között duplájára nőtt azoknak a kamaszoknak a száma, akik hétköznap időt töltenek szüleikkel. Duplájára nőtt a szervezett formában sportolók száma is.

Ott működött, de máshol is lehetséges?

A programot azóta több európai városban is elkezdték. Sok helyen csak a felmérés történik meg, és van, ahol igyekeznek megvalósítani a programot, természetesen a helyi adottságoknak megfelelően. Eddig még egyetlen más országban sem korlátozták például törvénnyel a kamaszok esti utcai tartózkodását.

Az egyik követő például a litván Kaunas városa, ahol a szülők oktatása mellett ingyenes sportolási lehetőségeket biztosítanak a fiataloknak – az utóbbi években negyedével csökkent az alkoholhasználó kamaszok száma.

A programot vezető szakemberek szerint a hagyományos drogprevenció helyett olyan környezetet kell teremteni a kamaszok számára, ahol azok jól érezik magukat, olyan körülményeket, hogy ne legyen szükségük drogokra. Igazán egyszerű.

Mi valósítható meg ebből itthon?

Természetesen abban a szakemberek is egyetértenek, hogy nem rendelkezik minden közösség – minden város vagy ország – hasonló erőforrásokkal. Sok országban a prevenciós programokat eleve rövid időtartamokra tervezik, ami gátolja azok sikerességét – az izlandi program hosszú távú befektetés. A másik probléma az, hogy míg Izlandon az állam és az állampolgárok viszonya elég harmonikus, ez nincs mindenhol így. Emiatt sok helyen tiltakoznának az emberek, ha az állam ennyire belenyúlna a magánéletükbe, ha fentről akarnák megmondani, mennyi időt töltsünk a gyerekkel és hogy mikor mehet ki az utcára. Bevallom, számomra is kényelmetlen, kissé diktatórikus elképzelések ezek – ugyanakkor a szervezett szabadidős tevékenységekkel nincs problémám.

shutterstock 452956249

Mit tudunk ebből megvalósítani itthon? Mielőtt még kijelentjük, hogy á, semmit, úgyis reménytelen, érdemes mégis belegondolni. Vannak elemei, amelyek az egyén szintjén is megvalósíthatóak: töltsünk több időt a gyerekkel, vigyük színházba, moziba, kiránduljunk, horgásszunk, neadjisten szerepjátékozzunk vele.

Más elemei kisebb közösségek szintjén valósulhatnak meg: az ingyenes sportolási lehetőség addikcióellenes hatását nem csak amerikai professzorok ismerték fel, hanem egy óbudai gyermekorvos is: Dr. Faragó Sándor azaz a Ping-Pong Doki anno egy darab pingpongasztallal indította el sikeres prevenciós programját, nyomában néhány helyen éjszakai sportklubokat hoztak létre csellengő fiataloknak.

Bár az izlandihoz hasonló országos program hazánkban valószínűleg még várat magára, érdemes kis közösségekben gondolkodva értékelni, mely elemeit tudnánk megvalósítani saját lakókörnyezetünben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.03 10:16:24Köldök_szösz

  Van fagyijuk. Úgy könnyű ...

 • 2017.02.03 10:36:00Gábor Vidovszky

  A nagyon jelentős islandi munkából sokat átvehetnénk.

  AZ ÁNTSZ FŐVÁROSI INTÉZETÉBEN hasonló megfontolások miatt akkreditált program része volt az ÖRÖMTRÉNING. Ez a módszer is nyugtat és élménykereső.
  Ma már mindenki számára ingyen elérhető:www.oromtrening.com
  A honlap tanulmányok menűpontjában olvasható tanulmány: AZ ÖRÖMTRÉNING LEHETŐSÉGEI A DROGMEGELŐZÉSBEN ÉS A REHABILITÁCIÓBAB.

 • 2017.02.03 10:38:02Kanstruktív

  Nálunk még hasonló sem lesz soha: 1) nincs politikai haszna 1 éven belül; 2) túl drága a gyerekeinkre költeni (n.b. kell a pénz stadionokra meg Paksra), 3) minden sporteszközt két hónap alatt ellopnának. Pedig milyen jó is lenne.

 • 2017.02.03 11:18:19Citrullus

  Kedves Cikk szerző!

  Nem ártana tájékozódni az izlandi helyzetről mielőtt butaságokat ír mint a cikkben. Lehet hogy nem isznak, drogoznak ezek a fiatalok meg a felnőttek helyette ők azok akik a világon a legtöbb antidepresszánst tömik magukba. a lakosságban majdnem minden hetedik ember szed ilyen gyógyszert amitől nem akarnak berúgni mert van helyette más ami jó érzést ad nekik.

  Itt van a forrás
  [link]

 • 2017.02.03 11:18:20TuriFJ

  Természetesen - szerintem - hasonló nálunk is megvalósítható lenne - sok más arra érdemleges ötlet, javaslat kipróbálása mellett.
  Ehhez felismerés (megértés, tudatosítás), tényleges elhatározás (politikai, gazdasági akarat), az ellentétes érdekeken (kapzsiság, önzés, hatalom-megszállotság) történő felülemelkedés kellene - minimum.
  Aztán kellenének elhivatott, aktív, hozzáértő, tenni akaró és tudó, együttműködésre nyitott emberek, közösségek.
  Vannak ilyenek, de tudatosan (ismétlem tudatosan) támogatni, nem pedig gáncsolni kellene őket.
  Szerintem sokkal nagyobb lenne a baj nálunk, ha nem lennének, nem lettek volna (rendszerektől függetlenül) ilyen emberi (főleg egyénített, CIVIL) aktivitások és eredmények. Például a táncházak, amelyek alapjait a hatvanas években rakták le és folyamatosan tudtak fejlődni és akár komoly nemzetközi hatást is elérni. Ezek a közösségek csakugyan közösségi jellegűek, sokszor viszont csak - ha már sikeresek - "reklám" célokra használják a médiák és a valóságban messze nincsenek úgy elismerve, támogatva, amint ezt megérdemelnék. Ez egy élő, eleven példa, alap, élő organikus szerveződés, amelyre lehetne építeni...
  Vannak más területek is, például a zenei képzés (Kodály álama az éneklő ifjúságról, társadalomró, amely jellemezte a régebbi, régi falusi közösségeket), a közösségi (nem profi és egyre kérdőjelesebb) sportolás meglévő elemei...
  Szóval "szinte tálcán kínálná" magát a lehetőség, ha, ha, ha-ha-ha..., de "valamiért" nem az ilyen folyamatok erősödnek; a közösségépítő, önszerveződő, alulról, hitelesen építkező magatartásformák erősítése, támogatása..., hanem, hanem..., ha nem...? :(

 • 2017.02.03 12:22:33ifj. Vezetéknyi Zászló

  A cikk írója sem volt még all-inklusive hotelben izlandi fiatalokkal.

 • 2017.02.03 12:41:12Asszertív Szivi

  Az első illusztrációs képen pedig tipikus izlandi fiatalokat látunk, a méltán világhírű izlandi ősfás környezetben. Ja, nem.

 • 2017.02.03 12:53:58Girhes Joe

  Na most itt ez a nagyon hangzatos kutatás olyan több száz éve ismert evidenciákat tárt fel, mint hogy a szenvedélybetegségek okai a stressz, a depresszió, az unalom, a motiválatlanság és a lustaság. Gratulálok, jól feltalálták a meleg vizet. A gond nem azzal van, hogy ezzel az emberiség ne lenne tisztában, hanem azzal, hogy bárhol is próbálkoznak meg ezek ellen az okok ellen szervezett módon fellépni, azonnal jönnek a károgók, hogy ez belegázolás az emberek szabadságába, hogy az állam ne mondja meg, mit kell tenni, hogy micsoda idejétmúlt dolog alternatív tevékenységekre felszólítani a szenvedélybetegeket "ahelyett, hogy gyógyítanánk őket", meg egyébként is, drága, neazén adómból, meg úgyiselfogjáklopni. Na hát így aztán tényleg esélytelen bármit előrelépni.

 • 2017.02.03 13:10:41fofilozofus

  Az a gyanúm, hogy a tiltó intézkedések hozták meg a sikert (vásárlás tiltása, időkorlát az esti kintlétre stb. ), a sok hülye szarpasszírozás meg mondjuk az eredmények 0,5%-ért felelős.

  Persze nincs bizonyíték arra, amit mondok, de arra sem, amit a cikk sugall, hogy a szoft intézkedések értek valamit. Senki sem vizsgálta, hogy a tényezők hogyan befolyásolták az eredményt. Az ingyenes sportfoglalkozás meg a többi. Ja, de nem vehetnek alkoholt, előtte meg igen. :-)

 • 2017.02.03 13:19:59Girhes Joe

  @fofilozofus:

  Azért a tiltás nem ennyire fekete-fehér, elvileg idehaza se vehetsz 18 alatt bagót vagy alkoholt, drogot meg egyáltalán nem (és még büntetőügyet is kockáztatsz vele), mégis, mivel könnyen lehet megfelelő "ismerőst" találni, csak az nem jut hozzá ezekhez, aki nem akar. Úgyhogy nagyon is van logika abban, hogy érjük el, hogy ne akarjanak. Csak épp az emberek akaratának a szervezett, nyílt, célirányos befolyásolása tabunak számít a legtöbb nyugati országban (vö.: abortuszellenes kampányok negatív visszhangja).

 • 2017.02.03 14:14:31zizi77

  Gyilkosság Reykjavíkban- érdemes megnézni.

 • 2017.02.03 14:24:37Bobby Newmark

  @fofilozofus:Na az ilyen gyökerek miatt mint te, nem működik sehol a drogpolitika. A drogok gyakorlatilag MINDENHOL tiltva vannak, eredmény meg csak Izland (meg Hollandia és Svájc) ér el. "meglepő" módon.

  Ezek után meg megállapítod, hogy a tiltás az, ami működik. Gratulálok, faszbarom!

 • 2017.02.03 15:29:55Kishableany

  Sok mulik a szulokon. Egyreszt, hogy mit tesz a sajatjaert, masreszt, hogy mit tesz masokert. Daniaban peldaul sok szulo szervezetten "jarorozik" a szorakozohelyek kornyeken, hogy vigyazzon a bulizo fiatalokra: elhajtjak a drog arusokat, segitenek hazajutni a bajbakerulteknek pl ha valakinek ellopjak a tarcajat, vagy reszeg, vagy elszakadt a barataitol. Nem idealis, mert Daniaban a diakok sokat isznak es kaboznak, de legalabb karmerseklo, mert valahogy hazajutnak. Igzabol sajnalom a dan fiatalokat, mert jol lathatoan unatkoznak es ezert fektelenek a bulizasban. Jobban jarnanak, ha az izlandihoz hasonloan ertelmes elfoglaltsagokra biztatnak oket, mert ez igy nem lesz jo. Az esti bezaras itt azert nem mukodik, mert eleve sokan hazibuliznak, de nincs benne koszonet, legalabbis a szomszedok szamara... az is latszik, hogy nem penz kerdes, mivel Dania osszehasonlithatatlanul gazdagabb, mint Izland, megsincs jol mukodo programjuk a fiatalok megvedesere.

 • 2017.02.03 16:12:01cardiobascuralis

  A litván Kauna szerintem Kaunas. Litvánia második legnagyobb városa, egy ideig fővárosa.

  És ugye mi tartjuk tahónak az amerikaiakat, akik nem ismerik az európai városneveket.

  "a 13 és 16 év közötti gyerekek nem lehetnek az utcán télen este 10, nyáron éjfél után"
  De a 0-13 évesek simán?
  És tudtommal este 10 után Magyarországon sem lehet az utcán 18 év alatti felügyelet nélkül. Biztos az elnyomó rendszer miatt.

 • 2017.02.03 21:47:26Yoss

  Ezt kéne itt is csinálni, ha húsz év múlva a fiatalok lejönnek a káros cuccokról, akkor az ő gyerekeik már rá sem mennek. Nem lenne ez olyan nagy pénz, csak nem mindenféle haszontalan szarra kéne költeni az adónkat, hanem a jövőre. De most épp az ellenkező irányba megyünk, sajnos.

 • 2017.02.04 09:36:44MorvaiSzilcs

  Izlandon állítólag nincs fa, akkor hogy lehet az hogy a képet illusztráló 3 képből kettőn van fa?

 • 2017.02.04 09:43:44feri62

  Most őszintén....ahol él egymillió cigány és majd hárommillió létminimum alatt élő ember,ott hol lehet az izlandi példát bevezetni?Ha egy ország gazdasága szárnyal,nincsenek egészségügyi,oktatási ,munkanélküliségi,problémák,nincsen kormányszintű korrupció,ott lehet,,,de nem itt,Magyarországon...sajnos ez a helyzet...

 • 2017.02.04 10:03:33antisystem

  "És tudtommal este 10 után Magyarországon sem lehet az utcán 18 év alatti felügyelet nélkül. Biztos az elnyomó rendszer miatt." - álmodban... futott valóban egy ilyen fasisztoid elképzelés, de végül maga a beterjesztő vonta vissza.
  És már bocs, de ha ennek a generációnak - eleiknek hála - mélytorokra kell venni a globálkapitalizmus ordas mocskát, az a minimum, hogy LEGALÁBB ANNYI szabadsága legyen, mint a hűdediktatórikus Kádár-korban.

 • 2017.02.04 18:07:23cardiobascuralis

  antisystem:
  És erről a rendőrség is tud?
  Csak mert jóval a rendszerváltás után előfordult a társaságommal, hogy igazoltatáskor simán hazaküldték a 18 év alattiakat, hogy nem tartózkodhatnak felügyelet nélkül az utcán este 10 után.
  De te biztosan jobban tudod náluk.

 • 2017.02.04 18:31:11antisystem

  Hogy melyik rendőr mit tud - pontosabban hisz - , és mit nem, arról gőzöm sincs. Azt tudom, hogy ilyen korlátozás természetesen nem létezik... Olyan van, hogy 16 éves kora után nem lehet felügyelet nélkül szórakozóhelyen este 12 után. és ár ebből is lejön, hogy a te hited zöldség, és őszintén sajnállak, ha te így nőttél fel. (én ugyan még jóval a gengszterváltás előtt - a szörnyűűű diktatúrában - kavartam 17 évesen egy lánnyal Budapest másik felén, és egyszer se kötött belém senki, hogy miért az éjszakai járatokon utazom hazafele - bár akkoriban szinte minden este belebotlottam egy igazoltatásba)

 • 2017.02.04 20:30:56cardiobascuralis

  antisystem:
  A rendszerváltás előtt meg tuti, hogy ez a szabály létezett.
  Szóval a hantavírust hagyjuk máskorra.
  Persze tudom, te már akkor ellenálló voltál...

 • 2017.02.04 21:04:16szitto

  ital helyett helytett zabálnak. Izland az egyik legnagyobb százalékban túlsúlyos nemzet...[link]

 • 2017.02.05 00:09:40Rubifan

  Ekkora baromságot közzétenni 2017 ben, gratulálok! A hivatkozott kutatás teljesen életszerű és valós lett volna 2000 ben, de ma , a naponta változó szintetikus, betilthatatlan, lenyomozhatatlan drogok korában a kabarét megszégyenítő!!!
  Aki már volt izlandon az harsányan röhög ezen az idiótán.

 • 2017.02.05 00:32:46logikus4

  Izlandon már erdők is vannak. Nem sok, de van.

  Mindhárom kép stockfotó. Semmi közük Izlandhoz, a szerző nyilván hepi fiatalokat keresett a cikke alátámasztására (mert dőlni készült), Izlandon feltehetően nem talált, a szerkesztőségben sem, nosza, letöltött hármat, még az ügynökség vízjelét is rajtuk hagyta. Jellegzetes eljárás errefelé.

 • 2017.02.05 09:59:18Bastao

  Beszéljünk a drogokról? Kóla, Kávé, Tea szintúgy drognak számítanak mivel tartalmaz koffeint. Szerntem a "drogkérdésben" éppen az lenne megoldás ha te mint szabad felnőtt ember eldönthetnéd mit tömsz magadba. Gyorsan megváltozna a világ palenttája ha minden eddig tiltott akármilyen szert legalizálnák. MINDET. Nem az államnak kell eldöntenie, hogy az egyén mitől érzi azt, hogy hazaér és lazítani akar, vagy buliban mitől akar pörögni. Továbbá kifejezetten effektív szelektálást lehetne végezni ezzel az emberek között. Van a mondás, hogy jóból is megárt a sok. Van a mondás jóból is megárt a sok. Ez a legtöbb keménydrogra és partydrogra igaz. S még egy gondolatot teszek ide, koffein meg nikotin túladagolásról többször halottam, THC túladagolásról még soha. Erről kéne itthon tárgyalni nem azt, hogy Izlandon milyen faszán megy a kölyköknek.

 • 2017.02.05 11:21:06Clyde Sandy

  Olvasva a kommenteket, szomorúan jegyzem meg :

  Magyarország a lakosságához képest a legtöbb Nobe-díjast adta.

  Ha azt is díjaznák, hogyan NEM LEHET MEGVALÓSÍTANI hogy nálunk a fiatalok ne drogozzanak,

  dohányozzank stb. akkor ezt a vezető helyet megerősítenénk !!

 • 2017.02.05 11:22:38Clyde Sandy

  Javítás : Nobel-díjast

 • 2017.02.05 17:33:33cardiobascuralis

  Bastao:
  A tea nem tartalmaz koffeint. Egy ahhoz hasonló alkaloidát tartalmaz, amelynek a neve tein.

 • 2017.02.05 20:50:12csakférfi

  Citrullus
  Jó hogy idelinkelted.
  Így világos hogy a cikk ferdít és egyoldalú.
  Gyanítottam valami nem stimmel.
  Először a "dán oktatáspéldánál" kezdtem gyanitani.
  Mivel azt az egekig magasztalják.
  aztán meg a ugyanezen fiatalok vezetők az alkoholfogyasztásban.Még a magyarokra is rávernek.
  Szóval mutatom a balkezemet aztán a jobbal meg beverek egyet.
  Hogy érezd a törődést!
  Szóval kamu ez a "megváltjuk mi pszichomókusok a világot".
  :) :) :)

 • 2017.02.06 18:53:07Inimma

  cardiobascuralis:
  Tein = Koffein.

 • 2017.02.07 16:44:59Voznyák Pista2

  "De ez még semmi: hoztak egy törvényt, hogy a 13 és 16 év közötti gyerekek nem lehetnek az utcán télen este 10, nyáron éjfél után."

  Nesze neked liberális nevelési elvek.

 • 2017.02.07 17:55:27wmiki

  Megint hazudik az index egy propaganda cikkében?
  Nohát?
  Csak az a baj, hogy továbbmennek...

 • 2017.02.08 00:54:08Amentos

  Elsősorban a példamutatás fontos a gyerek életében, mert az a felnőtt aki csak dumál valamiről, de nem csinálja, az nem hiteles a gyerek szemében. Ha a felnőtt pöfékel a gyerek is fog. Ha a szülő csavarog, a gyerek is fog. Ha a szülő hazudik, a gyerek is fog. Ha a szülő nem törődik vele, hogy a gyerek mit csinál, akkor a gyerek azt fogja csinálni amit akar. Ha valaki nem tud példát mutatni valamiben akkor az nem fog tudni hatékonyan nevelni, max ordítozni, fenyegetni, érzelmekkel zsarolni. Ezeknek pedig 0 az értéke. Nyilván az anyagi helyzettől (is) függ, hogy valaki mennyire tudja élvezni az életét, és mekkora az örömfaktora, de nem lehet kizárólag a pézre fogni a sok idegbeteg rosszkedvű szülőt. Nálunk valószínűleg a furcsa társadalmi szokások tehetnek róla, hogy olyanok a most gyereket nevelő szülők problémái mint amilyenek. Ugye a 80-as években a lakásban dohányzás, a folyamatos piálás, asszonyverés, stb. "normálisnak" volt mondható, míg ma már kimentek a divatból ezek a dolgok. Hátha a következő generáció már szerencsésebb lesz valamivel.. :)

 • 2017.02.09 14:30:18végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll

  Átkozott liberált própaganda!!! Rohadt Index!!! Hogy soha se únjátok meg ezeket a hazúgságokat!!! Rohadt Soros bérenc ügynökök irják ezeket a cikkeket hazúdnak mindenről most éppen Izlandról!!! Pofátlan undorittó hazúgságok cigi alkohol témába is hagyjátok már békén a rendes Magyar embereket ezekkel a própagandákkal!!! Szégyenjétek magatokat "ujságirók"!!!

 • 2017.03.18 12:53:33bóbita0729

  Izlandon az állam és az állampolgárok viszonya elég harmonikus! Ez így igaz! Aki nem hiszi járjon utána ,és ne a cikk íróját akarja lejáratni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta